«Ρέκβιεμ» ενός ιστορικού κυπαρισσιού (γράφει ο καθηγητής του ΕΜΠ Κώστας Κασσιός στην «Καθημερινή»)

Με επιστολή του στην «Καθημερινή» (φύλλο Σαββάτου 14 Ιανουαρίου 2017) ο Ομότιμος Καθηγητής Τομέα Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Κώστας Κασσιός αναφέρεται στην κοπή του εμβληματικού κυπαρισσιού του Άργους:

 

Κύριε διευθυντά
Εμελλε ο νέος χρόνος να φέρει μαζί του και το αλυσοπρίονο του δημάρχου του Αργους που με το χαρτί της απόφασης του Δημοτικού του Συμβουλίου καρατόμησε στις 3-1-2017 ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας του τόπου του.

 

Το Κυπαρίσσι του Καλλέργη που ορθωνόταν πάνω από ενάμιση αιώνα στην πλατεία του Αργους –μιας πόλης ιστορικής– που χάριζε με τη μοναδική του ψιλόλιγνη σκουρόχρωμη σιλουέτα του ένα ζωντανό σημείο αναφοράς «landmark», στοιχείο αναγνώρισης για την πόλη, μια πόλη που η «ανύψωτη» επίπεδη δόμησή της χάνεται ασήμαντα για τον επισκέπτη.

 

Η αιτιολογία κοπής για επικινδυνότητα του δένδρου λόγω κλίσης του αποτελεί «προφάσεις εν αμαρτίαις» της δημοτικής αρχής, αν κρίνει κανείς ότι πραγματογνωμοσύνη καθηγητή Δασολογίας διαβεβαίωνε για τη βιολογική βιωσιμότητα και ευστάθεια του Κυπαρισσιού.

 

Στον τόπο μας καταστρέψαμε ό,τι ιστορικό κτίσμα θα μπορούσε να μαρτυράει διαχρονικά την αρχιτεκτονική μας ιστορία, τώρα άρχοντες με «αρχοντοχωριάτικη αισθητική», αυτή των πλακοστρώσεων των πλατειών με «μαρμαρίνες» και άλλα ξενόφερτα σκληρά υλικά, επιπίπτουν και καρατομούν και εξολοθρεύουν ό,τι απέμεινε από την οικολογική ιστορία των πόλεών μας.

 

Ας κάνει επιτέλους η πολιτεία και το αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού κάτι να σωθούν όσα απέμειναν ως ζωντανοί μάρτυρες της οικολογικής πορείας των πόλεών μας – τα δένδρα.

 

Οσο για τη δημοτική παρέμβαση, εδώ ισχύει το «αιδώς Αργείοι», για την οικολογική υποβάθμιση της αισθητικής και της οικολογικής ιστορίας της πόλης σας.

Κώστας Κασσιός – Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια