Κοινωνία

Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου: Να αποζημιωθούν οι πληγέντες ελαιοπαραγωγοί από δάκο

 

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ), διεκδικώντας να γίνουν τώρα οι καταγραφές των ζημιών στην ελαιοκαλλιέργεια από το δάκο και να αποζημιωθούν στο 100%.

 

Στις τοποθετήσεις των μελών του ΔΣ της ΟΑΣΠΠ επισημάνθηκε το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής, ζητώντας ταυτόχρονα την άμεση καταγραφή της ζημιάς και αποζημίωση στο 100% με πραγματικές τιμές του προϊόντος. Επίσης να μην πληρωθεί από τους αγρότες η ανεπιτυχής και ελλιπής δακοκτονία και τέλος να δεσμευτεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πως θα αναλάβει εξ ολοκλήρου το πρόγραμμα δακοκτονίας θέτοντας την Περιφέρεια και την κυβέρνηση προ των ευθυνών τους.

 

Απαίτησαν η καταπολέμηση του δάκου να είναι ευθύνη του κράτους και γι’ αυτό πρέπει άμεσα να στελεχωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες με το ανάλογο επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό, να καταργηθεί το χαράτσι της δακοκτονίας, να μην περικοπούν οι δαπάνες για δακοκτονία και να επανέλθουν στο ύψος των προϋπολογισμών προ κρίσης.

 

Από κοινού οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, των Οικολόγων και της ΛΑΕ αρνήθηκαν να στηρίξουν τους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς της Πελοποννήσου. Τα μέλη της Ομοσπονδίας τους κατήγγειλαν καλώντας τους μικρομεσαίους αγρότες να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και μαζικά και αγωνιστικά να απαιτήσουν και να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

 

Τα αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών στήριξαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», δηλώνοντας ότι θα είναι στο πλευρό των αγροτών και καταγγέλλοντας τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Τατούλη, που αθώωσε την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τους δήμους και έριξε τις ευθύνες στους ίδιους τους παραγωγούς.

 

Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της πλήρους απαλλαγής της κυβέρνησης και της ιδιωτικοποίησης της δακοκτονίας και αρνήθηκε να τροποποιηθεί ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας και να διατεθούν 2 εκατομμύρια ευρώ συμβολικά και ουσιαστικά για την αποζημίωση των πληγέντων όπως πρότεινε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Πελοποννήσου, Νίκος Γόντικας.

 

 

Share
Από τα
argolika.gr

Πρόσφατα

1 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

1 Μαΐου: γεγονότα σαν σήμερα Εικόνες: Συγκρούσεις στην απεργία του Σικάγου το 1886, αφίσα με…

1 ώρα πριν

Νέα τμήματα ραπτικής αρχαρίων στο Colour’s Spot στο Ναύπλιο

Νέα τμήματα ραπτικής αρχαρίων θα λειτουργήσουν από τον Μάιο στο Colour's Spot στο Ναύπλιο (Αντωνοπούλων…

5 ώρες πριν

Διάλυση της εργολαβίας για το έργο του κόμβου Μυκηνών – Τι λέει η “Νέα Πελοπόννησος”

Διάλυση της εργολαβίας για το έργο του κόμβου Μυκηνών Στην Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας του Περιφερειακού…

8 ώρες πριν

Το πρόγραμμα του εορτασμού του Αγίου Πέτρου στο Άργος

Το πρόγραμμα του εορτασμού του Αγίου Πέτρου στο Άργος Ο Δήμος Άργους-Μυκηνών και οκαθεδρικός ιερός…

9 ώρες πριν

Ανακοίνωση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας για το Δώρο Πάσχα

Ανακοίνωση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, Μπροστά στον καταιγισμό παραπληροφόρησης της εργοδοσίας, που…

11 ώρες πριν

Περιηγήσεις στα θρησκευτικά μνημεία του Δήμου Ναυπλιέων

Περιηγήσεις στα θρησκευτικά μνημεία του Ναυπλίου και της Αγίας Τριάδας διοργανώνονται από τον Δήμο Ναυπλιέων…

12 ώρες πριν