Στίγμα εσαεί (γράφει ο Βασίλης Κ. Δωροβίνης)

 

του Βασίλη Κ. Δωροβίνη
Δικηγόρου, Πολιτικού Επιστήμονα, Ιστορικού
Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών

Με την αδικαιολόγητη και τελικά βανδαλική κοπή του ιστορικού κυπαρισσιού του Καλλέργη, στο κέντρο του Άργους, ολοκληρώνεται η παραμόρφωση του ιστορικού κέντρου της πόλης μας.

 

Τα έτη 54-68 μ.Χ. βασίλεψε στη Ρώμη ο Νέρων. Μεταξύ άλλων προκάλεσε πυρκαγιά στην πόλη, για να την «αναπλάσει» κατά το δοκούν. Την πυρκαγιά απέδωσε στους Χριστιανούς. Θυμίζω επίσης ότι με τον ερχομό του στην Ελλάδα, οι τότε γραικύλοι, όπως τους αποκάλεσε ο Κικέρων, έσπευσαν να τον ανακηρύξουν Ολυμπιονίκη σε όλους τους αγώνες, οι δε τότε δημοσιογράφοι να ανεγείρουν αναθηματικές στήλες προς τιμήν του.

 

Ο Νερωνίσκος του Άργους παραμορφώνει την πόλη και βαφτίζει εχθρούς της όσους εναντιώνονται στους βανδαλισμούς του. Τελευταία μάλιστα έχει τόσο εκτραπεί στην ημερήσια ενασχόλησή του με το διαδίκτυο, ώστε να μας εξυβρίζει συνεχώς (προχθές μας αποκάλεσε ρεμάλια). Σε λίγο τα δικαστήρια θα κληθούν να δικάσουν τα σχετικά ένδικα μέσα που θα κατατεθούν.

 

 

Ασυδοσία πλέον επικρατεί στο Άργος. Διαβρωμένες υπηρεσίες και διαβρωμένο Πανεπιστημιακό Τμήμα ανακατεύθηκαν, ως μη όφειλαν, στην κοπή του κυπαρισσιού. Παρά την έγκυρη γνωμάτευση, μετά από ενδελεχή αυτοψία, του αρμόδιου καθηγητή δασοπονίας κ. Θ. Ζάγκα, που έσπευσε αφιλοκερδώς από τη Θεσσαλονίκη, όπου υπηρετεί. Σημειώνω ότι ο κ. Ζάγκας θα δώσει την επιστημονική γνώμη του και για τη διαβόητη, πια, κουφάλα του Νερωνίσκου. Εννοώ τη κουφάλα που ανακάλυψε στο μακελεμένο δέντρο. Και την οποία επιστρατεύει μετά το έγκλημά του για να καλυφθεί.

 

 

Η αδικαιολόγητη και βανδαλική κοπή του κυπαρισσιού θα αποτελέσει στίγμα εσαεί και η 3η Ιανουαρίου 2017 θα αποτελέσει συμβολικά αποφράδα ημέρα για το Άργος.

 

 

Αλλά το στίγμα θα βαρύνει και όσους με τη συμπεριφορά τους διευκόλυναν την παραμόρφωση της πόλης. Με πρώτα και κυρία τα μέλη της οικονομικής επιτροπής του Δήμου, που αποφάσισαν και αστραπιαία ανέθεσαν την κοπή του μνημείου της φύσης, επισπεύδοντάς την.

 

 

Παραθέτω εδώ τα ονόματα τους για να μην ξεχαστούν:
Δημήτρης Καμπόσος
Θεόδωρος Οικονόμου
Χρήστος Πετσέλης
Παναγιώτης Δούρος

 

 

Από τους υπευθύνους, επίσης, για την εξέλιξη του όλου έργου είναι η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων στο Ναύπλιο κ. Άλκηστη Παπαδημητρίου, με όσα διέπραξε στο κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο , βεβαιώνοντας μεταξύ άλλων ότι το πάρκο Μπόνη (που είχε αναπλασθεί μόλις προ τριών ετών ), το 2013 ήταν εγκαταλειμμένο- εξ ου και προ μηνών πελεκήθηκε και αυτό. Η κα. Παπαδημητρίου αντί να αντιταχθεί στην κοπή του κυπαρισσιού, έστειλε πάσα το θέμα στην Πάτρα, όπου ο κ. Γεώργιος Παπανδρέου, αρχιτέκτων-μηχανικός και προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ, αστραπιαία και αυτός, αποφάνθηκε ότι δεν έχει αντίρρηση για την κοπή. Ο Νερωνίσκος βεβαιώνει επίσημα, με έγγραφά του, ότι η Εφορεία Ναυπλίου δεν είχε αντίρρηση για την κοπή.

 

 

Αλλά ήρθε η ώρα να θυμίσω σήμερα ότι, όταν προ ετών, έγιναν τα προεγκαίνια του Βυζαντινού Μουσείου Αργολίδας στους Στρατώνες Καποδίστρια, η κ. Παπαδημητρίου όχι μόνο δεν προσκάλεσε όσους αγωνίστηκαν για την διάσωσή τους, αλλά απέφυγε συστηματικά στην ομιλία της να κάνει την παραμικρή μνεία για τον αγώνα αυτόν. Και σήμερα, που ο αύλειος χώρος των Στρατώνων έχει καταντήσει υπαίθριο σκουπιδαριό, δεν υπάρχει καμία διαμαρτυρία εκ μέρους της Υπηρεσίας της. Όπως και δεν αντιδρά μέχρι σήμερα στην καταστρατήγηση παραχώρησης του Μεγάρου Κωνσταντόπουλου και την αυθαίρετη μετατροπή του από κτίριο πολιτισμού σε Σχολή Μαγείρων.

 

 

Από εκεί και πέρα δεν υπάρχουν υπεύθυνοι, εκτός από όσους ανέφερα στο προηγούμενο άρθρο μου; Ποινικά υπεύθυνοι δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως σίγουρα ηθικές ευθύνες για πολλούς. Και πρώτα για τα πολιτισμικά σωματεία της πόλης. Εδώ και ενάμιση χρόνο θεώνται τη διάλυση του ιστορικού κέντρου. Και δεν εκδηλώνουν την παραμικρή αντίδραση. Να υποθέσουμε ότι έχουν ασπασθεί το δόγμα “η τέχνη για την τέχνη ” και “το πνεύμα για το πνεύμα”; Αλλά ποια τέχνη και ποιο πνεύμα μπορούν να ανθίσουν σε μια πόλη που αδιαφορεί για την ιστορία της και ακόμα χειρότερα για την παραμόρφωσή της;

 

 

Εκτός από την κακή κατάσταση των αρχαιοτήτων, θυμίζω τη μοίρα των σπιτιών γνωστών αγωνιστών και πολιτικών του 1821, μόλις τέσσερα χρόνια πριν από τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και τη συγκρότηση της τοπικής Κατζελλαρίας του Άργους, της 1ης Επαναστατικής Επιτροπής με συμμέτοχους έγκριτους πολίτες.

 

 

Ακολουθούν τα επαγγελματικά σωματεία. Και τέλος αυτοί ιδιαίτερα οι πολίτες που κάποτε μάς αποκαλούσαν και εμάς « έγκριτους».

 

Τι το αποτελεσματικό κάναμε μέχρι σήμερα για όλον αυτόν τον πολεοδομικό ορυμαγδό; Είναι καιρός να «βάλουμε τα πράγματα κάτω»!

 

 

Το κυπαρρίσι, ένας ζωντανός οργανισμός, που κυριολεκτικά τον έγδαραν πριν τον κόψουν κομμάτια, δεν αποκλείεται να εκδικηθεί τους δολοφόνους του. Όπως έγινε και με τον περίφημο φίκο του Ναυπλίου.

 

 

Αλλά αν οι πολίτες ενεργοποιηθούν επιτέλους και φέξει μία άλλη μέρα στο Άργος, πρώτο καθήκον θα είναι να φυτευθεί ένα άλλο κυπαρίσσι στη θέση του παλιού!

 

Παραμονή Φώτων 2017

 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εντεταλμένη διαφημίστρια του Νερωνίσκου με συκοφαντεί διαδικτυακά χρησιμοποιώντας την εντελώς άσχετη περίπτωση του διαλυόμενου πεύκου της δεκαετίας του 1960 (γωνία Δαναΐδων και Καποδίστρια). Δεν θα ασχοληθώ μαζί της παρά στον αρμόδιο θεσμό.

3 σχόλια

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια