Η εκδήλωση στο «Δον Κιχώτη» για CETA – TTIP: Δενόμαστε χειροπόδαρα για όλη μας τη ζωή αν δεν αντιδράσουμε…

 

«Οι συμφωνίες CETA και TTIP αποτελούν απειλές για τη δημοκρατία, την οικονομία και την εθνική παραγωγή» ανέφερε ο Κώστας Φωτεινάκης, στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο ανοιχτός κοινωνικός χώρος «Δον Κιχώτης» στο Άργος, το βράδυ της Δευτέρας 31 Οκτώβρη.

 

Όπως είπε ο πρόεδρος των «Φίλων της Φύσης» και μέλος της «Πρωτοβουλίας STOP TTIP CETA TISA GREECE»: «Τα μνημόνια μπορεί να εξαφανιστούν κάποτε, αλλά με αυτές τις συμφωνίες δενόμαστε χειροπόδαρα για όλη μας τη ζωή αν δεν υπάρξουν αντιστάσεις».

 

Στην κατάμεστη αίθουσα, ο ομιλητής αναφέρθηκε στις τρεις μυστικές διατλαντικές συμφωνίες και παρουσίασε τους τρόπους αντίδρασης των Ευρωπαίων πολιτών σε αυτές, ενώ δέχτηκε ερωτήσεις από το κοινό.

 

dsc_0060

 

Οι ληστρικές εμπορικές – επενδυτικές συμφωνίες μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης (TTIP), ΚΑΝΑΔΑ και Ε.Ε. (CETA), 50 χωρών και της Ε.Ε. (TISA) δημιουργούν νέες επεκτατικές συνθήκες, χωρίς όρια, στην κυριαρχία των πολυεθνικών σε βάρος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Ιδιαίτερα ο κοινός παρανομαστής και των τριών συμφωνιών, που είναι η νομική εγκαθίδρυση της εταιρειοκρατίας. «Ο Διακανονισμός Διαφορών μεταξύ Επενδυτή και Κράτους (ISDS)» καταργεί την ανεξαρτησία των κρατών, αφού δίνει τη δυνατότητα στις πολυεθνικές εταιρίες να ασκήσουν αγωγές σε ιδιωτικά δικαστήρια για αποζημιώσεις, αν θεωρήσουν ότι ζημιώνονται από αποφάσεις των εθνικών κυβερνήσεων.

 

Μετά την αντίσταση της Βαλονίας του Βελγίου, η επενδυτική συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά, CETA, τελικά υπεγράφη την Κυριακή από τον πρωθυπουργό του Καναδά και τους επικεφαλής της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά με μερικούς αστερίσκους. Τώρα το λόγο έχει το Ευρωκοινοβούλιο…

 

Το κείμενο των 1600 σελίδων περνά στο ευρωκοινοβούλιο για συζήτηση και ψήφιση στο τέλος του χρόνου ή το αργότερο τον Ιανουάριο του 2017. Μόνο αν συμφωνήσει και το ευρωκοινοβούλιο, η CETA θα τεθεί σε προσωρινή εφαρμογή από τις 16 Φεβρουαρίου 2017.

 

Οι συσχετισμοί στο ευρωκοινοβούλιο είναι μέχρι στιγμής υπέρ της CETA. Από τους Ελληνες ευρωβουλευτές, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι δηλώνουν αποφασισμένοι ότι θα την ψηφίσουν, οι ευρωβουλευτές του Σύριζα θα καταψηφίσουν παρότι η ελληνική κυβέρνηση την υπέγραψε, ενώ οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έκαναν την έκπληξη, με τον Μανόλη Κεφαλογιάννη να ανακοινώνει ότι θα καταψηφίσουν, παρά την στάση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος υπέρ της CETA.

 

dsc_0064