Το Δημ. Συμβούλιο Ναυπλίου είπε καταρχήν «ναι» για δημοτικό λαχανόκηπο…

 

Αφού παρενέβη μέχρι και ο Συνήγορος του Πολίτη, οι υπεύθυνοι του Δήμου Ναυπλιέων αναγκάστηκαν να εισάγουν ως θέμα συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο τη δημιουργία δημοτικού λαχανόκηπου (αίτημα που συνοδευόταν από περίπου 70 υπογραφές).

 

Υπήρξε καταρχήν ομόφωνη απόφαση για δημιουργία λαχανόκηπου και το Δημ. Συμβούλιο θα επανέλθει για τη λήψη οριστικής απόφασης επί του αιτήματος. Έπειτα από έρευνα των αρμόδιων υπηρεσιών θα προταθούν διαθέσιμοι χώροι και θα γίνει μελέτη υλοποίησης και λειτουργίας.

 

Οι δημοτικοί ή αστικοί λαχανόκηποι, είναι μικρά τεμάχια γης μέσα ή γύρω από τις πόλεις, παραχωρημένα εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στους κατοίκους της περιοχής, για να καλλιεργήσουν τα δικά τους λαχανικά και φρούτα. Μπορεί στην Ελλάδα οι αστικοί λαχανόκηποι να είναι μία καινούργια συνήθεια, όμως υπάρχουν εδώ και 150 χρόνια τουλάχιστον για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ευρώπη και την Αμερική.

 

Η παραχώρηση θα αφορά σε 70-100 τμ σε δημότες, μόνιμους κατοίκους του Δήμου Ναυπλιέων με 12μηνη ισχύ και με την υποχρέωση διάθεσης του 10% της παραγωγής τους στο κοινωνικό παντοπωλείο.

 

Για την τελική απόφαση θα ληφθεί υπόψη αν ο Δήμος Ναυπλιέων διαθέτει κατάλληλο δημοτικό κτήμα για καλλιέργεια, το κόστος υποδομής και συντήρησης καθώς και η δυνατότητα απασχόλησης ειδικευμένου (π.χ. γεωπόνος, γεωτεχνικός) και εργατικού προσωπικού του Δήμου.

 

Ο δημ. σύμβουλος Παναγιώτης Μερμίγκης πρότεινε τη συμμετοχή των μαθητών των αντίστοιχων ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ σε ένα τέτοιο εγχείρημα, ενώ ο εκπρόσωπος των αιτούντων πολιτών πρότεινε εάν είναι εφικτό, να υλοποιηθεί σε δημοτικό χώρο πλησίον των εργατικών κατοικιών.

 

 

 

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια