Νέος βανδαλισμός στο Άργος και η διάβρωση Υπηρεσιών και Πανεπιστημίου (άρθρο του Β. Δωροβίνη)

του Βασίλη Κ. Δωροβίνη – Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα www.archaiologia.gr

 

Στις 21-12-2015 είχε δημοσιευθεί στην (ηλεκτρονική) «Αρχαιολογία» άρθρο μου με τον τίτλο «Ηρόστρατοι στο Άργος», το οποίο συγκέντρωσε το ενδιαφέρον μεγάλης μερίδας αναγνωστών. Ακολούθησε, στις 23-3-2016, νέο άρθρο μου, με τον τίτλο «Νεοβάνδαλοι στο Άργος». Τα δύο αυτά άρθρα αφορούσαν το «μεγαλειώδες» έργο της «ανάπλασης» του κέντρου του Άργους, με τη συνέργεια του τεχνικού γραφείου Λ. Μπομπότη και του οραματιστή δημάρχου της πόλης Δ. Καμπόσου, γυμναστή το επάγγελμα.

 

Στο πρώτο άρθρο αναλύθηκε η συνέργεια στο «έργο» του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου του Υπουργείου Πολιτισμού, με ιδιαίτερη συμβολή της Προϊσταμένης της 5ης Εφορείας Π. και Κ.Α. κ. Άλκ. Παπαδημητρίου, τον Ιούλιο 2013. Σημειώνω εδώ για πρώτη φορά ότι με πολύ κόπο και πίεση ανευρέθηκαν τα Πρακτικά του ΚΑΣ, διότι φαίνεται είχε δοθεί από κάπου άνωθεν εντολή να… μη βρίσκονται. Υπουργός που υπέγραψε τη σχετική απόφαση ήταν ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος.

 

Άκρως συνοπτικά θυμίζω, τώρα μάλιστα που το «έργο» σχεδόν ολοκληρώθηκε (χρηματοδότηση ΕΣΠΑ – αρχικός προϋπολογισμός 7.500.000 €), ότι σύμφωνα με τα μεγαλοφυή σχέδια των εμπνευστών του, κόπηκαν και δεν ανανεώθηκαν τα δέντρα του κεντρικού άλσους της πόλης (είχε δημιουργηθεί στο τέλος του 19ου αιώνα), διαλύθηκε το ιστορικό κέντρο της πόλης, δημιουργήθηκαν στη θέση του πάρκου και της νότιας πλευράς της κεντρικής πλατείας δύο τεράστιες γούρνες, με συνωδά προς αυτές «έργα», η πόλη χωρίστηκε σε δύο μέρη, βόρειο και νότιο, κόπηκαν όλα τα δέντρα εμπρός στο αρχαιολογικό μουσείο, αφαιρέθηκε το ένα τρίτο του πρασίνου από το πάρκο Μπόνη, ενώ στην πλατεία της λαϊκής αγοράς δημιουργήθηκαν λόφοι που αποκόπτουν την οπτική επαφή μεταξύ νεοκλασικής αγοράς (έργου –1889– του Π. Καραθανασόπουλου) και Στρατώνων Καποδίστρια.

 

Επιπλέον αποδείχθηκε ότι το έργο αυτό είναι παράνομο και ζημιογόνο. Παράνομο διότι δεν συντάχθηκε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, δεν εκδόθηκαν σχετικοί περιβαλλοντικοί όροι, δεν αποφάνθηκε συναφώς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο πρόσθετα με διάταγμα του 1982 έχει καθορίσει το ιστορικό κέντρο της πόλης, αλλά και δεν συντάχθηκε συνολική κυκλοφοριακή μελέτη. Η τελευταία ήταν απαραίτητη διότι, σύμφωνα με την «έμπνευση», σήμερα όλοι οι δρόμοι οδηγούν προς την κεντρική πλατεία (κατά το, όπως ειπώθηκε, «όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη»…), με αποτέλεσμα να βιώνεται ένα πλήρες κυκλοφοριακό κομφούζιο.

 

Ζημιογόνο διότι, όπως αποδείχθηκε μετά την πρόσφατη καταιγίδα του Νοεμβρίου, για πρώτη φορά δημιουργήθηκαν σημαντικά πλημμυρικά φαινόμενα στο κέντρο του Άργους, αφού επί δεκαετίες αυτά σημειώνονταν στο ανατολικό κυρίως τμήμα του. Η εξαφάνιση και ο περιορισμός των δύο μοναδικών πνευμόνων πρασίνου και η αντικατάστασή τους από τσιμεντωμένες επιφάνειες συνέβαλαν αποφασιστικά σε ζημιές, που είναι σίγουρο ότι θα επαναληφθούν με την επόμενη καταιγίδα.

 

Ακριβοπληρωμένη μελέτη από το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών για τα πλημμυρικά φαινόμενα ανακαλύπτει τα αυτονόητα, δεν αναφέρεται στο κόψιμο των πάρκων και καταλήγει σε γενικολογίες.

 

Ο νέος βανδαλισμός

 

Και ενώ αυτά συνέβαιναν, κινείται διαδικασία από το Δήμο Άργους, στις 10 Οκτωβρίου, για το κόψιμο του ιστορικού κυπαρισσιού του Καλλέργη, ακριβώς στην κεντρική πλατεία. Για τους νέους αναγνώστες της «Αρχαιολογίας» θυμίζω ότι στο τεύχος 36 του περιοδικού είχα δημοσιεύσει, μετά σχετική διάλεξή μου στο ΕΜΠ (μαθήματα προωθημένης ιστορίας της αρχιτεκτονικής του Χ. Μπούρα), μελέτη για τον κήπο και το αρχοντικό του Δ. Καλλέργη στο Άργος (Σεπτ. 1990). Με τα στοιχεία που εκτίθενται εκεί χρονολογείται το κυπαρίσσι στα μέσα του 19ου αιώνα. Προφανώς το στοιχείο αυτό είναι παντελώς άγνωστο στους κινούντες το Δήμο. Η ιδέα που τους δημιουργήθηκε είναι ότι το κυπαρίσσι… κλίνει επικινδύνως και απειλεί τη δημιουργούμενη… παραπλεύρως του… παιδική χαρά (στο κέντρο της πόλης).

 

Το κυπαρίσσι τη δεκαετία του 1920

 

Κινούνται τα νήματα διαφόρων Υπηρεσιών, με πρώτη του Δασονομείου Άργους, όπου η Δασοπόνος Κων. Μπεξή, αστραπιαία, στις 11 Οκτωβρίου, απαντά με έγγραφό της, δίχως την παραμικρή έρευνα, ότι δεν υπάρχει καμία αντίρρηση για την κοπή του κυπαρισσιού! Την 1η Νοεμβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο Άργους αποφασίζει, δήθεν ομόφωνα, για την κοπή του κυπαρισσιού. Και είναι δήθεν η απόφαση αυτή, διότι με παραποίηση των Πρακτικών εμφανίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση να συναινεί στην κοπή, ενώ πρότεινε προ πάσης ενέργειας να αποφανθεί αρμόδιος επιστήμονας… Η δήθεν ομοφωνία, παρά τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης, συνεχίζει να εμφανίζεται μέχρι σήμερα σε ανακοινώσεις του Δήμου.

 

Στις 22 Νοεμβρίου δημοσιεύω σε δύο τοπικές εφημερίδες τεκμηριωμένο άρθρο μου για να αποτραπεί η κοπή. Μεταξύ άλλων επισημαίνω την περίεργη στάση του Δασονομείου, που αποδεικνύεται και παράνομη, αφού σύμφωνα με τον νόμο 998/1979, όπως ισχύει, αρμόδια για την κοπή μεμονωμένων σε πόλεις δέντρων είναι τα γραφεία Πολεοδομίας.

 

Μέχρι σήμερα ο Δήμος υποστηρίζει ότι η 5η Εφορεία Π.Κ.Α. του Ναυπλίου δήλωσε, επίσης, ότι δεν έχει αντίρρηση για την κοπή (αναμένεται η παροχή αντιγράφου σχετικού εγγράφου της), ενώ σε έγγραφα του Δήμου της 24ης Νοεμβρίου απαντά επίσης αστραπιαία, με έγγραφό της της 25ης Νοεμβρίου, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Πατρών, του Υπουργείου Πολιτισμού. Παραθέτω ακολούθως το ουσιώδες της απάντησής της προς γνώση των νοημόνων:

 

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του φακέλου του ανωτέρω (4) σχετικού δεν προκύπτει ότι το εν λόγω κυπαρίσσι ελέγχεται από την Υπηρεσία μας. Αν και ενδεχομένως αποτελούσε κάποτε μέρος του κήπου του διατηρητέου του (4) σχετικού, αυτό δεν το εντάσσει στις περί νεωτέρων μνημείων διατάξεις του Ν3028/2002, αφού δεν αναφέρεται στο κείμενο του χαρακτηρισμού, ούτε στην εισήγηση που έγινε στα τότε αρμόδια Συμβούλια και Υπηρεσίες, και σήμερα έχει αλλοιωθεί σε μεγάλο βαθμό η περιοχή και έχει “αποκοπεί” το εν λόγω κυπαρίσσι από το άμεσο περιβάλλον του συγκεκριμένου κτηρίου.

 

Συνεπώς η Υπηρεσία μας δεν έχει αντίρρηση για την κοπή του από πλευράς αρμοδιοτήτων της.

 

Δεδομένου επίσης ότι το Κυπαρίσσι βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το σύγχρονο κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους και εντός του Αρχαιολογικού Χώρου του Άργους, θα πρέπει να γνωμοδοτήσει σχετικά και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας καθώς ενδεχομένως στο υπέδαφος του κυπαρισσιού να βρίσκονται σημαντικές αρχαιότητες που επηρεάζονται από το ριζικό του σύστημα, η δε πτώση του, αν και σήμερα δεν δείχνει πιθανό να προξενήσει ζημιές στο αρχαιολογικό μουσείο λόγω της αντίθετης κλίσης του, μπορεί υπό προϋποθέσεις να προκαλέσει ζημίες σε αυτό».

 

Στις 28 Νοεμβρίου εξαπολύεται έγγραφο-απάντηση προς τον Δήμο Άργους του κ. Στυλ. Λόζιου, Επίκουρου καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας (ο οποίος χρησιμοποιεί λογότυπο του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών), όπου δεν καθορίζεται πότε και πώς έκαμε αυτοψία και καταλήγει για το κυπαρίσσι ότι «προτείνεται η άμεση κοπή και απομάκρυνσή του». Παραθέτω ακολούθως το ουσιώδες και αυτού του εγγράφου:

 

«Από την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα σε υφιστάμενο δέντρο στην κεντρική πλατεία Αγίου Πέτρου της πόλης του Άργους, πλησίον του Μουσείου, διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:

 

α. Μετατόπιση του δέντρου από την κατακόρυφο και ανάπτυξη χαινουσών διακλάσεων στη βάση του.

 

β. Απουσία επαρκούς σύνδεσης του ριζικού συστήματος με τον κορμό του δέντρου, γεγονός το οποίο μειώνει τη διατμητική αντοχή του όλου συστήματος.

 

γ. Την ανάπτυξη εφελκυστικών τάσεων στον τοπικό εδαφικό σχηματισμό θεμελίωσης στη βάση του που επιταχύνουν την απόκλισή του από την κατακόρυφο.

 

δ. Τη μόχλευση των υποκείμενων εδαφικών οριζόντων με αποτέλεσμα τη σταδιακή χαλάρωση και ελάττωση της αντοχής του.

 

Με βάση όλα τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι οι συνθήκες ευστάθειας του εν λόγω δέντρου είναι επισφαλείς με άμεσο κίνδυνο απόσπασής του από το ριζικό του σύστημα και αιφνίδιας ανατροπής και ολικής κατάρρευσής του ειδικά σε περιπτώσεις εκδήλωσης ισχυρών ανέμων και έντονων βροχοπτώσεων, ενώ δυνατότητα ικανοποιητικής και ασφαλούς αντιστή­ριξης δεν υφίσταται και δεν θα μειώσει ουσιαστικά τον κίνδυνο. Επι­πρόσθετα, ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται δραματικά αν συνυπολογιστούν το ύψος και το βάρος του δέντρου, ενώ η επικινδυνότητα είναι υψηλοτάτη λόγω της συχνής διέλευσης πεζών και της υφιστάμενης παιδικής χαράς.

 

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω προτείνεται η άμεση κοπή και απομάκρυνσή του».

 

Με τη δημοσιοποίηση αυτών των εγγράφων δημιουργείται αυθόρμητα από πολίτες του Άργους πρωτοφανής κίνηση υπέρ του κυπαρισσιού, στο δίκτυο ΑΒΑΑΖ, και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με τις υπογραφές όχι μόνο πολιτών και δημοτών του Άργους αλλά και σημαντικών προσωπικοτήτων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η κινητοποίηση καταλήγει, επιτέλους, και στην άμεση πρόσκληση πραγματικά ειδικού στο θέμα, του καθηγητή Θεοχάρη Δ. Ζάγκα, Διευθυντή του Εργαστηρίου Δασονομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Προέδρου της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας. Στις 2 Δεκεμβρίου έρχεται επειγόντως στο Άργος, προηγουμένως όμως πολίτες του Άργους κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο (ο έντυπος Τύπος τοπικά είναι εξαρτημένος από τη δημοτική πλειοψηφία και κείμενα, όπως κάποια δικά μου, δεν μπορούν να δημοσιευθούν) φωτογραφίες από το 1981, όπου το κυπαρίσσι παρουσιάζεται να έχει την ίδια κλίση από τότε! Νέα ανακοίνωση του Δήμου υποστηρίζει, σε «απάντηση», ότι η κλίση επιτάθηκε μετά την καταιγίδα, δίχως βέβαια να προσάγει το παραμικρό στοιχείο.

 

Ο κ. Ζάγκας συντάσσει και παραδίδει πλήρη τεχνική έκθεση λίγες μέρες μετά (έχει αναρτηθεί στην τοπική ηλεκτρονική εφημερίδα www.argolika.gr), στην οποία διαπιστώνεται η άριστη κατάσταση της υγείας του δέντρου, το χαρακτηρίζει σημαντικό μνημειακό δέντρο και προτείνει βέβαια όχι την κοπή του, αλλά στην ανάγκη την κατάλληλη υποστήριξή του.

 

Τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο δεν είναι γνωστό μέχρι πού θα φτάσει η στάση του Δήμου Άργους. Θεωρώ, όμως, ότι επιβάλλεται, μέσα από τις στήλες της «Αρχαιολογίας», να καταγραφούν προηγηθέντα και παράλληλα γεγονότα, ώστε να φανεί ακόμα πιο ανάγλυφα το πού έχει φτάσει το φαινόμενο της διάβρωσης στον τομέα του ενδιαφέροντός της.

 

Διαβρωτικά

 

Στο άρθρο μας της 23-3-16 έγινε αναφορά στους τέσσερις περίτεχνους φανοστάτες, από δουλεμένο στο χέρι μαντέμι, που κοσμούσαν την κεντρική πλατεία του Άργους από το τέλος του 19ου αιώνα – αρχές 20ού (πρώτη ηλεκτροδότηση της πόλης). Με την «ανάπλαση» διαλύθηκαν, τους άφησαν καταγής σε κομμάτια και τους πέταξαν στην αυλή των Στρατώνων Καποδίστρια, η οποία έχει μεταβληθεί σε αποθετήριο ετερόκλητων αντικειμένων και οχημάτων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι προς πώληση, αντί 3.700 ευρώ, στη μάντρα ανακύκλωσης Κατσούλη, στον Κουταλά Κορινθίας. Σε σχετικό σχόλιο στο Διαδίκτυο αντιδήμαρχος του Άργους απάντησε αόριστα ότι φυλάσσονται σε χώρο του Δήμου. Αλλά δεν απαντά σε ποιον, ούτε στο αίτημα να φωτογραφηθούν.

 

Πολύ κοντά στο κέντρο του Άργους βρίσκεται το Μέγαρο Κωνσταντόπουλου, όπου περνούσε τις παιδικές διακοπές της η ανιψιά του Κατίνα Παξινού (Κωνσταντοπούλου). Κτίστηκε το 1912 σε σχέδια και με επίβλεψη του Ερν. Τσίλλερ. Το Μέγαρο αγοράστηκε και αναστηλώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο παραχώρησε τη χρήση του στο Δήμο Άργους, με τον όρο να στεγάσει πολιτισμικές δραστηριότητες. Μέχρι την εκλογή του κ. Καμπόσου λειτουργούσε εκεί αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων, ενώ σε αίθουσές του είχε φυλαχθεί το αρχείο του Δήμου Άργους και στεγαζόταν βιβλιοθήκη. Επί Καμπόσου μετατράπηκε σε Σχολή Μαγείρων, ενώ το αρχείο και η βιβλιοθήκη μετακόμισαν σε άγνωστη μέχρι σήμερα διεύθυνση.

 

Το μέγαρο Κωνσταντόπουλου

 

Τμήμα του αρχείου, με βιβλία Πρακτικών του 19ου αιώνα, υπεξαιρέθηκαν από συνταξιούχο εκπαιδευτικό και στα μέσα του 2015 βρέθηκε να βγαίνουν σε δημοπρασία του οίκου Σπανός. Μετά από πιέσεις ο Δήμος κατέθεσε μήνυση, Εισαγγελέας ανέλαβε την υπόθεση, κατέληξε να κάμει τη σκέψη… ο ιδιοποιηθείς να επιστρέψει τα υπεξαιρεθέντα και αυτά να τοποθετηθούν σε προθήκη με το όνομά του! Ο κ. Εισαγγελέας πήρε μετάθεση και έκτοτε αγνοείται η εξέλιξη της υπόθεσης…

 

Από την πλευρά του Υπ. Πολιτισμού δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση για την καταστρατήγηση του όρου παραχώρησης του κτιρίου, ενώ το Υπουργείο Παιδείας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Διευθυντή του Τοπικού Τμήματος των ΓΑΚ στο Ναύπλιο, μέχρι σήμερα δεν αντιδρά άλλως πως.

 

Ο Πάνος Καραθανασόπουλος εκπόνησε τα σχέδια όχι μόνο για τη νεοκλασική δημοτική αγορά του Άργους, αλλά και για ένα κτίριο που οικοδομήθηκε ως βοηθητικό του Δημαρχείου (κτ. 1830, βλ. μελέτη μας στην «Αρχαιολογία»), το έτος 1889 (βλ. επίσης σχετική μελέτη μας στην «Α»).

 

Η πρόσοψη του κτιρίου προς Β έφερε περίτεχνη επικάλυψη, που είχε φθαρεί με το πέρασμα του χρόνου. Το 2016 ξηλώθηκε όλη η επικάλυψη και αποκαλύφθηκε η λιθοδομή, με τα «γεμίσματα» κεραμιδιών ανάμεσα στους λίθους (ώστε να «δέσει» η αρχική επικάλυψη). Παρά τις επανειλημμένες παρα­τηρήσεις, ο Δήμος αρνείται να αποκαταστήσει την επικάλυψη, που είναι ομοειδής εκείνης της νεοκλασικής αγοράς. Το ΥΠΠΟ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχουν κηρύξει το κτίριο διατηρητέο. Μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει καμιά αντίδραση των Υπηρεσιών τους.

 

Το κτίριο του παλιού δημαρχείου πριν από έναν περίπου χρόνο (φωτογραφία από google map)

 

To κτίριο του παλιού Δημαρχείου σήμερα

 

Νέοι Έρουλοι ή οι χωρικοί στις πόλεις

 

Το 267 μ.Χ. το γερμανικό φύλο των Ερούλων ενέσκηψε και στην Ελλάδα. Πυρπόλησε την Αθήνα και κατέστρεψε μνημεία του Άργους, που αποτελειώθηκαν από τους Γότθους, το 395 μ.Χ.

 

Με το διαβόητο «σχέδιο Καλλικράτης», του κ. Ραγκούση, το οποίο καλά κρατεί μέχρι σήμερα, ωθήθηκαν τα χωριά στις πόλεις. Άτομα δίχως προσλαμβάνουσες παραστάσεις αστών, κατοίκων πόλεων, βρέθηκαν στη διοίκηση ακόμα και ιστορικών πόλεων όπως το Άργος. Ανάλογα φαι­νόμενα απαντούν και αλλού, μάλιστα στα Βαλκάνια. Λόγου χάριν ένας Γκρούεφσκι στην ΠΓΔΜ στήνει αρχαίους ανδριάντες στους δρόμους των Σκοπίων, ενώ προγραμματικά ο Δήμαρχος Άργους είχε προαναγγείλει ανέγερση αγαλμάτων αρχαίων στους δρόμους και ένα γιγαντιαίο άγαλμα του Μεγαλέξανδρου (ως γνωστόν κατάγεται από το Άργος) στο Κάστρο της Λάρισας που, σύμφωνα με άλλο «σχέδιο», θα συνδεθεί διά τελεφερίκ με το στάδιο του Άργους.

 

Κατά τα λοιπά, Κάστρο, αρχαίο θέατρο, αρχαία αγορά, αρχαίο ωδείο, ρωμαϊκές θέρμες, Κριτήριον, νεότερα μνημεία του Άργους, όπως σπίτια αγωνιστών του 1821, βρίσκονται εγκαταλειμμένα ή σε ερειπιώδη κατάσταση ή με καταπατημένο τον περιβάλλοντα χώρο τους.

 

Τελικά, το Άργος είναι και Ελλάδα. Μία Ελλάδα που ο σημερινός κυρίαρχος στρουθοκαμηλισμός και η διάβρωση τη μετατρέπουν σε «αόρατη» πραγματικότητα.

 

Αθήνα, 18-12-2016

Βασίλης Κ. Δωροβίνης

6 σχόλια

 1. Ο πολύς ο Πόλυς ας αφήσει τα της πόλης του Αργους στους Αργείτες. Ας ασχοληθεί ο αρχηγός της χουντικής ΕΝΕΚ με τα μεγάλα ζητήματα της ακροδεξιάς. Αλλά εχει πέσει φτώχεια φαίνεται στον χώρο και ψιλοβολεύεται με ότι κάτσει στους δήμους. Ναύπλιο, Αργος, ότι προκύψει. Για την ουσία δε λέει και τίποτα.

 2. Αντιπαρερχομαι την αντιπαραθεση που προηγηθηκε…ξα σας ….που λενε κ στη Κρητη….κ θα ηθελα να μεινω στο προκειμενο…την διαχρονικη ελλειψη παντελους μνημειακης ή οποιας αλλης αναφορας στην αρχαια ιστορια της πολης…..το Αργος ναι μεν μικρο κ ταπεινο αλλα ταυτοχρονα παγκοσμιο…..τουλαχιστον δυο Αμερικανικες πολεις αλλα κ εκατονταδες αλλες επιχειρησεις κ αλυσιδες καταστηματων (βλ την μεγαλυτερη αλυσιδα πολυκαταστηματων Argos της Βρεττανιας) ψητοπωλεια (βλ. marrakesh) ξενοδοχεια (βλ. Καππαδοκεια) περιοχες δρομοι ομαδες (βλ. ιταλια), cheerleaders (βλ. Καναδα) εχουν ονομαστει “Argos” προς τιμην του αρχαιου καλους…εξω υπαρχει παθος με την Ελλαδα…..η ιστορια μας ειναι παγκοσμια διδασκεται σε ολα τα σχολεια του κοσμου…..Στο νεο διαδυκτιακο παγκοσμιο χωριο οφειλουμε οχι μονο να εχουμε ταυτοτητα αλλα κ να την προβαλουμε….τα φαρσαλα ρε τα φαρσαλα εκαναν αγαλμα του Αχιλλεα…ασχετα με το εικαστικο αποτελεσμα προσπαθουν…..η Σπαρτη εχει το Λεωνιδα…κλπ κλπ ….ολοι τιμουν το αρχαιο ή νεοτερο παρελθον τους …εμεις εδω ουτε καν graffiti….παλι καλα στις Μυκηνες οι γαμο-ταβερνες (με τη καλη εννοια) που τις ονομασαν “Αγαμεμνων” ειδαλλιως το σκοτος κ το ερεβος….οι Μυλοι ολοι ξερουν στη συνδεση με τον αγωνα του 1821 κ το Κολοκοτρωνη…ενα αγαλμα του θοδωρα κρινω πως ειναι must….εδω στο Πειραια του βαλαν αγαλμα….πρεπει να δουμε κα συνολικα τη αξιοποιηση κ προβολη των αρχαιων ολου του νομου…του δευτερου σε ποσοτητα κ ποιοτητα αρχαιων ευρηματων μετα την Αττικη….ειδικα μικρα λεωφορειακια σε μπορντοροδοκοκκινο χρωμα (χαχα προταση) τους καλοκαιρηνους μηνες θα μπορουσαν να ασχολουνται μονο με tour των επισκεπτων στα αρχαια του νομου κ με ολοκληρωμενα πακετα με διασκεδαση κρασί (βλ.οινολογικους περιπατους κ ξεναγηση στη Νεμεα) με μασαμπουκα κ αγορα τοπικων προιοντων…..ονειρα κ ονειρα….αναρωτιεμαι καμια φορα αν αυτη τη γη την ειχαν Ολλανδοι Γαλλοι ή οποιοι αλλοι ανεπτυγμενοι τι θα εκαναν κ τι κανουμε εμεις που εχουμε αυτη την τυχη που μας ζηλευουν κ μας θαυμαζουν ολοι …..ο πολιτισμος μας μας ξεχωριζει απ τα γυρω γυρω σ[email protected]τ@ της βαλκανικης γειτονιας μας οφειλουμε να τον προβαλλουμε ….να μπει τελος στο πολιτισμικο ραγιαδισμο

 3. ΜΙΚΡΟ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ: Αφού επί της ουσίας και επί της τεκμηρίωσης ουδέν, αρκούν τα παρακάτω: Επιφυλασσόμενος για μελλοντικό άρθρο περί φαινομένων του Άργους, θεωρώ ότι πράγματι η άγνοια, ο φανατισμός και η κουτοπονηριά πίσω δεν γυρίζουν. Μπορούν όμως να ανασχεθούν με τη λογική και τη λογική δράση. Ελπίζω μελλοντικά και οι δύο τους να εκδηλωθούν στο Άργος.
  Όσο για την “Ενημέρωση Πελοποννήσου”, ήμουν και είμαι σε πλήρη αντίθεση με τη δράση του υπευθύνου της γι’ αυτό και ποτέ δεν έκανα συνεργασία μαζί της. Κατά τα λοιπά, ξέρω πολύ καλά τι λέω για τις δυσκολίες ή την αδυναμία δημοσίευσης ορισμένων κειμένων μου.
  Β.Κ. Δωροβίνης

 4. Σε κάθε επιχείρημα και έκφραση άποψης του κ. Βασ. Δωροβίνη, υπάρχει η αντιπαράθεση κάποιας άλλης άποψης και κάποιων άλλων επιχειρημάτων, εκ μέρους της πλειοψηφίας των Δημοτικών Συμβούλων που συναποφάσισαν την κοπή του κυπαρισσιού. Γι’ αυτό και δεν θα είχε νόημα η δική μου τοποθέτηση.
  Υπάρχει όμως κάτι πολύ χοντρό, που εγώ τουλάχιστον δεν προτίθεμαι να το καταπιώ.
  Η συκοφαντική έκφραση του Αργείου δικηγόρου ότι “ο έντυπος Τύπος τοπικά είναι εξαρτημένος από τη δημοτική πλειοψηφία και κείμενα όπως κάποια δικά μου, δεν μπορούν να δημοσιευθούν”.
  Πέραν του γεγονότος ότι αντιφάσκει με τον εαυτό του (λίγο πιο πάνω είχε γράψει ότι “Στις 22 Νοεμβρίου δημοσίευσα σε δύο τοπικές εφημερίδες τεκμηριωμένο άρθρο μου για να αποτραπεί η κοπή”), παραμένει το αποδεδειγμένο ψεύδος του και η συνειδητή γενίκευση περί εξαρτημένου έντυπου τύπου.
  Τον καλώ λοιπόν να ανακαλέσει την γενίκευση και να αναφερθεί με ονόματα εξηρτημένων εφημερίδων. Επίσης, να αναφέρει πότε απέστειλε προς δημοσίευση άρθρο του ή επιστολή του στην “ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ της περιφέρειας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ” και το κείμενό του απορρίφθηκε.
  Αν αυτά δεν τα κάνει, με μεγάλη μου λύπη, σε κάθε κείμενο που θα αναφέρομαι στο πρόσωπό του, θα υποχρεωθώ να θυμίζω στους αναγνώστες μου ότι πρόκειται περί ανθρώπου που χρησιμοποιεί αναπόδεικτους χαρακτηρισμούς που δημιουργούν πλαστές εικόνες και υβριστικές έως συκοφαντικές -αναπόδεικτες- κατηγορίες.
  Αν πάλι έχει το θάρρος και την εντιμότητα να κάνει τον πρέποντα διαχωρισμό (χωρίς μου, σου, του) θα ακολουθήσω και εγώ τον πρέποντα δρόμο. Θα τον αποκαλώ θαρραλέο, έντιμο και καλής πίστεως αρθρογράφο.
  Περιμένω την εξέλιξη με την ελπίδα ότι θα προκύψουν τα καλύτερα.
  Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

 5. Δεν θελω να σας προσβαλλω σας ευχομαι χρονια πολλα απλα σας αναφερω οτι το ποταμι δεν γυριζει πισω κ θα σας παρασυρει. Η εμπαθεια ειναι κακος αρωγος. Το Αργος αλλαζει και σεις το θελετε χωριο κ ασχημο οπως ηταν. Ο Καμποσος ειναι τωρα δεν θα ναι για παντα. Επραξε την αρχη ομως κ αυτο ειναι σημαντικοτατο. Ολα εχουν τα ορια τους να ξερετε

  • Κύριε Perikli δεν θέλω να σας προσβάλλω αλλά σε ένα άρθρο με σχετικά πολύ καλή τεκμηρίωση , εσείς μόνο αυτά έχετε να παρατηρήσετε;; …προσωπικά διακρίνω την εμπάθεια του συγγραφέα μόνο στο σημείο που αναφέρει -και με τον τρόπο που αναφέρεται- το επάγγελμα του Δημάρχου …αναζητείστε τη δική σας εμπάθεια- συμπάθεια …θα κάνει καλό στη πόλη !!! Σας εύχομαι χρόνια πολλά !!!…

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Κορονοϊός: Τα κρούσματα στην Αργολίδα και τη χώρα • Ξεπέρασαν τους 32.000 οι θάνατοι

Στα 73.710 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα για την εβδομάδα 8-14 Αυγούστου σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση που ανακοίνωσε σήμερα 16/8 ο ΕΟΔΥ, ενώ...

Η προκήρυξη για 6 θέσεις ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Άργους

Ανακοίνωση της Νοσηλευτικής Μονάδας Άργους του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας Σας ανακοινώνουμε ότι προκηρύχθηκαν έξι (6) θέσεις ειδικευμένων Ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. επί θητεία στο Γενικό Νοσοκομείο...

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στα Πυργιώτικα

Όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία το απόγευμα της Δευτέρας 15 Αυγούστου, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα σε αγροτοδασική έκταση στα Πυργιώτικα Αργολίδας είναι οριοθετημένη. Η...

Συγκέντρωση υπογραφών για να δημιουργηθεί κέντρο ανταποδοτικής ανακύκλωσης στο Άργος

Συγκέντρωση υπογραφών έχει ξεκινήσει στο ίντερνετ με αίτημα να δημιουργηθεί στην πόλη του Άργους "Σπιτάκι Ανακύκλωσης" με ανταποδοτικό χαρακτήρα.  Η συλλογή υπογραφών γίνεται στην ηλεκτρονική...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Κορονοϊός: Τα κρούσματα στην Αργολίδα και τη χώρα • Ξεπέρασαν τους 32.000 οι θάνατοι

Στα 73.710 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα για την εβδομάδα...

Συλλυπητήριο ψήφισμα του Δημ. Συμβουλίου Ερμιονίδας για το θάνατο του Χρήστου Μπαλαμπάνη

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ερμιονίδας,...

Η προκήρυξη για 6 θέσεις ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Άργους

Ανακοίνωση της Νοσηλευτικής Μονάδας Άργους του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας Σας...

Ευρωπαϊκό Στίβου: Χρυσό μετάλλιο η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη στα 35χλμ. βάδην

Πρωταθλήτρια Ευρώπης αναδείχθηκε η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη στα 35χλμ. βάδην! Στo...

Μια όμορφη ρεμπέτικη βραδιά στο Ναύπλιο…

Ήταν μια μαγική μουσική βραδιά, την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου,...

Τρεις συλλήψεις τον Δεκαπενταύγουστο σε χωριά του Ναυπλίου για κατοχή κάνναβης

  Συνελήφθησαν το πρωί της Δευτέρας 15 Αυγούστου, σε κοινότητα...

Έρχεται τετραήμερος καύσωνας και αφρικανική σκόνη

Έρχεται κύμα υψηλών θερμοκρασιών έως 41-42 βαθμούς Κελσίου σε...

Προτείνουμε...