Γιατί τόση μυστικότητα για τη συνεργασία Άργους – Ναυπλίου στο πρόγραμμα «Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης»;

 

του Γιώργου Νικολόπουλου

 

Εκδόθηκε από το Δήμο Ναυπλιέων (με 6 ημέρες καθυστέρηση) δελτίο τύπου που αναφέρεται σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου για το πρόγραμμα «Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη» (η τελική απόφαση θα ληφθεί στις 8 Νοεμβρίου). Η αλήθεια είναι πως δεν μας διαφώτισε αλλά αντίθετα αύξησε τις απορίες μας.

 

Να τι γράφει η ανακοίνωση:

 

Σε ευρεία σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για το πρόγραμμα Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη συμμετείχε ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, την περασμένη Παρασκευή, την οποία διοργάνωσε η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΠΕΠ Πελοποννήσου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την προετοιμασία της πρόσκλησης για συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό, που εντάσσεται στο ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014 – 2020, και κυρίως οι διαδικασίες εφαρμογής, τα σχέδια δράσης, τα κριτήρια αξιολόγησης, το πλαίσιο διαχείρισης και η αρχιτεκτονική των ΒΑΑ Πελοποννήσου βάσει των θεματικών στόχων και των επενδυτικών προτεραιοτήτων. Οι Στρατηγικές ΒΑΑ θα πρέπει να καλύπτουν τις απαιτήσεις και ανάγκες των πόλεων της Πελοποννήσου και ταυτόχρονα να υπηρετούν αρχές μιας σύγχρονης αστικής διακυβέρνησης των πόλεων προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις πέντε βασικές προκλήσεις που εντοπίζει η ΕΕ: κλιματικές, περιβαλλοντικές, δημογραφικές, κοινωνικές και οικονομικές.

Η σχετική τελική απόφαση θα ληφθεί στις 8 Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη έχουν ενταχθεί – όσον αφορά στην Πελοπόννησο – η Καλαμάτα και οι δήμοι Άργους Μυκηνών και Ναυπλιέων.

 

Από την πλευρά τους ο Δήμος Άργους – Μυκηνών και η Περιφέρεια δεν έκαναν ανακοινώσεις μετά τη συνάντηση.

 

Σε αντίθεση με το Ναύπλιο και τις γενικολογίες του (άραγε υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο έργων;), ο Δήμος Καλαμάτας είναι σαφής. Αναφέρεται σε συγκεκριμένα έργα. Τις αναπλάσεις δύο περιοχών:

 

Στην Τρίπολη βρέθηκε την περασμένη Παρασκευή ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Δήμου Καλαμάτας, για συνάντηση εργασίας την οποία διοργάνωσε η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΠΕΠ Πελοποννήσου στα γραφεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Στη συνάντηση εκπροσωπήθηκαν οι Δήμοι Καλαμάτας και Άργους – Ναυπλίου, που είναι οι ενταχθέντες στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Μετείχαν, επίσης, ο περιφερειάρχης, αντιπεριφερειάρχες και μέλη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης.

 

Συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την προετοιμασία της πρόσκλησης για συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό, που εντάσσεται στο ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014 – 2020, ενώ η σχετική τελική απόφαση θα ληφθεί στις 8 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι για την Καλαμάτα έχει αποφασισθεί να γίνει ένταξη στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης δύο περιοχών:

α. της παραλιακής ζώνης από τον Κορδία μέχρι το Filoxenia και με βάθος μέχρι περίπου το ύψος της οδού Κρήτης
β. του ευρέος Ιστορικού Κέντρου, δηλαδή της περιοχής που οριοθετείται ως εξής: Παν. Καίσαρη – Φαρών – πλατεία Φραγκόλιμνας – Υπαπαντής – Αριστομένους.

Θα πραγματοποιηθούν έργα αναπλάσεων, διανοίξεις δρόμων, ανακατασκευή παραδοσιακών κτηρίων κ.λπ., με στόχο την οικονομική ενδυνάμωση αυτών των δύο περιοχών. Για την εκπόνηση μελετών για το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, ο Δήμος Καλαμάτας θα συνάψει προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης.

 

 

Από τα δύο δελτία τύπου (Ναυπλίου και Καλαμάτας) αντιλαμβανόμαστε πως Άργος και Ναύπλιο (αν και στα μαχαίρια για τα σκουπίδια), συμμετέχουν από κοινού στο πρόγραμμα «Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη».

 

Οι μεσσηνιακές εφημερίδες εδώ και μήνες αναφέρονται στο πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν η Καλαμάτα και «το δίπολο Άργους – Ναυπλίου».

 

Έγραφε στις 8 Ιουλίου η ιστοσελίδα www.tharrosnews.gr: «Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη έχουν ενταχθεί – όσον αφορά στην Πελοπόννησο – η Καλαμάτα και το δίπολο Άργους – Ναυπλίου, ενώ αναμένεται ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα εκδώσει σχετική πρόσκληση γύρω στον Οκτώβριο».

 

Τον περασμένο Μάρτιο, τα ΜΜΕ της Μεσσηνίας ανέφεραν: Ναύπλιο και Άργος “τρώνε” κομμάτι από την ανάπλαση στην παραλιακή της Καλαμάτας. Αναφέρονταν σε κοινό έργο (!) εκβάθυνσης του λιμανιού του Ναυπλίου και ανάπλασης του κέντρου του Άργους

 

 

 

4 σχόλια

  1. οι Καλαματιανοι ακτοπλοικα με Κρητη κ Χανια κ μεις ουτε ενα flying dolphin τους καλοκαιρΙνους μηνες για Υδρα Σπετσες που ναι διπλα μας….μπουρτζοβλαχοι θελετε κ αναπτυξη …ταγαρι κ μυζηθρα κ πρρρρρρρ

  2. Ψηφιζω αναφανδον καλαματα εχει προγραμμα σχεδιο προοπτικη αναπτυξης ….αεροδρομιο συνδεση με κρητη αυτοκινητοδρομο συνεδριακα κεντρα κλπ κλπ κλπ που μπορεινα τραβηξει ολη τη πελοπονησο…εδω οι δικοι μας εχουν σχεδιο καρκαμπαλα…. urban plan

  3. οι αντιπολιτευσεις τι κάνουν ήθελα να ξερα. δεν τα γνωρίζουν αυτά τα κρυφά θέματα. Που είναι η αντιπολιτευση του Αργους; Πουθενα! Που είναι η αντιπολιτευση του Ναυπλίου; Πουθενα. Από που θα γνωριζουμε κι εμεις κάτι αφου οι ιδιοι μας κρυβουν συνεχως στοιχεία; ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΘΥΝΟΙ ΛΟΙΠΟΝ

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια