Φωτογράφος για την εκτέλεση του Ρώσου πρέσβη: “Γιατί δεν κατέβασα τον φακό”

 

Η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα, Αντρέι Καρλόφ, κατά τη διάρκεια έκθεσης φωτογραφίας, συγκλόνισε όλο τον πλανήτη. Δράστης ήταν ο Μερτ Αλτιντάς, μέλος των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της Άγκυρας και απόφοιτος της αστυνομικής σχολής της Σμύρνης.

 

Όπως μετέδωσε η Hurriyet, όσο πλησίαζε η ώρα της ομιλία Καρλόφ στην εκδήλωση, ο αστυνομικός ξυρίστηκε, ντύθηκε και πέρασε τον έλεγχο της εκδήλωσης επιδεικνύοντας την αστυνομική του ταυτότητα. Είχε λάβει άδεια από την υπηρεσία του για τη 19η Δεκέμβρη, προκειμένου, όπως όλα δείχνουν, να εκτελέσει το δολοφονικό του σχέδιο. Μετά το πραξικόπημα του καλοκαιριού, είχε πάρει και τότε διήμερη άδεια. Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος που του χορήγησε τη διήμερη άδεια συνελήφθη με τις κατηγορίες διασυνδέσεων με τον Γκιουλέν. Ο ίδιος ο Αλτίντας τέθηκε σε διαθεσιμότητα στις 4 Οκτωβρίου για τον ίδιο λόγο, όμως επέστρεψε στην υπηρεσία του στις 16 Νοεμβρίου.

 

Σύμφωνα με την έρευνα, το κτίριο όπου εκτελέστηκε ο Ρώσος πρέσβης διέθετε έλεγχο ακτίνων σε κάθε είσοδο, καθώς και κάμερες παρακολούθησης και πέντε άνδρες ασφαλείας. Όταν ο αστυνομικός έφτασε στην είσοδο, αρνήθηκε να περάσει από το μηχάνημα -στο οποίο προφανώς θα φαινόταν το όπλο που έφερε πάνω του- και όμως του επετράπη η είσοδος, όταν επέδειξε την αστυνομική του ταυτότητα.
Στο βίντεο της δολοφονίας που έκανε το γύρο του κόσμου, ο δράστης έριξε 11 πυροβολισμούς, εννιά από τους οποίους βρήκαν στόχο στον άτυχο πρέσβη που έπεσε νεκρός. Στη συνέχεια έπεσε και ο ίδιος νεκρός από τις σφαίρες των ανδρών της αστυνομίας. Ήταν όμως ήδη αργά.

 

Η μαρτυρία του φωτογράφου του Associated Press

 

Μάρτυρας της δολοφονίας του Καρλόφ ήταν ο φωτογράφος του Associated Press, Burhan Ozbilici. Ο Ozbilici έγραψε κείμενο στο Associated Press, λίγες ώρες μετά το περιστατικό, καταθέτοντας τη μαρτυρία του και επεξηγώντας γιατί δεν δίστασε να φωτογραφήσει και γιατί δεν κατέβασε την κάμερα για να προφυλαχθεί όσο ο ένοπλος σημάδευε με το όπλο του το κοινό και απειλούσε.

 

Όπως έγραψε ο Ozbilici:

 

“Έμοιαζε με εκδήλωση ρουτίνας, εγκαίνια για μια έκθεση φωτογράφων της Ρωσίας. Έμεινα άναυδος όταν ένας άνδρας με σκουρόχρωμο κουστούμι και γραβάτα έβγαλε το όπλο του. Σκέφτηκα πως ήταν κάτι σαν θεατρικό ενσταντανέ. Όμως ήταν μια προμελετημένη δολοφονία εν ψυχρώ, που εκτυλίχθηκε μπροστά μου και μπροστά στον κόσμο που έτρεχε τρομοκρατημένος για να σωθεί, την ώρα που ο αδύνατος, κοντοκουρεμένος άνδρας σκότωνε τον πρέσβη της Ρωσίας. Οι τουλάχιστον οκτώ πυροβολισμοί αντήχησαν μέσα στην γκαλερί και ξέσπασε πανδαιμόνιο. Άλλοι ούρλιαζαν, άλλοι κρύβονταν πίσω από κολόνες, κάτω από τραπέζια, έπεφταν στο έδαφος. Εγώ φοβήθηκα και ήμουν μπερδεμένος αλλά βρήκα κάποια κάλυψη πίσω από έναν τοίχο και έκανα τη δουλειά μου, δηλαδή τράβηξα τα καρέ.

 

Η έκθεση με τίτλο “Από το Καλίνινγκραντ στην Καμτσάτκα, με τα μάτια ταξιδιωτών” περιλάμβανε φωτογραφίες από το δυτικό άκρο της Ρωσίας στη Βαλτική μέχρι τη χερσόνησο της Καμτσάτκα στα ανατολικά. Αποφάσισα να πάω απλώς επειδή βρισκόταν στο δρόμο μου προς το σπίτι.
Όταν έφθασα, οι ομιλίες είχαν ήδη αρχίσει. Όταν ξεκίνησε να μιλάει ο Αντρέι Καρλόφ, πλησίασα για να τον φωτογραφίσω, πιστεύοντας ότι οι φωτογραφίες θα ήταν χρήσιμες για θέματα ρωσοτουρκικών σχέσεων.

 

Εκείνος μιλούσε ήρεμα και με αγάπη για την πατρίδα του, σταματώντας κατά διαστήματα, για να επιτρέψει στον διερμηνέα να μεταφράσει τα λόγια του στα τουρκικά. Ήταν ήρεμος και ταπεινός. Τότε άρχισαν οι συνεχόμενοι πυροβολισμοί και ξέσπασε πανικός στο ακροατήριο.

 

Το σώμα του πρέσβη κειτόταν στο έδαφος, μόλις λίγα μέτρα μακριά από εμένα. Δεν έβλεπα αίμα γύρω του, σκέφτηκα ότι μπορεί να τον πυροβόλησε στην πλάτη. Μου πήρε μερικά δευτερόλεπτα για να συνειδητοποιήσω τι είχε συμβεί. Κάποιος πέθαινε μπροστά μου, μια ζωή χάθηκε μπροστά στα μάτια μου. Μετακινήθηκα πίσω και στα αριστερά, καθώς ο ένοπλος κουνούσε το όπλο του προς τον κόσμο που βρισκόταν στη δεξιά πλευρά του δωματίου.

 

Δεν μπορούσα να καταλάβω τι κίνητρο είχε ο δράστης. Σκέφτηκα ότι μπορεί να είναι κάποιος Τσετσένος. Ο κόσμος είπε αργότερα ότι φώναζε για το Χαλέπι της Συρίας. Σκέφτομαι πως ήταν μάλλον εξαγριωμένος για τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Χαλέπι που αποσκοπούσαν στην εκδίωξη των αντικυβερνητικών ανταρτών.

 

Πολλοί άμαχοι έχουν σκοτωθεί στις μάχες. Φώναξε επίσης “Ο Αλλάχ είναι μεγάλος” (Allahu akbar), αλλά δεν μπορούσα να καταλάβω τα υπόλοιπα (στα αραβικά).

 

Ο δράστης ήταν ταραγμένος, περπατούσε γύρω από τη σορό του πρέσβη, σπάζοντας μερικές από τις φωτογραφίες που κρέμονταν στον τοίχο. Ήμουν φοβισμένος και ήξερα τι κίνδυνο διέτρεχα αν ο ένοπλος στρεφόταν προς το μέρος μου. Αλλά προχώρησα λίγο και τον φωτογράφισα καθώς εκφόβιζε το εγκλωβισμένο ακροατήριο.

 

Εκείνη την ώρα σκέφτηκα: “Είμαι εδώ που γίνονται όλα, ακόμη κι αν τραυματιστώ ή σκοτωθώ, είμαι δημοσιογράφος. Πρέπει να κάνω τη δουλειά μου. Θα μπορούσα να τρέξω μακριά χωρίς να τραβήξω φωτογραφίες. Αλλά δεν θα ήξερα τι να πω μετά αν με ρωτούσαν “Γιατί δεν τράβηξες καρέ;”. Σκέφτηκα ακόμα και τους φίλους και τους συναδέλφους μου που σκοτώθηκαν τραβώντας φωτογραφίες στις εμπόλεμες ζώνες κατά τη διάρκεια των περασμένων ετών. Είδα τον ένοπλο να έχει αυτοέλεγχο παρότι ήταν ταραγμένος και φώναζε στον κόσμο να μείνει πίσω. Οι φύλακες ασφαλείας μας διέταξαν να εκκενώσουμε την αίθουσα και φύγαμε.

 

Ασθενοφόρα και τεθωρακισμένα οχήματα έφτασαν σύντομα και ξεκίνησε η αστυνομική επιχείρηση. Ο δράστης σκοτώθηκε αργότερα κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών.
Όταν γύρισα στο γραφείο μου για να επεξεργαστώ τις φωτογραφίες μου, σοκαρίστηκα όταν είδα ότι ο ένοπλος στεκόταν πίσω από τον πρέσβη καθώς εκείνος μιλούσε. Σαν να ήταν φίλος του ή σαν να ήταν κάποιος σωματοφύλακας”.

 

Πηγή: news247.gr

 

Οι συγκλονιστικές φωτογραφίες που κατάφερε να τραβήξει, ενώ το τραγικό περιστατικό ήταν σε εξέλιξη:

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Ισχυροί κρότοι ανησύχησαν τους κατοίκους της Αργοναυπλίας

Αναστάτωση προκλήθηκε στις 7.30 το βράδυ της Τρίτης 10 Αυγούστου, σε μεγάλο τμήμα της Αργοναυπλίας, έπειτα από δυνατούς κρότους που θύμιζαν εκρήξεις. Οι κρότοι ήταν...

1875: Τα πρώτα 500 στρέμματα με χασίς στην Αργολίδα • O ξένος επενδυτής και οι ξένοι εργάτες

του Γιώργου Νικολόπουλου Μέχρι τη δεκαετία του 1870, το χασίς στη μικρή έως τότε γεωγραφικά Ελλάδα ήταν άγνωστο, ανύπαρκτο και φυσικά απόλυτα νόμιμο για παραγωγή...

Νέο φροντιστήριο φιλολογικών μαθημάτων στο Άργος από τον Στέλιο Μαρινάκο

Νέο φροντιστήριο φιλολογικών μαθημάτων ξεκίνησε τη λειτουργία του στο Άργος. Αποκλειστικός υπεύθυνος είναι ο φιλόλογος Στέλιος Μαρινάκος, με 25 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της...

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την “Ηλέκτρα” στο Αρχαίο Θέατρο Άργους

  Την τραγωδία του Ευριπίδη "Ηλέκτρα", σε σκηνοθεσία του Γιώργου Λύρα, παρακολούθησε  το βράδυ της Δευτέρας 8 Αυγούστου πλήθος κόσμου που κατέκλυσε το Αρχαίο Θέατρο...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Ισχυροί κρότοι ανησύχησαν τους κατοίκους της Αργοναυπλίας

Αναστάτωση προκλήθηκε στις 7.30 το βράδυ της Τρίτης 10...

Άγιος Νήφων: Από μοναχός στην Αργολίδα, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

Στο αγιολόγιο της Εκκλησίας της Αργολίδας υπάρχει και το...

Έχει χώρο το ένστικτο στο αθλητικό στοίχημα;

Το αθλητικό στοίχημα καθώς και οποιοσδήποτε στοιχηματισμός πρέπει να...

Ρεμπέτικη βραδιά στη Δαλαμανάρα με Πέτρο Μπουσουλόπουλο και Κατερίνα Σκουλή

Η ΚΕΔΑΜ και ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Δαλαμανάρας συνδιοργανώνουν...

Γ. Γαβρήλος: Μόνη διέξοδος η παραίτηση της Κυβέρνησης και η προκήρυξη εκλογών

Σχόλιο του Γιώργου Γαβρήλου, δικηγόρου-εργατολόγου Μια δυστοπική περίοδο για τη...

Νέο φροντιστήριο φιλολογικών μαθημάτων στο Άργος από τον Στέλιο Μαρινάκο

Νέο φροντιστήριο φιλολογικών μαθημάτων ξεκίνησε τη λειτουργία του στο...

Προτείνουμε...