Ο παλαιότερος χάρτης της Αργολίδας (1540) από τον ξακουστό Πίρι Ρέις – Αναφέρει το Ναύπλιο ως «Αναμπολού»

126 Likes
158 Shares
0 Comments

 

Ο χάρτης που παρουσιάζουμε, ανήκει στον ξακουστό και στις μέρες μας Οθωμανό χαρτογράφο, τον Πίρι Ρέις και μάλλον πρόκειται για τον παλαιότερο σωζόμενο χάρτη της Αργολίδας. Χρονολογείται πριν από το 1540, έτος που ολοκληρώθηκε η Α’ Ενετοκρατία και το Ναύπλιο έπεσε στα χέρια των Τούρκων.

 

xarths-piri-reisΣτο χάρτη, που εντοπίσαμε στο μπλογκ surprised by time, περιγράφονται το Άργος και το Ναύπλιο (με το Μπούρτζι που κτίσθηκε το 1473 αλλά χωρίς το Παλαμήδι που οχυρώθηκε το 1687). Μάλιστα, στα οθωμανικά (με αραβουργήματα) αναγράφεται για το Ναύπλιο: Καλέ ι Αναμπολού (Φρούριο του Αναπλιού).

 

Δυτικά του Άργους (σ.σ. έτσι το αποκαλούσαν και οι Οθωμανοί), το οποίο παρουσιάζεται στην περιοχή της Λέρνας, φαίνεται να ρέει ποταμός, πιθανόν ο Ερασίνος, που ωστόσο εκβάλλει στην περιοχή του Κιβερίου.

 

Το μπλε νησάκι αριστερά του Ναυπλίου είναι η Ρόμβη (Ρόπολη κατά τον χαρτογράφο), το κόκκινο το Δασκαλειό, το πράσινο η Πλατειά. Στην πεδιάδα με πράσινο χρώμα αναγράφεται η Ασίνη ως «Εσκί Αναμπολού» (Παλαιό Ναύπλιο)!

 

Ο Πίρι Ρέις περιγράφει επίσης το Καστρί (Ερμιόνη), τα νησιά του Αργοσαρωνικού ακόμα και τον Κορινθιακό Κόλπο.

Γιώργος Νικολόπουλος

piri_reis_argolida

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

error: Περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.