Πρόστιμα της Περιφέρειας στο Δήμο Άργους και την «Ασπίς – Δέδες» για ρύπανση του περιβάλλοντος στα Γκριμάρια

 

του Γιώργου Νικολόπουλου

 

Πρόστιμα 4.000 ευρώ στο Δήμο Άργους – Μυκηνών και 2.000 ευρώ στην εταιρεία «Ασπίς Δέδες ΑΕ» επέβαλε η Περιφερειακή Eνότητα Αργολίδας για ρύπανση του περιβάλλοντος.

 

Ο Δήμος και η επιχείρηση είναι γείτονες στα Γκριμάρια της Νέας Κίου, στο σκουπιδότοπο δηλαδή… Στο οικόπεδο της εταιρείας «Ασπίς», έκτασης 15 στρεμμάτων, έπειτα από έλεγχο που έγινε από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας, στις 17 και 18 Φεβρουαρίου 2016 βρέθηκαν στερεά και υγρά απόβλητα τα οποία προέρχονταν από το ΧΑΔΑ του Δήμου.

 

Σύμφωνα με τις αποφάσεις προστίμων της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας:

 

Σε οικόπεδο ιδιοκτησίας της βιομηχανίας χυμών «Ασπίς – Δέδες», το οποίο βρίσκεται ανατολικά του ΧΑΔΑ, διαπιστώθηκε ανεξέλεγκτη διάθεση αποβλήτων. Η είσοδος του χώρου στη νότια πλευρά, επί του χωματόδρομου, ήταν ανοιχτή ενώ στη βόρεια πλευρά η περίφραξη ήταν κατεστραμμένη και η πρόσβαση ήταν ελεύθερη.

 

Στο βόρειο τμήμα του οικοπέδου υπήρχαν εναποτεθειμένα απόβλητα, σωροί αποσυντιθέμενων οργανικών αποβλήτων, λάσπες, ογκώδη, αδρανή, κλπ.

 

Στο νότιο τμήμα της εν λόγω έκτασης, υπήρχε μεγάλο σκάμμα γεμάτο με σκουρόχρωμα υγρά καθώς και ποσότητες αποβλήτων (αποσυντιθέμενα οργανικά απόβλητα, δημοτικά απορρίμματα, ογκώδη, αδρανή, κλπ).

 

Ο Δήμος Άργος – Μυκηνών ως ιδιοκτήτης του ΧΑΔΑ, δεν λάμβανε όλα τα απαιτούμενα μέτρα για τη συστηματική φύλαξη και επιτήρηση του χώρου του ώστε να αποτραπεί η πρόσβαση σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα και κατά συνέπεια η περεταίρω ανεξέλεγκτη διάθεση αποβλήτων. Επίσης, δεν είχε δημιουργήσει τις απαιτούμενες βασικές προδιαγραφές (κάλυψη αποβλήτων, διαχείριση ομβρίων, στραγγισμάτων, μόνωση εδάφους, κλπ) ώστε να αποτραπεί η μεταφορά/διασπορά αποβλήτων και η διαρροή ομβρίων/στραγγισμάτων στο γειτονικό οικόπεδο της «Ασπίς – Δέδες», με αποτέλεσμα τη δημιουργία σοβαρού κινδύνου για ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος και τη δημόσια υγεία.

 

Η εταιρεία ΑΣΠΙΣ δεν λάμβανε όλα τα απαιτούμενα μέτρα για τη συστηματική φύλαξη και επιτήρηση του χώρου ιδιοκτησίας της (ανοιχτή είσοδος στη νότια πλευρά, κατεστραμμένη περίφραξη στη βόρεια πλευρά) ώστε να αποτραπεί η πρόσβαση σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα και η διάθεση αποβλήτων ώστε να αποφευχθούν κίνδυνοι για ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος και τη δημόσια υγεία.

 

Ποσοστό 50% από τα πρόστιμα, θα εισπραχθεί υπέρ του Πράσινου Ταμείου και 50% υπέρ της Π.Ε. Αργολίδας.

 

 

1 σχόλιο

  1. Ανταποκριση απο Βρυξελλες: το προστιμο δεν θα το πληρωσουμε αλλα τελικα θα το πληρωσουμε αφου εμεις δεν θέλαμε να το πληρωσουμε τελικα το πληρωσαμε. Υγεια παιδες

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια