Καθηγητής Δασολογίας εξέτασε το κυπαρίσσι: Δεν είναι επικίνδυνο, μπορεί να γίνει και υποστήριξη με ξύλα

 

του Γιώργου Νικολόπουλου

 

Μπορεί το εμβληματικό κυπαρίσσι της πλατείας του Αγίου Πέτρου να γέρνει, μπορεί να έχει μεγαλώσει η κλίση του τους τελευταίους μήνες, ωστόσο δεν πρόκειται να ξεριζωθεί και να πέσει. Πάντως, για απόλυτη σιγουριά και επειδή στο σημείο δίπλα από αυτό θα δημιουργηθεί παιδική χαρά, θα μπορούσε να γίνει υποστήριξη του δέντρου.

 

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την επιτόπια εξέταση που έκανε στο κυπαρίσσι ο καθηγητής του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Θεοχάρης Ζάγκας.

 

Ο κ. Ζάγκας ήρθε στο Άργος με πρωτοβουλία του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Δ. Νικητόπουλου και έπειτα από εξέταση του δέντρου καθησύχασε τους αντιδημάρχους Π. Παπαϊωάννου και Θ. Οικονόμου που παραβρέθηκαν στην εξέταση.

 

dsc_0264Όπως είπε ο καθηγητής, το ριζικό σύστημα του δέντρου (το οποίο εκτείνεται σε μήκος περίπου 15 μέτρων) πράγματι έχει επηρεαστεί για διάφορους λόγους, ωστόσο δεν πρόκειται για κάτι ανησυχητικό. Η υλοτόμησή του είναι μη ενδεδειγμένη λύση. Ακόμη και αν συμβούν ακραία καιρικά φαινόμενα τεράστιας έκτασης, το δέντρο θα πάρει μεγαλύτερη κλίση από τις ταλαντώσεις αλλά δεν θα πέσει άμεσα.

 

Επειδή το θέμα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και έχει καλλιεργηθεί φόβος στον κόσμο καθώς και λόγω της δημιουργίας παιδικής χαράς δίπλα σε αυτό, θα μπορούσε να γίνει τεχνική υποστήριξη του δέντρου (περισσότερο για ψυχολογικούς λόγους).

 

Ο κ. Ζάγκας ανέφερε πως θα μπορούσε να στηριχτεί με ξύλα. Η βάση των ξύλων θα βρίσκεται νότια του δέντρου, σχεδόν δύο μέτρα από τον κορμό. Θα ακουμπούν τον κορμό στα μισά του ύψους του.

 

Από την πλευρά του Δήμου, ακούστηκαν και αντιρρήσεις του τύπου: Δεν μπορεί να γίνει αυτό γιατί θα μικρύνει η έκταση της παιδικής χαράς…

 

Υπενθυμίζουμε ότι ο Δήμος Άργους – Μυκηνών διαθέτει πόρισμα το οποίο υπογράφει ο Δρ. Στυλιανός Λόζιος, επίκουρος καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αναφέρει ότι στο δέντρο δεν μπορεί να γίνει τεχνική υποστήριξη και πως επειδή έχει πάρει κλίση πρέπει να κοπεί. (σ.σ. άραγε πόσο σχετικός μπορεί να είναι με το θέμα ένας καθηγητής Τεκτονικής και Γεωλογίας;).

 

dsc_0283Ο κ. Ζάγκας είδε και το πεύκο που βρίσκεται δίπλα στο κυπαρίσσι και στο οποίο έχει γίνει δολιοφθορά. Την περασμένη άνοιξη πριόνισαν τον κορμό του και έριξαν μέσα του φυτοφάρμακο ώστε να ξεραθεί. Ο καθηγητής Δασολογίας ήταν απόλυτος: Είναι θέμα χρόνου να ξεραθεί εντελώς.

 

 

 

Ακολουθεί δελτίο τύπου του Δημήτρη Νικητόπουλου για το θέμα του κυπαρισσιού και την επίσκεψη του καθηγητή κ. Ζάγκα:

 

Στο Άργος σήμερα ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δημήτρης Νικητόπουλος, κάνοντας πράξη την απόφαση που ελήφθη στο Δημοτικό Συμβούλιο της 1ης Νοεμβρίου 2016, απόφαση που θα έπρεπε να είχε ήδη υλοποιηθεί από το Δήμο, πραγματοποίησε επιτόπια αυτοψία μαζί με τον  κ. Θεοχάρη Ζάγκα, Καθηγητή, Πρόεδρο του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ειδικό σε θέματα Δασοκομίας πόλεων και διατήρησης σημαντικών και μνημειακών δένδρων, στο χώρο του κυπαρισσιού στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

 

Η επίσκεψη του καθηγητή παρουσιάστηκε ως πρότασή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο της 29ης Νοεμβρίου 2016, δεν έγινε όμως αποδεκτή προς συζήτηση.

 

Αντ’ αυτού η δημοτική αρχή παρουσίασε γνωμοδότηση αναρμόδιου ως προς το γνωστικό αντικείμενο επιστήμονα (γεωλόγου), ο οποίος μετά από περιγραφή των εδαφολογικών στοιχείων και του ριζικού συστήματος καταλήγει ανεπιφύλακτα στην άμεση κοπή και απομάκρυνση του δένδρου.

 

Σκοπός της επίσκεψης του καθηγητή ήταν η αξιολόγηση από πλευράς υγείας και σταθερότητας του δέντρου, το οποίο παρουσιάζει απόκλιση από την κατακόρυφη θέση. Ο κ. Ζάγκας πραγματοποίησε επιτόπια αυτοψία και συνέλλεξε όλα τα απαραίτητα για την αξιολόγηση στοιχεία.

 

Εκ πρώτης όψεως το ΔΕΝΤΡΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΣΩΘΕΙ με την προϋπόθεση υποστήριξής του, με κατάλληλη από στατική και αισθητική άποψη, ξύλινη κατασκευή καθώς και διαρκή παρακολούθησή του.

 

Ο κ. Ζάγκας θα συντάξει σχετική τεχνική έκθεση το συντομότερο δυνατό, (το  αργότερο εντός δεκαημέρου) στην οποία θα παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά του δέντρου και θα δώσει τις σχετικές οδηγίες της προτεινόμενης ξύλινης κατασκευής για τη στήριξη και διάσωση του πιο ιστορικού δέντρου της πόλης μας. Επίσης εκτιμάται από τον καθηγητή ότι το κόστος υλοποίησης αυτού του έργου θα κυμανθεί σε πολύ λογικά επίπεδα, ενώ ο ίδιος προσφέρει ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες του.

 

Καλούμε τη δημοτική αρχή να σεβαστεί επιτέλους την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την επιστημονική γνώση που θα διατυπωθεί, να σταματήσει να επικαλείται έγγραφα αναρμόδιων υπηρεσιών και επιστημόνων, και να συνεργαστεί -όπως η ίδια έχει εκφράσει την επιθυμία- με την κοινωνία η οποία θέλει να διατηρήσει την ιστορική μνήμη του τόπου.

Δημήτρης Νικητόπουλος

7 σχόλια

 1. ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΟΡΕΣΙΒΙΟ, ΕΚ ΤΗΣ ΕΡΩΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟΥ ΠΛΑΤΑ΄ΝΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΞΕΚΑΜΠΙΣΑΤΕ???
  ΡΕ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΕΡΑΤΕ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΔΕΟΣ ΣΤΟΝ ΟΡΕΣΙΒΙΟ ΠΡΩΤΟ ΠΟΛΙΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ???
  ΜΠΟΡΕΙ Ο “”ΠΛΑΤΑΝΙΣΤΉ΄Σ”” ΝΑΝΑΙ ΓΕΩΠΟΝΟΣ Ο δημαρχούκος ΜΑΣ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΗΛΟΤΕΡΟΣ!!! … ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΠΑΡΙΣΙΑ,ΝΤΕ.
  ΚΥΠΑΡΙΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΡΓΕΙΑΚΟ ΚΑΜΠΟ!!!!!!! ΜΕ ΟΡΕΣΙΒΙΟΥΣ ΑΝΤΙΜΑΧΟΜΕΝΟΥΣ.
  ΑΥΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΙΣ ΠΑΡΙΣΙ΄ΟΥΣ??!!!!!!!!!!

 2. Το ποιος έκανε την δολιοφθορά στο πεύκο θα ήταν καλό να το μάθουμε,δεν νομίζετε;;;
  Προφανώς δεν έγινε μες τα άγρια μεσάνυχτα…
  Προφανώς κάποιοι γνωρίζουν.
  Θα ήθελα να πληροφορηθούν οι πολίτες ποιος έκανε αυτή την βαρβαρότητα….

  • δεν λύνεις όλα τα προβλήματα αδερφε , αλλά είμαι της γνώμης πως ΚΑΙ από ασήμαντη αφορμη αλλάζουν τα πράγματα , αφορμή που ίσως δεν μπορούμε να την υπολογίσουμε ποτέ

   • ΧΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜ? ΜΥΣΤΗΡΙΟ…! ΧΕΣΤΗΚΕ Η ΟΥΡΑ ΤΟΥ ΓΑΪΔΑΡΟΥ?!
    ΡΕ ΕΔΩ ΜΑΣ ΞΕΠΑΤΩΣΑΝΕ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ, ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΨΑΧΝΕΤΕ …ΑΣΗΜΑΝΤΕΣ ΑΦΟΡΜΕΣ??
    ΟΙ ΑΣΗΜΑΝΤΕΣ ΑΦΟΡΜΕΣ ΜΟΝΟ ΑΣΗΜΑΝΤΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ…

 3. καλά η μόνη αντιρρηση της δημοτικής αρχής είναι οτι θα μικρύνει η παιδική χαρά;
  ή το ειχαν εξ αρχής κομμένο, στο μυαλό τους, το δεντρο , ή με την πρώτη αναλυτική κατάθεση κάποιου εμπειρογνώμονα , δε ξέραν τι να πούν. και στα δυο φάουλ δηλαδή.

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια