Με το δήμο Άργους – Μυκηνών θέλει να αδελφοποιηθεί ο δήμος Αμφιλοχίας

 

από την ιστοσελίδα www.agrinioculture.gr

 

Πρόταση για αδελφοποίηση με τον δήμο Άργους-Μυκηνών καταθέτει ο δήμος Αμφιλοχίας. Η πρόταση εδράζεται στην κοινή προγονική ρίζα των δύο περιοχών: το Αμφιλοχικό Άργος ήταν τρόπον τινά «αποικία» του Άργους.

 

Η περιοχή όπου βρίσκονταν το Αμφιλοχικό Άργος
Η περιοχή όπου βρισκόταν το Αμφιλοχικό Άργος

Η επικρατέστερη εκδοχή του μύθου αναφέρει ότι ο Αμφίλοχος γιος του μάντη Αμφιάραου και της Εριφύλης επιστρέφοντας στην πατρίδα του, το Άργος, μετά το τέλος του Τρωικού Πολέμου δυσαρεστήθηκε με ότι συνέβαινε και με άλλους συμπατριώτες του έφτασε στην Ακαρνανία, όπου έχτισε το Αμφιλοχικό Άργος την σημαντικότερη πόλη του αρχαίου κράτους της Αμφιλοχίας. Ο μύθος ωστόσο έχει ιστορικές καταβολές αφού οι ανασκαφικές έρευνες συνδέουν ευθέως την περιοχή με τα μυκηναϊκά χρόνια. Ανάμεσα στην κοινότητα Κεχρινιά και τον οικισμό Κάναλος βρίσκεται η αρχαία Μπελιχρηνιάσα, μια από τις πέντε πόλεις του αρχαίου κράτους της Αμφιλοχίας. Από τα ερείπια της σώζεται η κυκλική δεξαμενή της πόλης ενώ πριν δέκα χρόνια ανακαλύφθηκε μυκηναϊκός τάφος ξεχωριστού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ο οποίος τοποθετείται χρονικά σ το 1.200 π.Χ. Στην περιοχή εξάλλου της αρχαίας πόλης του Αμφιλοχικού Άργους, κοντά στον οικισμό Καινούργιο της κοινότητας Αμπελακίου έχουν βρεθεί λείψανα της 2ηςπροχριστιανικής χιλιετίας ενώ τα τελευταία χρόνια έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την ανασκαφή του αρχαίου θεάτρου του Αμφιλοχικού Άργους.

 

Τις δύο περιοχές σήμερα τις διατρέχει ο ποταμός Ίναχος που έλκει την ονομασία του από τον μυθικό βασιλιά του Άργους. Την ονομασία Ίναχος φέρει επίσης η μία από τις τρείς δημοτικές ενότητες του δήμου Αμφιλοχίας (καποδιστριακός δήμος Ινάχου) καθώς και μία από τις κοινότητες του δήμου Άργους (δημοτική ενότητα Άργους).

 

Συνεπώς η αδελφοποίηση του δήμου Αμφιλοχίας με τον δήμο Άργους –Μυκηνών είναι μια πράξη αναγνωρίσιμου ιστορικού συμβολισμού, άρρηκτα δεμένη με την πολιτισμική ταυτότητα της περιοχής. Συνιστά επίσης και μια ενσυνείδητη επιλογή στο πλαίσιο της αναζήτησης συνεργασιών και ανταλλαγής καλών πρακτικών.

 

Ο δήμος Άργους –Μυκηνών με έδρα το Άργος, την αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης που κατοικείται αδιάλειπτα 6.000 χρόνια και ιστορική έδρα τις «χρυσοφόρες» Μυκήνες, είναι προσανατολισμένος σε πρακτικές που ενδιαφέρουν τον δήμο Αμφιλοχίας.

 

Ειδικότερα, προσδοκία του δήμου Αμφιλοχίας είναι η οικοδόμηση μιας σταθερής και μακροπρόθεσμης συνεργασίας με τον δήμο Άργους –Μυκηνών και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε μια σειρά από τομείς, όπως:

-αστικών αναπλάσεων
-αγροτουρισμού
-περιβαλλοντικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων
-διαχείρισης/εξοικονόμησης ενέργειας
-ευρωπαϊκών προγραμμάτων
-κοινωνίας της πληροφορίας και ψηφιακής σύγκλισης
-σύζευξης πολιτιστικών εορτών και προβολής τοπικών προϊόντων
-συντονισμού εθελοντικών δράσεων
-οργάνωσης καλλιτεχνικών δρώμενων

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια