SOS για τον τετράνυχο – Αυξήθηκαν φέτος οι προσβολές δέντρων – Σε ποια χωριά της Αργολίδας εμφανίστηκε

 

Το άκαρι «Καστανός τετράνυχος των εσπεριδοειδών» ή «Κόκκινος τετράνυχος της Ανατολής» με την επιστημονική ονομασία «Eutetranychus orientalis» έπειτα από 6 χρόνια επανεμφανίστηκε και προκαλεί σοβαρές προσβολές σε πορτοκαλιές, μανταρινιές και λεμονιές της Αργολίδας.

 

Τέλειο έντομο E. orientalis με χαρακτηριστικό καστανό χρωματισμό
Τέλειο άκαρι E. orientalis με χαρακτηριστικό καστανό χρωματισμό

Ο τετράνυχος αυτός είναι ένα πολυφάγο είδος καθώς εκτός από τα εσπεριδοειδή προσβάλει και άλλες καλλιέργειες όπως το αμπέλι, το κολοκύθι, τη μελιτζάνα, το φασόλι, το πεπόνι, τη ροδακινιά και τη βερυκοκκιά, οι οποίες υπάρχουν στην περιοχή μας.

 

Από την πρώτη εμφάνιση του τετρανύχου το Σεπτέμβριο του 2010, μέχρι το φετινό Σεπτέμβριο, 6 χρόνια μετά, εκτός ορισμένων σποραδικών προσβολών στα Ίρια (και δευτερευόντως σε λεμονιές στη Νέα Κίο και λίγα περιστατικά στο Άργος) δεν υπήρξαν σημαντικά προβλήματα. Κατά την πρώτη εμφάνισή του ο εχθρός αυτός αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά με τα διαθέσιμα τότε σκευάσματα, μέρος των οποίων όμως έχει πλέον αποσυρθεί.

 

Όμως, από το Σεπτέμβριο παρατηρήθηκαν εκτεταμένες προσβολές  σε πολλά σημεία των Ιρίων, όπου φαίνεται ότι έχει εγκατασταθεί, αλλά και σε άλλες περιοχές της Αργολίδας με εσπεριδοειδή όπως τα Σταθέικα, τη Χούνη, το Ελληνικό, το Μάνεσι, τη Μηδέα.

 

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας από το 2009 και μέχρι σήμερα διενεργεί στο Νομό επισκοπήσεις για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση της εξάπλωσης νέων παθογόνων για τη χώρα μας.

 

Ο τετράνυχος προσβάλλει κυρίως τα φύλλα και λιγότερο τους καρπούς. Στα φύλλα προκαλεί σταχτιές κηλίδες που καλύπτουν σχεδόν ολόκληρη τη φυλλική επιφάνεια προσδίδοντας στο προσβεβλημένο δένδρο μία χλωρωτική όψη, ενώ οι προσβεβλημένοι καρποί αποκτούν μία υπόφαια όψη. Στις σοβαρές προσβολές προκαλεί κακή λειτουργία του φαινομένου της φωτοσύνθεσης και της διαπνοής του φυτού με αποτέλεσμα τις θερμές ώρες αυτό να χάνει μεγάλες ποσότητες νερού και τελικά τα δέντρα να εμφανίζουν μία εξασθενημένη ανάπτυξη και μειωμένη παραγωγή. Τα φύλλα καθίστανται ασθενικά και με ένα ελαφρύ άνεμο πέφτουν απογυμνώνοντας έτσι τελείως τα κλαδιά. Στις μανταρινιές και στις πορτοκαλιές προσβάλλονται τόσο τα φύλλα όσο και οι καρποί, ενώ παρατηρήθηκαν εκτεταμένες προσβολές στην περιοχή του Ελληνικού σε λεμόνια καθώς επίσης και εντυπωσιακή φυλλόπτωση.

 

Λεμόνι ποικιλίας Interdonato με σταχτιά όψη λόγω προσβολής από το άκαρι - Λεμονιά με σοβαρή προσβολή και εντυπωσιακή φυλλόπτωση
Λεμόνι ποικιλίας Interdonato με σταχτιά όψη λόγω προσβολής από το άκαρι –
Λεμονιά με σοβαρή προσβολή και εντυπωσιακή φυλλόπτωση

 

Το άκαρι ζει και αναπτύσσεται κυρίως στην άνω επιφάνεια των φύλλων, κατά μήκος της κεντρικής νεύρωσης όπου παρατηρούνται και οι πρώτες ωοτοκίες.

 

Ωοτοκίες και εκδύσεις κατά μήκος της κεντρικής νεύρωσης φύλλου λεμονιάς
Ωοτοκίες και εκδύσεις κατά μήκος της κεντρικής νεύρωσης φύλλου λεμονιάς

 

Ωοτοκίες και εκδύσεις κατά μήκος της κεντρικής και των πλευρικών νευρώσεων φύλλου πορτοκαλιάς και μανταρινιάς Κλημεντίνης
Ωοτοκίες και εκδύσεις κατά μήκος της κεντρικής και των πλευρικών νευρώσεων φύλλου πορτοκαλιάς και μανταρινιάς Κλημεντίνης

 

Όπως αναφέρει ο προϊστάμενος της Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας,  Γεωπόνος Δημήτριος Δήμου:

 

Όταν ο πληθυσμός είναι μεγάλος τότε μπορεί να εντοπιστεί και στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, ενώ το χειμώνα την προτιμά για την προστασία του. Επίσης για την ανάπτυξη, τη δραστηριότητα και την προσβολή απαιτεί θερμοκρασία περιβάλλοντος το λιγότερο 11°C, ενώ πάνω από τους 26°C η ανάπτυξή του αρχίζει να μειώνεται. Οι ευνοϊκότερες συνθήκες ανάπτυξης και δράσης είναι 21–30°C και σχετική υγρασία 60-75%. Σε περιοχές που η υγρασία είναι χαμηλή οι πληθυσμοί του δεν αναπτύσσονται, ενώ την περίοδο Μαΐου-Σεπτεμβρίου σε ξηροθερμικές περιοχές το άκαρι σχεδόν εξαφανίζεται, ενώ παραμένει σε παραθαλάσσιες περιοχές όπου υπάρχει η θαλάσσια αύρα που το ευνοεί. Όμως, τις μεγαλύτερες ζημιές τις προκαλεί το φθινόπωρο γιατί είναι η καλλίτερη εποχή ανάπτυξής του καθώς εκτός από τις ευνοϊκές συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας που επικρατούν, μειώνεται και η φωτοπερίοδος που φαίνεται ότι επηρεάζει θετικά την εξέλιξη του τετρανύχου αυτού.

 

Μεταδίδεται με τον άνεμο καθώς και με κάθε είδους μετακίνηση προσβεβλημένου φυτικού υλικού. Ο άνεμος πέρα από τις κινητές μορφές μπορεί να εξασφαλίσει και την διασπορά των αυγών με την πτώση των προσβεβλημένων κυρίως φύλλων.

 

Tο πιθανότερο είναι η μεταφορά του εντόμου στην Αργολίδα να έγινε με τα μέσα συσκευασίας κατά την μεταφορά των προϊόντων από την Αργολίδα προς τις λαϊκές αγορές της Αθήνας. Επομένως ήταν αναμενόμενο ότι θα βρεθεί και σε άλλες περιοχές του Νομού αφού συνεχώς η διακίνηση των προϊόντων τόσο εντός του Νομού όσο και προς άλλες περιοχές γίνεται με κλούβες.

 

 

Συστήνεται η άμεση αντιμετώπιση του εντόμου με τη χρήση εγκεκριμένων εντομοκτόνων, κατάλληλων ανάλογα με το στάδιο και τον πληθυσμό του. Επειδή όπως αναφέρθηκε τα αυγά και τα ακμαία του Eutetranychus orientalis μεταφέρονται με τον αέρα, προκειμένου να είναι αποτελεσματικοί οι ψεκασμοί στα προσβεβλημένα κτήματα μιας περιοχής, θα πρέπει αυτοί να γίνονται συγχρόνως ή με μικρή χρονική απόσταση ώστε να μη μένουν εστίες επιμόλυνσης.

 

Για τον παραπάνω λόγο θα πρέπει να ψεκάζονται και οι λεμονιές καθώς και τα εσπεριδοειδή των κήπων εφόσον αυτά είναι προσβεβλημένα, τηρώντας τους κανόνες ορθής χρήσης γεωργικών φαρμάκων σε κατοικημένες περιοχές και μόνο με επιτρεπόμενα σκευάσματα.

 

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρείται το χρονικό όριο που αναγράφεται στην ετικέτα του σκευάσματος από την εφαρμογή μέχρι τη συγκομιδή προκειμένου να μη βρεθούν υπολείμματα στους καρπούς και να εναλλάσσονται οι δραστικές ουσίες για να μην αναπτυχθεί ανθεκτικότητα.

 

Επιπλέον επειδή οι κλιματολογικές συνθήκες ανάπτυξης και δράσης του συγκεκριμένου τετράνυχου διαφέρουν από αυτές που ευνοούν τους υπόλοιπους τετρανύχους, θα πρέπει η αναζήτηση ακμαίων και αυγών να ξεκινά από το τέλος Αυγούστου. Οι ευνοϊκότεροι μήνες για την εξέλιξη του Eutetranychus orientalis είναι αυτοί του Φθινοπώρου. Τα επίπεδα υγρασίας του φετινού Φθινοπώρου με τις βροχές του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου καθώς και η διατήρηση της θερμοκρασίας μεταξύ 21°C και 30°C επηρέασαν ευνοϊκά την εξάπλωση του.

 

Τέλος, επισημαίνεται ότι επειδή το έντομο εμφανίζεται εστιακά, δηλαδή όχι σε όλα τα δέντρα του κτήματος, γεγονός που πιθανώς εξηγεί την «έκρηξη» στα Ίρια και άλλες περιοχές μετά από τόσα χρόνια, θα πρέπει να ελέγχονται σχολαστικά όλα τα δέντρα του κάθε κτήματος. Έτσι με τον εντοπισμό των πρώτων δένδρων με προσβολή να γίνεται αντιμετώπιση πριν επεκταθούν οι πληθυσμοί του τετρανύχου σε ολόκληρο το κτήμα καθώς επίσης και στη γύρω περιοχή.

 

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Πρόστιμα και αναστολή λειτουργίας σε επιχειρήσεις στο Ναύπλιο από την Οικονομική Αστυνομία

Το διάστημα από 11 έως 13 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν από Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή του Ναυπλίου για την τήρηση...

35χρονος βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Ναύπλιο

Το πρωί του Σαββάτου 13 Αυγούστου εντοπίστηκε νεκρός ένας 35χρονος στο σπίτι όπου κατοικούσε στην Πρόνοια Ναυπλίου. Οι οικείοι τον βρήκαν χωρίς τις αισθήσεις και...

Νοσοκομείο Άργους: Τετραήμερη εφημερία χωρίς παιδίατρο, ουρολόγο, ψυχίατρο (του Π. Καρούζου)

Γράφει ο Πέτρος Καρούζος, δημοτικός σύμβουλος Άργους-Μυκηνών Πρόγραμμα εφημεριών με ελλείψεις γιατρών σε βασικές ειδικότητες έβγαλε το νοσοκομείο Άργους για το τετραήμερο του Δεκαπενταύγουστου. Από το πρόγραμμα απουσιάζουν παιδίατρος,...

Το πρώτο ιπποφορβείο της Ελλάδας, στην παραλία του Άργους (του Γ. Γιαννούση)

του Γιώργου Γιαννούση* Η φωτογραφία που παρουσιάζουμε είναι του 1909 και σε αυτήν αποτυπώνεται η επαναλειτουργία του ιπποφορβείου του Άργους έπειτα από πολλές δεκαετίες ερήμωσης....

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Με νίκη ξεκίνησε τα φιλικά ο Παναργειακός (εικόνες)

Με γκολ του Κορονίδη με απευθείας εκτέλεση φάουλ στο...

Εντυπωσίασε η Νικόλ Σαραβάκου στη συναυλία στο θεατράκι της Ακροναυπλίας

Στο πλαίσιο των φετινών καλοκαιρινών εκδηλώσεων, την Τετάρτη 11...

Σύλληψη και πρόστιμο για πρόκληση πυρκαγιάς σε οικόπεδο στο Άργος

Συνελήφθη την Παρασκευή 12 Αυγούστου στο πλαίσιο της αυτόφωρης...

Το “Χορόσημο” στις Αρχαίες Κλεωνές

Το πολιτιστικό λαογραφικό σωματείο Άργους "Χορόσημο" συμμετείχε την Παρασκευή...

Λα.Συ. Επιδαύρου: Η δημοτική αρχή διαφημίζει έργα βιτρίνας αλλά χρονίζουν τα μικρά έργα

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Επιδαύρου Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο υπήρξαν...

Ωρα εξόδου για τη Φαμίλια… (γράφει ο Πέτρος Τατούλης)

Άρθρο του Πέτρου Τατούλη* στην "Εφημερίδα των Συντακτών" Με τον...

Προτείνουμε...