Μια διπλή επέτειος για το Ναύπλιο

 

Με μια λαμπρή γιορτή, όπως συνηθίζει να οργανώνει ο Προοδευτικός Σύλλογος Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης», εορτάστηκε η απελευθέρωση του Παλαμηδίου από τον Στάϊκο Σταϊκόπουλο και τους άνδρες του το βράδυ της 29ης Νοεμβρίου 1822. Ταυτόχρονα, προστέθηκε στην ιστορική επέτειο άλλη μια σημαντική γιορτή καθώς φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από την ίδρυση του Προοδευτικού Συλλόγου που εξέφρασε και συνεχίζει να εκφράζει μέσα στην ναυπλιακή αυτοδιοίκηση, την ιστορία και την παράδοση των κατοίκων αυτής της πόλης. Οι δυο επετειακές αναφορές λειτουργούν συμπληρωματικά και, ιδιαίτερα σήμερα, οι συμβολισμοί τους προκαλούν συνειρμούς και σκέψεις για το σήμερα και το αύριο όχι μόνο μιας πόλης αλλά ολόκληρης της χώρας.

 

img_9015Το μεγαλείο της κατάληψης του Παλαμηδίου σε μια περίοδο πολύ δύσκολη για την Ελληνική Επανάσταση δεν αποτελεί απλά παράδειγμα ηρωισμού και αυτοθυσίας, αλλά και έναν από τους σημαντικότερους συμβολισμούς της πίστης στα ιδανικά της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας που μπορεί να κατανικήσει την πιο βάρβαρη και καταπιεστική εξουσία. Καταδεικνύοντας τη σημασία του εγχειρήματος εκείνη τη νύχτα του Νοεμβρίου, ο Αναπλιώτης δικηγόρος κ. Σταύρος Μπέζας, παρουσίασε με μια λεπτομερή και συγκροτημένη αναφορά στον πανηγυρικό της ημέρας, τόσο τα γεγονότα όσο και τις επιπτώσεις τους στην πορεία της επανάστασης και τη διεθνή σκηνή. Υπήρξαν μάλιστα στιγμές όπου η συγκίνηση έδινε απόλυτα συναισθηματικό τόνο στην ομιλία του κ. Μπέζα.

 

Κορυφαία ήταν και η απαγγελία τριών ποιημάτων των Α.Αναπλιώτη (Λεκόπουλου) και Θ. Κωστούρου από τις ηθοποιούς Ελπίδα Κομιανού και Γιάννα Βασιλείου. Μια εξαιρετική προσπάθεια σύζευξης στίχων και νοημάτων από την οποία πήγαζαν εικόνες που έμοιαζαν να περνάνε μπροστά στα μάτια μας χάρη σε μια απαγγελία εξαιρετικού λυρισμού και συναισθηματικής απόδοσης.

 

img_9017
Το ίδιο επιτυχημένη ήταν η μουσική επένδυση ολόκληρης της εκδήλωσης από μια εξαιρετική χορωδία υπό την διεύθυνση του Αρχιμουσικού κ. Θεοδόση Αντωνιάδη με τη συνοδεία της κ. Ελένης Μπέλεση στο πιάνο και σόλο απόδοση από έναν πολύ καλό Βαγγέλη Ζερβόπουλο τόσο στο «Μητέρα μεγαλόψυχη» του Σολωμού, όσο και στα αποσπάσματα από το «Άξιον Εστί» του Οδ. Ελύτη.

 

img_9012Αφήσαμε για το τέλος τις τιμητικές διακρίσεις, γιατί αποτελεί σημαντική στιγμή για την παρουσία του ίδιου του Συλλόγου «Παλαμήδης» καθώς, όπως τόνισε ο Πρόεδρός του Θ. Σπαντιδέας, η τιμητική διάκριση συνοδεύεται από την επίδοση της «Ναυπλίας» του Μιχαήλ Λαμπρυνίδη. Τι πιο ωραίο από το εξαιρετικό αυτό βιβλίο που αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές γνωριμίας με την πόλη και την ιστορία της. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο στις φετινές τιμητικές δακρίσεις. Σε αντίθεση με τις περσινές, το Δ.Σ. του Παλαμήδη αποφάσισε φέτος να τιμήσει νέα παιδιά που πρώτευσαν μεν στις πανελλήνιες εξετάσεις και εισήχθησαν σε ΑΕΙ, αλλά που στο πρόσωπό τους τιμάται ολόκληρη η νέα γενιά, οι νέοι πολίτες στην επιτυχή πορεία των οποίων η πόλη και η χώρα τοποθετεί τις ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον. Από την άποψη αυτή, η διπλή επέτειος της απελευθέρωσης της πόλης του Ναυπλίου και των 70 χρόνων του Συλλόγου της «Ο Παλαμήδης», αποτελούν ξεχωριστές στιγμές που υπογραμμίζουν αισιόδοξα την μελλοντική πορεία όλων μας.

Γ. Κόνδης

img_9019

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια