Παραλήρημα κατά του ΕΑΜ και των Αριστερών από τον Δ. Καμπόσο σε «μυστική» εκδήλωση στο «Μ. Αλέξανδρο»

 

του Γιώργου Νικολόπουλου

 

Το ξέρατε ότι την Κυριακή 9 Οκτωβρίου, στην «Αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού Μ. Αλέξανδρος» στο Άργος έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Ἀθώων Αἷμα! Ἐλεύθερος Μωριᾶς 1943-44» του Ιωάννη Μπουγά που κυκλοφόρησαν οι (ακροδεξιάς τοποθέτησης) εκδόσεις «Πελασγός»; Μάλλον όχι, αφού δεν εκδόθηκαν σχετικά δελτία τύπου. Η εκδήλωση ήταν λίγο …πριβέ!

 

Το δίτομο έργο αναφέρεται στον εμφύλιο κατά τη διάρκεια της Κατοχής και παίρνει ξεκάθαρα θέση υπέρ της αντιεαμικής πλευράς. Μάλιστα, υπήρξε ομιλητής στην εκδήλωση (ο εκπαιδευτικός Θωμάς Γεώργας, με καταγωγή από τη Μιδέα) ο οποίος υπερασπίστηκε την ύπαρξη των Ταγματασφαλιτών!

 

Ανάμεσα στο ακροατήριο ήταν και ο δήμαρχος Άργους – Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος, ο οποίος αφού έκανε χαιρετισμό, βρήκε την ευκαιρία για μια ακόμη φορά να κατηγορήσει το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και γενικότερα την Αριστερά…

 

«Κάποιος άλλος Δήμαρχος, ακόμα και αν πίστευε αυτά που πιστεύω εγώ, για να μην εκτεθεί, δεν θα ερχόταν εδώ, σε αυτή την εκδήλωση. Εμένα δε με νοιάζει τι θα πουν οι άλλοι με ενδιαφέρει τι λέει η συνείδησή μου» είπε

 

Τόνισε πως δεν πήγε εκεί για να συλλέξει ψήφους: «Αυτό το ακροατήριο είναι ακροατήριο ψυχής και πάντα ήταν μαζί μου».

 

Μίλησε για αίμα αθώων που δεν έχουν ακόμα δικαιωθεί στη συνείδηση του λαού (ποιους εννοούσε άραγε;). Και έκανε την αντιπαραβολή ανάμεσα στους «δικούς μας» (μιλώντας πάντα σε α’ πληθυντικό πρόσωπο) και τους «άλλους»: «Οι ιδέες και οι αξίες μας ήταν μεγάλες. Οι δικοί μας πολεμούσαν στη Μέση Ανατολή και αυτοί από πίσω είχαν βρει το μαντρί ξέφραγο και σφάζαν αβέρτα ανθρώπους για να εγκαταστήσουν αυτό που εγκατέστησαν οι άλλες χώρες. Εκεί, οι γυναίκες τους γίνανε πουτάνες»!

 

Αναφέρθηκε φυσικά και στην εμπιστοσύνη που του έδειξε ο λαός του Άργους «επειδή είναι παλικάρι»! Όσο για τους υπόλοιπους; Όπως είπε: «Ο λαός με τίμησε και με ξανατιμά γιατί ξέρει αυτός ο λαός να τιμά παλικάρια. Εκτός από το 5% που είναι οι αμετανόητοι απόγονοι αυτών οι οποίοι σφάξανε».

 

Βέβαια, μπορεί να μην έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό η πραγματοποίηση της εκδήλωσης στη δημοτική «αίθουσα πολιτισμού» ωστόσο ο ίδιος ο κ. Καμπόσος ανέφερε στο ακροατήριο: «Δεν τον κρύψαμε το συγγραφέα σε ένα σχολείο. Τον φέραμε στην καλύτερη αίθουσα που έχουμε… Το «Μέγα Αλέξανδρο». Και τον τιμούμε όσο καλύτερα μπορούμε: Με την παρουσία τη δική μου. Δεν με ενδιαφέρει αύριο τι θα πούνε. Κι αν χρειαστεί να αγωνιστώ για τις ιδέες μου, θα αγωνιστώ όσο πρέπει και όσο μπορώ».

 

Δείτε στο βίντεο της εκδήλωσης τον χαιρετισμό του Δημάρχου (αμέσως μετά το καλωσόρισμα του συντονιστή Πολύδωρου Δάκογλου).