Ο Τάκης Αποστολόπουλος, αναφέρεται στην ιδιότητά του ως μέλος της μασονικής στοάς του Άργους

 

Με ανάρτηση στο προσωπικό του ιστολόγιο (takisapostolopoulos.blogspot.gr), ο Τάκης Αποστολόπουλος, μέλος της μασονικής στοάς του Άργους με την ονομασία «Πρόοδος», αναφέρεται στην αποκάλυψη των Αργολικών για τη λειτουργία της:

 

Πολύς ντόρος έχει γίνει τελευταία με μια “είδηση” σχετικά με την αποκάλυψη μασονικής στοάς στην περιοχή του Άργους, της οποίας έχω την τιμή να είμαι μέλος. Και λέω έχω την τιμή διότι πρόκειται για την στοά με τον ιστορικό αριθμό λειτουργίας 8 και πρόκειται για μια από τις ιστορικότερες στοές της Ελλάδας.

 

Ο λόγος όμως που γράφω αυτό το κείμενο-απάντηση αν θέλετε, δεν είναι για να κάνω μια ιστορική αναδρομή της συγκεκριμένης στοάς, αλλά για να προσπαθήσω με απλά κατανοητά λόγια, να καταρρίψω κάποιες δεισιδαιμονίες σχετικά με την μασονία και την λανθασμένη άποψη που επικρατεί σε κάποιες κοινωνίες σχετικά με αυτήν.

 

Τι είναι η μασονία;

 

Είναι μια αρχαία αδελφότητα η οποία στηρίζεται στο τρίπτυχο ΙΣΟΤΗΤΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ. Ιστορικά συνδέεται με την κατασκευή του ναού του Σολομώντα τον οποίο κλήθηκε να βοηθήσει στην κατασκευή του ο Χιράμ Αμπίφ, γιος ενός φίλου βασιλέα του βασιλιά Δαβίδ, ο οποίος κατείχε όλα τα μυστικά της αρχιτεκτονικής τέχνης. Κάποιοι άλλοι συνδέουν την μασονία ακόμη και με τον Πυθαγόρα, ο οποίος χρησιμοποιούσε εξαντλητικές μεθόδους μύησης στους μαθητευόμενούς του.
images

Είναι η μασονία μια μυστική κοινωνία;

Όχι. Όλες οι μασονικές στοές ανά τον κόσμο είναι δηλωμένες στις κρατικές αρχές και λειτουργούν κάτω από τους νόμους και το σύνταγμα της χώρας. Τα κτίρια στα οποία στεγάζονται οι μασονικές στοές έχουν πάντα το διακριτικό μας σύμβολο το οποίο είναι ο γνώμονας και το ορθογώνιο. Παρά το γεγονός ότι η μασονία δεν είναι μια μυστική κοινωνία, έχει όμως πολλά μυστικά. Τα μυστικά αυτά σχετίζονται με χειραψίες, ήχους και λέξεις που χρησιμοποιούμε μεταξύ μας προκειμένου να αναγνωρίζουμε ο ένας τον άλλο, σε περίπτωση που η ανάγκη το καταστήσει απαραίτητο. Μια τέτοια ανάγκη είναι συνήθως αν κάποιος μασόνος επισκευθεί μια στοά και θέλει να συμμετέχει στις εργασίες της, οι μασόνοι της οποίας δεν τον γνωρίζουν.

 

Ποιος μπορεί να γίνει μασόνος;

 

Οποιοσδήποτε θέλει μπορεί να γίνει μασόνος, αρκεί να πιστεύει στον Θεό. Όπως προανέφερα η μασονία στηρίζεται στο τρίπτυχο ΙΣΟΤΗΤΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ και ως εκ τούτου όλοι όσοι συμμετέχουν στην μασονική αδελφότητα είναι ίσοι, ανεξάρτητα από την κοινωνική και επαγγελματική τους θέση.

 

Είναι η μασονία μια ελιτίστικη οργάνωση που κυβερνά τον κόσμο;

 

Νομίζω ότι η προηγούμενη παράγραφος απαντά αυτό το ερώτημα. Ακόμη αν σκεφτεί κανείς ότι ένας τοπικός δημοσιογράφος “αποκάλυψε” το μέγα μυστικό της στοάς του Άργους χωρίς να τον εμποδίσει καμία ισχυρή υπερδύναμη, αυτό από μόνο του απαντά το ερώτημα.

 

Είναι η μασονία θρησκεία;

 

Όχι. Μάλιστα δυο αντικείμενα απαγορεύεται ρητώς να συζητούν μεταξύ τους οι μασόνοι και αυτά είναι η θρησκεία και η πολιτική. Ο λόγος είναι ότι αυτά τα δυο αντικείμενα συχνά οδηγούν σε ρήξη δυο ανθρώπους και ως εκ τούτου η αρμονία η οποία πρέπει να χαρακτηρίζει κάθε μασόνο προκειμένου να μπορέσει να βοηθήσει την εξέλιξη του ιδίου αλλά και της κοινωνίας, μπορεί να διαταραχθεί.

 

Τι διδάσκει και που αποσκοπεί η μασονία;

 

Στην βελτίωση του ανθρώπου μέσα από την αναζήτηση της αλήθειας. Αυτή η αλήθεια φυσικά δεν είναι προνόμιο της μασονίας και μπορεί να εννοηθεί από τον οποιονδήποτε με διαφορετικό τρόπο. Η αγάπη για την αναζήτηση της αλήθειας που στηρίζεται σε λογικές διεξόδους και όχι σε δεισιδαιμονίες, είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της μασονίας.

 

Που στηρίζεται η μασονία;

 

Η μασονία στηρίζεται πάνω στις ανώτερες ηθικές αξίες αυτού του κόσμου. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι τελετές και τα παραδείγματα που χρησιμοποιούν οι μασόνοι, προέρχονται από τα ηθικά διδάγματα της Αγίας Γραφής.

 

Τι χρειάζεται για να λειτουργήσει μια στοά;

 

Μια Αγία Γραφή, την οποία αποκαλούμε το Ιερό Βιβλίο, ο γνώμονας και το ορθογώνιο και η άδεια λειτουργίας της Μεγάλης Στοάς (κάθε χώρα έχει μια κεντρική στοά υπεύθυνη για τη λειτουργία του δικτύου).

 

Τι είναι οι τελετές;

Οι τελετές μύησης και λειτουργίας της μασονίας, δεν είναι τίποτα παρά πάνω από διαδικασίες οι οποίες χρησιμοποιώντας έντονη θεατρικότητα και μεταφορά, προσπαθούν να μεταφέρουν στον “μαθητή” τις αξίες της. Προσωπικά έχω συμμετάσχει σε πάρα πολλές τελετές μύησης στις οποίες είχα ενεργό ρόλο και τις οποίες έχω απολαύσει κάθε φορά με περισσότερο ζήλο! Η δική μου κατάθεση είναι ότι προσθέτουν το στοιχείο της περιέργειας, η οποία έχει κρατήσει την αδελφότητα μας ζωντανή για τόσες εκατοντάδες χρόνια.

 

Η προσφορά της μασονία στην κοινωνία

 

Όλες οι μασονικές στοές ανά τον κόσμο είναι συνδεδεμένες με φιλανθρωπικούς σκοπούς. Η φιλανθρωπία είναι συνήθως το αντικείμενο των συζητήσεων μας όταν συναθροιζόμαστε για τις τακτικές εργασίες μας. Δεν θα μπω σε λεπτομερείς αναφορές αφού αν κάποιος θέλει μπορεί να βρει τις φιλανθρωπίες και τα χρηματικά ποσά που μαζεύουν οι μασόνοι ανα τον κόσμο για αυτές, με μια απλή αναζήτηση στο ίντερνετ.

 

Για ποιο λόγο κάποιοι μασόνοι προτιμούν να κρύψουν την μασονική ιδιότητά τους;

 

Επειδή δεν θέλουν να ασχολούνται με την ανοησία του κόσμου που ενω΄δεν έχει ιδέα περί τίνος πρόκειται, κάνει ότι τα ξέρει όλα και μπορεί να καταδικάσει έναν άνθρωπο κοινωνικά και επαγγελματικά.

 

Δεν έχω μια οργανωμένη σκέψη πάνω σε αυτά που γράφω και για αυτό θα σταματήσω εδώ, αλλά πολύ ευχαρίστως θα απαντήσω οποιεσδήποτε ερωτήσεις έρθουν σε μηνύματα.

 

Ελπίζω το γεγονός ότι βγαίνω επώνυμα να δηλώσω την μασονική μου ταυτότητα και οι απαντήσεις που έδωσα σε κάποια υποτιθέμενα ερωτήματα, να καθησύχασαν κάποιους από εσάς οι οποίοι θορηβηθηκατε από την δήθεν είδηση για την αποκάλυψη της μασονικής στοάς στο Άργος.

 

Θέλω να κλείσω με μια αυτοκριτική. Τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε προκαλέσει τόσο το κουτσομπολίστικο αισθητήριο της τοπικής κοινωνίας όσο το δημοσιογραφικό δαιμόνιο του Γιώργου Μουσταϊρα, αν εμείς οι ίδιοι οι μασόνοι της στοάς του Άργους είχαμε δηλώσει από την αρχή την τοποθεσία της στοάς και είχαμε ανοίξει τις πόρτες της στον κοινό να την επισκεφθεί.

 

Ελπίζω το πάθημα να μας έγινε μάθημα και η επόμενη προσπάθειά μας να γίνει ανοιχτά και με όφελος στην τοπική κοινωνία με την μορφή φιλανθρωπικών ενεργειών.

Με εκτίμηση,

Τάκης Αποστολόπουλος

Διαβάστε ακόμη: Οι μασονικές στοές που λειτουργούν στο Άργος και το Ναύπλιο

 

 

 

 

 

 

3 σχόλια

  1. Περιμένουμε από τον Τάκη να μας πει πού θα απευθυνθούμε για να γραφτούμε κι εμείς οι αδαείς μέλη. Πού βρίσκεται η στοά, ποια είναι τα τηλέφωνά της; Υπάρχει (έστω “κλειστό”) γκρουπ στο facebook; ή να απευθυνθούμε στον ίδιο στο inbox;

  2. Ο Τάκης Αποστολόπουλος δεν είναι αυτός που σε ηλικία 30 χρονών είχε διοριστεί διοικητής στο νοσοκομείο Αιγίου; Πάντως μπράβο του που βγαίνει και το δηλώνει ευθέως. Οι άλλοι είναι κότες.

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την “Ηλέκτρα” στο Αρχαίο Θέατρο Άργους

  Την τραγωδία του Ευριπίδη "Ηλέκτρα", σε σκηνοθεσία του Γιώργου Λύρα, παρακολούθησε  το βράδυ της Δευτέρας 8 Αυγούστου πλήθος κόσμου που κατέκλυσε το Αρχαίο Θέατρο...

Κορονοϊός (1-7 Αυγούστου): Τα κρούσματα στην Αργολίδα και τη χώρα – 45 θάνατοι την ημέρα

Με βάση τα συνολικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ οι νεκροί μέσα στην εβδομάδα 1-7 Αυγούστου ήταν 314 (κατά μέσο όρο περίπου 45...

Διακοπή ρεύματος το πρωί της Παρασκευής 12/8, σε πολλές περιοχές της Αργολίδας

Ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει ότι την Παρασκευή 12 Αυγούστου, από τις 6.30 έως τις 6.50 το πρωί, θα γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης στις παρακάτω περιοχές λόγω...

Για τον Οδυσσέα Κουμαδωράκη (γράφει ο Βασίλης Δωροβίνης)

Με την οριστική αναχώρηση του Οδυσσέα φεύγει ένας από τους εναπομένοντες ελάχιστους λόγιους του Άργους. Ένας Κρητικός που αφομοιώθηκε τόσο, όχι μόνο με την κοινωνική...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Ποιοι δήθεν πέφτουν από τα «σύννεφα» με το θέμα των υποκλοπών; (γράφει ο Θαν. Κολιζέρας)

Γράφει ο Θανάσης Κολιζέρας, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής...

Γιατί κύριε πρωθυπουργέ… (γράφει ο Λεωνίδας Κουτσογιάννης)

Άρθρο του Λεωνίδα Ζ. Κουτσογιάννη, οικονομολόγου-μελετητή, πρώην γραμματέα ανασυγκρότησης...

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την “Ηλέκτρα” στο Αρχαίο Θέατρο Άργους

  Την τραγωδία του Ευριπίδη "Ηλέκτρα", σε σκηνοθεσία του Γιώργου...

“Μπροστά στην ακρίβεια και τις ανατιμήσεις αγώνας για ΣΣΕ και αυξήσεις στους μισθούς”

Ανακοίνωση του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας-Κορινθίας Την ώρα...

Τι είναι η αντλία θερμότητας και ποια τα πλεονεκτήματα της

Οι αντλίες θερμότητας αποτελούν μία ολοένα και πιο δημοφιλή...

Προτείνουμε...