«Απέναντι Όχθη»: Συντηρητική στροφή στην Αργολίδα στις εκλογές των εκπαιδευτικών

 

Ανακοίνωση της συνδικαλιστικής παράταξης των εκπαιδευτικών «Απέναντι Όχθη»

 

Ολοκληρώθηκε μια περίοδος κατά την οποία οι εκπαιδευτικοί προσήλθαμε στις κάλπες και  αναδείξαμε τους εκπροσώπους μας τόσο στην τοπική ΕΛΜΕ όσο και στα υπηρεσιακά συμβούλια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Με δεδομένο μάλιστα ότι την Τρίτη 8/11/2016 συγκροτήθηκε το νέο ΔΣ της ΕΛΜΕ, αρχίζει πλέον να γίνεται σαφέστερη η εικόνα των τάσεων που διαμορφώνονται στον κλάδο μας γενικότερα και στον νομό μας ειδικότερα.

 

Τα εκλογικά αποτελέσματα δηλώνουν συντηρητική αναδίπλωση του κλάδου, η οποία ασφαλώς και δεν οφείλεται στο ότι οι συντηρητικές δυνάμεις παρουσίασαν πλουσιότερη συνδικαλιστική δράση και έπεισαν με τα έργα τους, αλλά στο ακριβώς αντίθετο: καρπώθηκαν την αδράνεια των σωματείων και το γενικότερο κλίμα της απογοήτευσης.

 

Σε μια δύσκολη περίοδο παρατεταμένης αμφισβήτησης και υπονόμευσης των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, σε πείσμα των καιρών, αλλά και σε πείσμα όσων επενδύουν στην απαξίωση και την απομαζικοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος, η ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΟΧΘΗ συμμετείχε στις εκλογές της ΕΛΜΕ Αργολίδας τη Δευτέρα 24/10/2016 και κατόρθωσε, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά τη φάση της ανασυγκρότησής της και παρά την προσπάθεια αλλοίωσης από ορισμένους του πολιτικού της στίγματος, να αναδειχτεί δεύτερη δύναμη (μπαίνοντας με 2 έδρες στο ΔΣ της ΕΛΜΕ, όπου η ΔΑΚΕ έχει 3 έδρες και η ΑΕΚ επίσης 2) με τις ψήφους σημαντικού αριθμού συναδέλφων.

 

Η εμπιστοσύνη αυτή, για την οποία θερμά ευχαριστούμε, μας δίνει το κουράγιο να συνεχίσουμε την πορεία μας με σταθερά προτάγματα τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη, την ελευθερία έκφρασης και τη δημιουργική σύνθεση των απόψεων.

 

Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην εκλογική διαδικασία φέτος ήταν μεγαλύτερη, γεγονός ελπιδοφόρο στο βαθμό που δηλώνει την αγωνία των συναδέλφων για το Δημόσιο Σχολείο και τη Δημόσια Παιδεία.  Η υπερψήφιση, ωστόσο, κατά πλειοψηφία του κομματικού συνδικαλιστικού σχήματος της ΝΔ, τόσο στις εκλογές του σωματείου όσο και στις εκλογές για την ανάδειξη των υπηρεσιακών συμβουλίων, μας προκαλεί μεγάλο προβληματισμό. Δεν έχουν περάσει παρά ελάχιστα χρόνια από την κατάργηση εν μία νυκτί ειδικοτήτων και τις απολύσεις συναδέλφων, την επιβολή κλίματος τρομοκρατίας με μέσο την αξιολόγηση σχολικών μονάδων και καθηγητών. Aκόμα και σήμερα, οι επίσημες θέσεις του υπεύθυνου Παιδείας της ΝΔ προβάλλουν ως λύση στα προβλήματα της εκπαίδευσης τη χρηματοδότηση των ιδιωτικών σχολείων σε βάρος των δημόσιων με την εφαρμογή των voucher, παράλληλα με τη μείωση των δαπανών για την Παιδεία, για να καταστεί δυνατή η μείωση των φόρων, όπως διατυμπανίζει ο αρχηγός της πάλαι ποτέ κυβερνητικής παράταξης και νυν αντιπολίτευσης. Και όλα αυτά χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις από τα συνδικαλιστικά όργανα και τους κομματικούς συνδικαλιστές…

      

Όσο για την είσοδο στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Αργολίδας της νεοπαγούς ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ, διατηρούμε πολλές επιφυλάξεις για το «νέο» που κομίζουν. Μεταξύ της πληθώρας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το σύγχρονο δημόσιο σχολείο και οι συνάδελφοί μας – μόνιμοι και αναπληρωτές- η ΑΕΚ εκτιμά ως σημαντικότερο τον κίνδυνο του …“εθνομηδενισμού”.

 

Οι πιο συντηρητικές πτυχές της νεοελληνικής κοινωνίας (η θρησκοληψία, η υποταγή του ταξικού στο εθνικό, η θολή και ασαφής «παράδοση», οι επιφυλάξεις απέναντι στα δικαιώματα των μεταναστών και των μειονοτήτων) προβάλλονται ως … αντίσταση στην παγκοσμιοποίηση και τον ιμπεριαλισμό! Όσο για την αξίωση της ΑΕΚ, αν και τρίτη δύναμη, να διεκδικήσει το προεδρείο με το επιχείρημα ότι «εμείς είμαστε ο πραγματικός νικητής των εκλογών» και «εμείς πετύχαμε την υπέρβαση του σχήματος αριστερά – δεξιά γιατί έχουμε πάρει τα καλύτερα στοιχεία από τα δύο αυτά» (!), δεν την σχολιάζουμε. Μια τέτοια αντίληψη είναι απλά πολιτικά αφελής και παραπλανητική αλλά και ανιστόρητη.

 

Για μας, πάντως, σε αυτή τη δεινή συγκυρία που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα στην Ελλάδα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι αυτός του αποπροσανατολισμού…

 

Η φετινή σύνθεση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Αργολίδας εκτιμούμε ότι σηματοδοτεί σαφή δεξιά – συντηρητική στροφή. Αυτή η εξέλιξη απαιτεί από κάθε συνάδελφο του Νομού μας που αγωνιά για την πορεία του Δημόσιου Σχολείου και το εργασιακό μέλλον του εκπαιδευτικού που εργάζεται σε αυτό, εγρήγορση. Χρειάζεται αποφασιστικότητα και συσπείρωση για να μπορέσουμε να ορθώσουμε ένα μέτωπο αγώνα και να προασπίσουμε κεκτημένα, αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα δικά μας και των μαθητών μας. Δικαιώματα που φαλκιδεύονταν κατ΄ εξακολούθηση τα προηγούμενα χρόνια και εξακολουθούν να φαλκιδεύονται από μια κυβέρνηση η οποία, συμμορφούμενη με τις μνημονιακές πολιτικές και τις υποδείξεις του ΟΟΣΑ,  αποδεικνύεται απρόθυμη να προχωρήσει σε πραγματικές τομές.

 

Η ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΟΧΘΗ είναι αταλάντευτα προσανατολισμένη στον δίκαιο αγώνα των μάχιμων εκπαιδευτικών για αξιοπρεπή εργασία. Σας καλούμε από ψηφοφόροι να γίνετε συνδημιουργοί των θέσεων της παράταξης συμμετέχοντας στις  συναντήσεις που θα οριστούν σύντομα και για τις οποίες θα σας ενημερώνουμε. Οφείλουμε να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας, να βγούμε από τον λήθαργο της ιδιώτευσης και να απορρίψουμε -πρώτα με τις πράξεις μας και μετά με την ψήφο μας-  τις λογικές της ανάθεσης των εργατικών αγώνων σε επαγγελματίες συνδικαλιστές.

 

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Ισχυροί κρότοι ανησύχησαν τους κατοίκους της Αργοναυπλίας

Αναστάτωση προκλήθηκε στις 7.30 το βράδυ της Τρίτης 10 Αυγούστου, σε μεγάλο τμήμα της Αργοναυπλίας, έπειτα από δυνατούς κρότους που θύμιζαν εκρήξεις. Οι κρότοι ήταν...

1875: Τα πρώτα 500 στρέμματα με χασίς στην Αργολίδα • O ξένος επενδυτής και οι ξένοι εργάτες

του Γιώργου Νικολόπουλου Μέχρι τη δεκαετία του 1870, το χασίς στη μικρή έως τότε γεωγραφικά Ελλάδα ήταν άγνωστο, ανύπαρκτο και φυσικά απόλυτα νόμιμο για παραγωγή...

Νέο φροντιστήριο φιλολογικών μαθημάτων στο Άργος από τον Στέλιο Μαρινάκο

Νέο φροντιστήριο φιλολογικών μαθημάτων ξεκίνησε τη λειτουργία του στο Άργος. Αποκλειστικός υπεύθυνος είναι ο φιλόλογος Στέλιος Μαρινάκος, με 25 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της...

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την “Ηλέκτρα” στο Αρχαίο Θέατρο Άργους

  Την τραγωδία του Ευριπίδη "Ηλέκτρα", σε σκηνοθεσία του Γιώργου Λύρα, παρακολούθησε  το βράδυ της Δευτέρας 8 Αυγούστου πλήθος κόσμου που κατέκλυσε το Αρχαίο Θέατρο...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Ισχυροί κρότοι ανησύχησαν τους κατοίκους της Αργοναυπλίας

Αναστάτωση προκλήθηκε στις 7.30 το βράδυ της Τρίτης 10...

Άγιος Νήφων: Από μοναχός στην Αργολίδα, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

Στο αγιολόγιο της Εκκλησίας της Αργολίδας υπάρχει και το...

Έχει χώρο το ένστικτο στο αθλητικό στοίχημα;

Το αθλητικό στοίχημα καθώς και οποιοσδήποτε στοιχηματισμός πρέπει να...

Ρεμπέτικη βραδιά στη Δαλαμανάρα με Πέτρο Μπουσουλόπουλο και Κατερίνα Σκουλή

Η ΚΕΔΑΜ και ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Δαλαμανάρας συνδιοργανώνουν...

Γ. Γαβρήλος: Μόνη διέξοδος η παραίτηση της Κυβέρνησης και η προκήρυξη εκλογών

Σχόλιο του Γιώργου Γαβρήλου, δικηγόρου-εργατολόγου Μια δυστοπική περίοδο για τη...

Νέο φροντιστήριο φιλολογικών μαθημάτων στο Άργος από τον Στέλιο Μαρινάκο

Νέο φροντιστήριο φιλολογικών μαθημάτων ξεκίνησε τη λειτουργία του στο...

Προτείνουμε...