Οι πεντάφωτοι φανοστάτες και ο Καμπόσος (Γράφει ο Βασίλης Νίκας)

 

του Βασίλη Νίκα

Και έγινε η αποκαθήλωση των πεντάφωτων φωτιστικών και όπως φαίνονται στην φώτο αποκαθηλώθηκαν σε άριστη κατάσταση από τον εργολάβο! και μεταφέρθηκαν και πετάχτηκαν για “φύλαξη” στον αύλειο χώρο των στρατώνων. Στην μεταφορά και φύλαξη άρχισαν οι πρώτες καταστροφές!

 

 

Τότε ανέλαβε έργο η “Ανώνυμος Γυπτιακή Περιβαλλοντική Οικολογική Ανακύκλωση”.

 

 

 

Δευτέρα, 28 /3/2016 1:54:54 μμ. Μεταφέρει το καλάθι του φωτιστικού προς Κόρινθο μεριά. Ο αριθμός του αυτοκινήτου στην διάθεση όποιας δημόσιας αρχής το ζητήσει.

 

Έγραψε στο facebook ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΙΡΟΥΝΗΣ (απόσπασμα) στις 13-12-2016:

Δόθηκαν για “σκραπ” (παλιοσίδερα) οι φανοστάτες της πλατείας;

Δεν γνωρίζω εάν είναι αλήθεια. Το πληροφορήθηκα τις τελευταίες ώρες και δεν έχω τρόπο να το διασταυρώσω. Ότι αφού αφαιρέθηκαν από την πλατεία, πήγαν στις στρατώνες και πριν από λίγες μέρες στα κτίρια του πρώην γαλακτοκομικού συνεταιρισμού, όπου και πωλήθηκαν για “σκραπ”.

Ο σχεδιασμός υποτίθεται ήταν ότι θα επανατοποθετηθούν. Κατά καιρούς είχα μάθει ότι δίνονταν διαβεβαιώσεις επ` αυτού -κανείς δεν πίστευε ότι θα τους καταστρέψουν..

Να απαντηθεί η φήμη που πλανάται στην πόλη.

Προτιμώ να πιστέψω ότι έχουν δοθεί για επιδιόρθωση.

Ότι κάποιοι κυκλοφορούν μια ψεύτικη είδηση προκειμένου να “παγιδεύσουν” όποιον ενδιαφέρεται για την πόλη, ώστε μετά να τον εγκαλέσουν ως ψεύτη και συκοφάντη.

Προτιμώ να πιστέψω αυτό – από το ότι δόθηκαν όντως για “σκραπ”.

 

 

Εκ μέρους του δημάρχου απάντησε ο κ. Οικονόμου:

 

Μετά από αυτά επισκεφτήκαμε τις αποθήκες του Δήμου Άργους στα κτίρια του πρώην γαλακτοκομικού συνεταιρισμού, και διαπιστώσαμε ότι οι κολώνες δεν είχαν δοθεί για “σκραπ”.

 

Διαπιστώσαμε όμως την πλήρη καταστροφή τους κατά την μεταφορά από τους στρατώνες για την φύλαξη τους στον χώρο. Βρήκαμε τις κολώνες πεταμένες και συρμένες στο έδαφος, σπασμένα σχεδόν όλα τα “μπράτσα” και οι κεντρικοί στύλοι φωτισμού και διαλυμένες όλες οι βάσεις τοποθέτησης του φωτισμού.

 

Σας γνωρίζω ότι η κατασκευή τους είναι χυτό μαντέμι το οποίο δεν κολλάει παρά ανακατασκευάζεται πάλι χυτά.

 

Οι καταστροφές φαίνονται στους κόκκινους κύκλους:

 

 

 

Ας επισημάνουμε τι είχε προτείνει ο Σύλλογος Μηχανικών Άργους στις 10-6-2013:

(Ακριβές αντίγραφο – τμήμα υπομνήματος προς τον Δήμο Άργους Μυκηνών )

 

“Το πρώτον και βασικό πρέπει στην μελέτη ο Δήμος να εντάξει EPΓO ΑΠΟΞΗΛΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΚΥΚΛΟΥΜΕΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ όπως μάρμαρα – κυβόλιθοι – φωτιστικά – κράσπεδα – παγκάκια και οτιδήποτε άλλο υλικό είναι χρήσιμο για να την επανατοποθέτηση του σε άλλο χώρο.”

Να αξιοποιηθούν και να προβληθούν τα τέσσερα μεγάλα ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ της πλατείας.

 

 

Ας επισημάνουμε τι επίσης προέβλεπε η μελέτη για τα φωτιστικά (σελ. 30/69):

Οι υφιστάμενοι ιστοί φωτισμού με πέντε φωτιστικά (Τύπος 1) στα οποία τοποθετούνται λαμπτήρες φθορισμού τύπου compact ισχύος 42 W ή ισοδύναμοι.

Οι ιστοί θα τοποθετηθούν σε θέσεις γύρω από τον Ι. Ν. Αγίου Πέτρου.

 

Οι κολώνες αυτές, οι υπόλοιπες άλλες κολώνες και όλα τα ανακυκλώσιμα είδη της Ανάπλασης όπως: κυβόλιθοι, πλάκες πεζοδρομίου, τα ρείθρα, τα πέτρινα κράσπεδα γύρω από την πλατεία, μάρμαρα, διακοσμητικές γιρλάντες, κάλαθοι αχρήστων, παγκάκια, οι προβολείς που φώτιζαν την εκκλησία του Αγ. Πέτρου, τα 4 περίπτερα και τόσα αλλά τα οποία τα καταστρέψατε, παρότι ο Σύλλογος Μηχανικών σας προέτρεψε να επανατοποθετήσετε σε άλλα μέρη.

Όλα αυτά ήταν και είναι περιουσιακά στοιχεία του Δήμου μας.

 

Είναι χρήματα που τα έχει πληρώσει η πόλη μας και οφείλατε να τα προστατέψετε κ. Καμπόσο και να τα τοποθετήσετε σε άλλα σημεία και πλατείες του δήμου μας!

 

Τι εννοείτε κύριε Δήμαρχε όταν λέτε ότι κολώνες είναι στην κατοχή του δήμου;

Δεν θα σας αναπτύξω θεωρίες για την ομορφιά ή την αισθητική ή την ιστορική αξία αυτών των φανοστατών και την υποχρέωση του δήμου να τις ανατοποθετήσει, αυτό το γνωρίζει και το βλέπει ο κάθε πολίτης, διότι κάτι τέτοιο το προέβλεπε και η μελέτη, που είναι μελέτη ΕΣΠΑ και θεωρητικά δεν μπορείτε να παρεκκλίνετε γιατί υπάρχει και η διαχειριστική αρχή!!)

 

Τις παραλάβατε γερές και σώες, με μια αμμοβολή, αλλαγή κεφαλών για τον νέου είδους φωτισμό και ένα καλό βάψιμο χρειάζονταν για να επανατοποθετηθούν.

 

Λέτε ότι δεν έχετε χρήματα ούτε λάκκους να επουλώσετε και από την άλλη καταστρέφετε τα πάντα.

 

Σας καθιστώ υπεύθυνο για την ανευθυνότητα σας κ. Καμπόσο.  Ο δήμος σε κάθε περίπτωση οφείλει να επισκευάσει τους φανοστάτες, όμως εν όψει των ανωτέρω επισκευών δεν πρέπει να πληρώσει ούτε και ένα ευρώ για αυτήν την επιδιόρθωση, αυτά οφείλετε να τα πληρώσετε από την τσέπη σας, και εάν τα πληρώσει ο Δήμος σας προειδοποιώ ότι θα σας μηνύσω για διασπάθιση των χρημάτων του Δήμου και θα ζητήσω να τα πληρώσετε από την τσέπη σας!

 

Τα έργα της “Ανάπλασης” σε εξέλιξη με φόντο το “φαγωμένο” από το κόκκινο σκαθάρι φοίνικα και τους δυο πεντάφωτους φανοστάτες να στέκονται όρθιοι – πανέμορφοι – αγέρωχοι παρατηρητές της πλατείας!! αυτό πριν τους “καταστρέψουν και αυτούς τα σκαθάρια”!

 

 

Κατά τα άλλα οι εργασίες της επίστρωσης στο βόρειο τμήμα της πλατείας, τοποθέτησαν νέα μάρμαρα αμφιβόλου ποιότητας επάνω σε λευκά μάρμαρα αρίστης ποιότητας που είχαν τοποθετηθεί πριν 20 χρόνια, υπό το άγρυπνο βλέμμα του πεντάφωτου φανοστάτη! Τι είχαν τα υφιστάμενα μάρμαρα; Όπως φαίνεται και στις Φώτο ήταν μια χαρά! Αυτό δεν λέγεται διασπάθιση χρημάτων;

 

 

ΝΙΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ – ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

2-2-2017

3 σχόλια

  1. σας παρακαλω μην ενοχλειτε τη δημοτικη αρχη .Ετοιμαζεται για την αγαπημενη περιοδο την καρναβαλικη και κανει προβες γαι το ρολο της ζωης της Του Καρναβαλου

  2. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, άρχισαν να εκδίδονται οι πρώτοι λογαριασμοί ΔΕΗ με αυξημένα δημοτικά τέλη και δημοτικό φόρο κατά περίπου 40%

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια