Ανδριανός: Να αντιμετωπιστεί άμεσα η ζημιά στους ελαιοπαραγωγούς από τη μη καρπόδεση και το δάκο

 

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός, κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Αποστόλου με θέμα την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης της ζημιάς στους ελαιοπαραγωγούς από μη καρπόδεση και δάκο.

 

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

 

Σε πολλές περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο, οι ελαιοπαραγωγοί υφίστανται φέτος σημαντικές ζημιές εξαιτίας τόσο της μειωμένης καρπόδεσης, όσο και του δάκου, καθώς παρά τα χρήματα που οι ίδιοι καταβάλλουν για δακοκτονία μέσω των παρακρατήσεων σ’ αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, οι ψεκασμοί δεν είχαν το απαιτούμενο αποτέλεσμα, με ζημιές που όπως επισημαίνουν γεωπόνοι του Τμήματος Ποιοτικής και Φυτοϋγειονομικής Προστασίας, φτάνουν στην Αργολίδα το 70%, ζημιά πρωτοφανής σε έκταση για τα τελευταία 20 χρόνια.

 

 

Κατόπιν αυτού καθίσταται επιτακτική η ανάληψη άμεσων ενεργειών από το Υπουργείο, για την εκτίμηση των ζημιών και την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς.

 

 

Επισημαίνεται ότι οι αγρότες καταβάλλουν ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ, ενώ παρά το μηδενικό για φέτος εισόδημα καλούνται να εξυπηρετούν τις υπόλοιπες ιδιαίτερα υψηλές υποχρεώσεις τους όπως ασφάλιση ΟΓΑ,ΕΝΦΙΑ, κ.λ.π., αλλά και να καλύψουν τα έξοδα της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Είναι συνεπώς επιτακτική η άμεση λήψη δράσεων ώστε να εξασφαλιστεί η αποζημίωση της φετινής εξαιρετικά μεγάλης μειωμένης παραγωγής στην Αργολίδα και σε άλλες περιοχές της χώρας, λόγω της εκτεταμένης ζημιάς την περίοδο της ανθοφορίας των ελαιόδενδρων.

 

 

Κατόπιν αυτού, ερωτάται ο Υπουργός:

Με ποιες άμεσες ενέργειες, και με ποιο σχεδιασμό, θα αντιμετωπιστεί η ανάγκη αποζημίωσης των πληγέντων ελαιοπαραγωγών και εφαρμογής ενός αποτελεσματικού προγράμματος δακοκτονίας.

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια