Αποστόλου: O ΕΛΓΑ δεν θα αποζημιώσει τους παραγωγούς για τις καταστροφές στις κλημεντίνες

Οι ζημιές που διαπιστώθηκαν στα μανταρίνια κλημεντίνες της Αργολίδας από τη συνεχή και έντονη βροχόπτωση στα τέλη Νοεμβρίου δεν πρόκειται να καλυφθούν από τον ΕΛΓΑ.

 

Αυτή την απάντηση έδωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου στην Ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός με θέμα την ανάγκη αποζημίωσης των παραγωγών κλημεντίνης στην Αργολίδα.

 

Στην απάντηση του Υπουργού αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

 

“Όσον αφορά στις βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν πρόσφατα στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Τρίπολης, από τις επισημάνσεις που διενεργήθηκαν σε καλλιέργειες μανταρινιών (ποικιλία Κλημεντίνη), οι ζημιές που διαπιστώθηκαν δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ, καθώς πρόκειται για ζημιές που προκλήθηκαν από αίτια μη καλυπτόμενα ασφαλιστικά από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ (ελαιοκυττάρωση).

 

Επιπλέον, σύμφωνα με την παράγραφο 1, του άρθρου 4 του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ καλύπτονται ασφαλιστιά και αποζημιώνονται μόνον οι άμεσες ζημιές που προξενούνται στην ηρτημένη παραγωγή των καλλιεργειών, οι οποίες αποδεδειγμένα προκαλούνται από τα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια (χαλάζι, καύσωνας κλπ) στη φυτική παραγωγή της καλλιεργητικής περιόδου που συνέβη το ζημιογόνο αίτιο.

 

Επίσης, δεν καλύπτονται ασφαλιστικά και δεν αποζημιώνονται οι ζημιές (πχ ασθένειες κλπ) οι οποίες, δευτερογενώς οφείλονται στα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια, καθώς και οι ζημιές που προξενούνται από άλλα αίτια, εκτός από τα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια, ανεξάρτητα εάν αυτά προηγούνται, ακολουθούν ή συμβαίνουν ταυτόχρονα με τα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια”.

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια