Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης καταγγέλλει την κοπή του κυπαρισσιού – Είχε απευθυνθεί στο Δήμο αλλά την αγνόησε

Την κοπή του εμβληματικού κυπαρισσιού στο Άργος καταγγέλλει η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της. Όπως αναφέρει, είχε απευθυνθεί με επιστολή της (30-11-2016) προς τη Δημοτική Αρχή, η οποία όμως δεν εισακούστηκε.

 

Η ανακοίνωση:

 

Η ΕΕΠΦ πληροφορήθηκε με έκπληξη και απογοήτευση ότι την Τρίτη 3-1-2017 συνεργείο του Δήμου Άργους-Μυκηνών έκοψε το ιστορικό, αιωνόβιο κυπαρίσσι στην κεντρική πλατεία του Άργους. Το εμβληματικό δέντρο, το οποίο είναι γνωστό και ως «κυπαρίσσι του Καλλέργη», αποτελούσε ουσιαστικά ένα μνημείο της φύσης, και χαρακτηριστικό στοιχείο της πόλης του Άργους.

 

Η δημόσια συζήτηση για το κυπαρίσσι του Άργους ξεκίνησε πριν λίγους μήνες. Η Δημοτική Αρχή υποστήριξε ότι ήταν επικίνδυνο λόγω της κλίσης του, και ψήφισε την κοπή του, αφού συνέλλεξε γνωμοδοτήσεις των Υπηρεσιών. Ωστόσο, η τεχνική έκθεση του Καθηγητή Δασοπονίας ΑΠΘ κ. Θ.Ζάγκα σύστηνε την υποστήριξη του δέντρου αντί της υλοτόμησης. Πολλοί κάτοικοι του Άργους δεν πίστεψαν ότι θα μπορούσε το εμβληματικό δέντρο να κοπεί, και μάζεψαν υπογραφές για τη διάσωσή του.

 

Η ΕΕΠΦ απευθύνθηκε με επιστολή της (30-11-2016) προς τη Δημοτική Αρχή, η οποία όμως δεν εισακούστηκε. Η επιστολή έγραφε:

 

«Το κυπαρίσσι είναι ουσιαστικά μνημείο της φύσης λόγω της ηλικίας και ανάπτυξής του. Όπως γνωρίζετε, αποτελεί τοπόσημο της πόλης και αποτυπώνεται σε ιστορικές φωτογραφίες και αναφορές περιηγητών, ενώ είναι συνδεδεμένο με ιστορικά πρόσωπα της περιοχής, αναφέρεται δε και ως «κυπαρίσσι του Καλλέργη». Τέλος, στην σκιά του έχουν σταθεί πολλές γενεές Αργειτών και έχουν διαδραματισθεί πολλά σημαντικά αλλά και καθημερινά γεγονότα από την ζωή της πόλης σας.
Καλούμε την Δημοτική Αρχή, και εσάς προσωπικά, να καταβάλετε κάθε προσπάθεια προκειμένου να διασωθεί το κυπαρίσσι-μνημείο της φύσης με τη χρήση σύγχρονων τεχνικών αντιστήριξης –αλλά και να αναδειχθεί– όπως γίνεται σε πολλές περιπτώσεις ιστορικών δέντρων-μνημείων της φύσης στην Ελλάδα και παγκοσμίως.»

 

Το ιστορικό κυπαρίσσι υλοτομήθηκε στις 3-1-2017, και τώρα έχει μετατραπεί σε ένα σωρό από καυσόξυλα, ενώ η πλατεία είναι πια άδεια.

 

Μήπως ήρθε η ώρα να ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος για το πώς αντιμετωπίζουμε το έτος 2017 τα μεγάλα, παλαιά δέντρα που λειτουργούν ως μνημεία φύσης και ιστορίας, είτε βρίσκονται σε πόλεις και χωριά μας, είτε στην ύπαιθρο;

 

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στον τοπικό ηλεκτρονικό τύπο από την διάρκειας 2 ωρών κοπή του κυπαρισσιού του Άργους από το συνεργείο: http://tinyurl.com/kyparissi-argos

1 σχόλιο

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια