Πεύκα έγιναν τηλεγραφόξυλα στις Νέες Εργατικές του Ναυπλίου – Καταγγελία από περίοικους

 

Την Τρίτη 4 Οκτωβρίου, έγινε στις Νέες Εργατικές Ναυπλίου αυστηρό κλάδεμα σε πεύκα στη νότια πλευρά του οικισμού. Η μέθοδος που ακολουθήθηκε όμως, κατόπιν πιέσεως κάποιων γειτόνων προς το Δήμο, είχε ως αποτέλεσμα πέρα από την κοπή των ξερών κλαδιών μετατροπή και υγιών, ολοπράσινων δέντρων σε …στύλους της ΔΕΗ.

 

Τέσσερις περίοικοι καταγγέλλουν την κίνηση του Δήμου και αναφέρουν:

 

Το κόψιμο όλων στα 6 μέτρα θεωρείται μεν μακροσκοπικά σωστό από προληπτικής απόψεως αλλά έχει ως αποτέλεσμα τη μετατροπή ενός πανέμορφου καταπράσινου χώρου σε παλουκόραχη.

 

Όπως αναφέρεται αναλυτικά σε τεχνική έκθεση για κλάδεμα ψηλών δέντρων που δημοσιεύτηκε το 2014 για την διαμόρφωση της κόμης ψηλών δέντρων για λόγους ασφαλείας στη Θεσσαλονίκη (βλ. αναλυτικά στο τέλος του κειμένου):

“Ο σκοπός του κλαδέματος είναι η ενδυνάμωση του δέντρου και πραγματοποιείται για λόγους ασφαλείας, δηλαδή προβλέπεται το καθάρισμα της κόμης από νεκρά, ασθενή, σπασμένα και τραυματισμένα μέρη ή χαμηλά κλαδιά, που μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για ανθρώπους, οχήματα και κτίρια ”.

 

Όχι δηλαδή το κόψιμο όλων στα 6 μέτρα για λόγους τρομολαγνείας. Η ίδια έκθεση εμπειρογνωμόνων το αποσαφηνίζει ξεκάθαρα πως:

“Προκειμένου να δημιουργηθεί ισχυρός και ανθεκτικός σκελετός σε ανέμους, ο Ανάδοχος υποχρεούται να κλαδέψει το δέντρο έτσι ώστε να μείνουν περιορισμένοι ανθεκτικοί κλώνοι σε ικανές αποστάσεις μεταξύ τους κατά μήκος και ακτινωτά του κύριου σκελετού του δέντρου. Όπου υπάρχουν χαμηλοί κλάδοι αυτοί θα πρέπει να αφαιρεθούν σε ύψος από 1,80 έως 2,40 από το έδαφος, έτσι ώστε να μην παρεμποδίζεται η διάβαση κάτω από τα δέντρα. Επίσης θα πρέπει να πραγματοποιηθεί επιλεκτική αφαίρεση κλάδων με σκοπό την αύξηση της διείσδυσης του αέρα και του φωτισμού στο εσωτερικό της κόμης, έτσι ώστε να μειωθεί η αντίσταση του δέντρου στον άνεμο και συνεπώς να αυξηθεί η σταθερότητά του. Σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να αφαιρεθεί πάνω από το 1⁄4 των ζωντανών των ζωντανών κλαδιών του δέντρου!

 

Στην περίπτωση των πεύκων στις Εργατικές όμως, δυστυχώς όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, ορισμένα δέντρα χάσανε έως και το 100/100 των ζωντανών τους κλαδιών. Επιπλέον να γίνει ξεκάθαρο και ότι η σύγκριση των πεύκων με τις μουριές που έγινε από ορισμένους κατοίκους ανίδεους με το αντικείμενο του κλαδέματος δέντρων είναι ολότελα λανθασμένη καθότι πρόκειται για διαφορετικού είδους δέντρα. Τα πεύκα δεν είναι μουριές! Δεν έχουν την ίδια δυνατότητα αναζωογόνησης μετά από βαθύ κλάδεμα όπως οι μουριές.

 

Πράγματι πριν από 5 χρόνια είχαμε πτώσεις μεγάλων ξερών κλαδιών από πεύκα στο πάρκο κοντά στην Ενδεκάτη αλλά αυτό κυρίως λόγω χρόνιας αμέλειας των υπευθύνων. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα πρέπει να μετατρέψουμε όλα τα πεύκα σε στύλους της ΔΕΗ και να τα στοχοποιήσουμε ως εν δυνάμει δολοφονικά για τους περαστικούς.

 

Στο πλαίσιο της τρομολαγνείας που έχει εξαπλωθεί κυρίως μετά το τραγικό περιστατικό που έγινε στις 9 Ιούλη στον επαρχιακό δρόμο Άργους- Κουτσοποδίου από πτώση κλάρας ευκαλύπτου, οι υπεύθυνοι κυριολεκτικά έχουν πανικοβληθεί.

 

Εν μέρει αυτό είναι ανθρώπινο και το κατανοούμε. Αν όμως δεν μιλήσει κανείς είναι κατανοητό ότι επικρατεί η λογική του μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά.

4 γείτονες των δέντρων, κάτοικοι εργατικών κατοικιών

 

Δείτε την τεχνική έκθεση της Διεύθυνση Περιβαλλοντος, Γραφείο Κήπων και δεντροστοιχιών, Δήμου Νεάπολης Συκεών, για κλάδεμα ψηλών δέντρων:

 

14569032_10209644389679262_1031022011_n

 

14593412_10209644388159224_2106394165_n

 

14608083_10209644390479282_1027573902_n

 

 

 

 

 

 

 

4 σχόλια

    • Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μιλάμε για κλάδεμα αλλά για κόψιμο. Απλά έγινε σε μεγάλο ύψος για να μην είναι ορατό από τον κόσμο. Έμεινε το κούτσουρο. Άλλο το κλάδεμα άλλο αυτό που δείχνουν οι φωτογραφίες. Το δέντρο τελείωσε. Τουλάχιστον ας το κόβανε από τη ρίζα.

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια