Η «αντιπλημμυρική μελέτη» του Δήμου Άργους που θα μείνει στα συρτάρια!

 

«Ο Δήμος Άργους – Μυκηνών κάνει αποφασιστικό βήμα για την αντιμετώπιση των πλημμυρών» αναφέρει πανηγυρικά το δελτίο τύπου του Δήμου με αφορμή τη μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών για τις πλημμύρες που κόστισε 60.000 ευρώ και παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Η μελέτη έγινε από τον Δρ. Γεωλογίας κ. Ευθύμιο Λέκκα και την επιστημονική – ερευνητική του ομάδα, και έχει τίτλο «Γεωπεριβαλλοντικές συνθήκες κίνδυνος πλημμυρών και στρατηγικές αντιμετώπισης στον Δήμο Άργους Μυκηνών».

 

«Στόχος της μελέτης είναι η διευκόλυνση του έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία είναι και η αρμόδια για την δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων» αναφέρει ο Δήμος Άργους και νίπτει τας χείρας του για τη συνέχεια, θεωρώντας ότι ολοκλήρωσε την αποστολή του.

 

Κατά τη γνώμη μας, η μελέτη δεν θα έχει κάποια ιδιαίτερη χρήση, είναι περισσότερο θεωρητική, σε επίπεδο …έκθεσης ιδεών. Τη στιγμή που στο Άργος οι κάτοικοι, με τις πρώτες σταγόνες της βροχής ανησυχούν για το ενδεχόμενο πλημμυρών, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν τις αιτίες των καταστροφών, η ομάδα του Πανεπιστημίου είναι σαν να ανακάλυψε την … Αμερική!

 

Άραγε ποιος είναι αυτός που θα λάβει υπόψη του τη μελέτη; Όχι μόνο η Περιφέρεια αλλά ούτε και ο Δήμος (που αποποιείται των ευθυνών του) δεν νομίζουμε ότι θα ασχοληθεί ξανά με αυτή. Έχουμε την εντύπωση ότι παραγγέλθηκε για τα μάτια του κόσμου, για να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι ενεργειών στην έλλειψη σωστού προγραμματισμού και έργων. Θα μείνει στα συρτάρια…

 

Διαβάζουμε στο δελτίο τύπου:

 

Ο Δρ. Γεωλογίας κ.Λέκκας ανέφερε πως σκοπός του εφαρμοσμένου ερευνητικού προγράμματος είναι:

 

– Η εξέταση των γεωπεριβαλλοντικών συνθηκών και των μετεορολογικών στοιχείων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Άργους Μυκηνών
– Η εκτίμηση πλημμυρικού κινδύνου και της επικινδυνότητας στον Δήμο
– Η ιεράρχηση των περιοχών του Δήμου με βάση τον πλημμυρικό κίνδυνο
– Η πρόταση δράσεων και έργων για την μείωση του πλημμυρικού κινδύνου

 

Το ανωτέρω ερευνητικό έργο, εστιάζει στην ανάπτυξη μιας στρατηγικής για τη μείωση του κινδύνου πλημμυρών στο Δήμο Άργους Μυκηνών, στο πλαίσιο μιας αειφόρου ανάπτυξης και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες γεωπεριβαλλοντικές /οικονομικές / πολιτιστικές συνθήκες της ευρύτερης περιοχής.

 

Κατά την παρουσίαση της μελέτης ο Δρ. Γεωλογίας κ. Μιχαήλ Διακάκης, ο οποίος είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επεσήμανε πως οι περιοχές με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης πλημμυρών, απαντούν κυρίως σε σχετικά πεδινές περιοχές του Δήμου και στα πλημμυρικά πεδία των μεγάλων υδατογραφικών συστημάτων, όπως π.χ. του Ξεριά ή του Ινάχου. Με βάση τα χαρακτηριστικά της περιοχής προτείνεται ένας συνδυασμός μέτρων για την μείωση των πλημμυρικών φαινομένων ορισμένα εκ των οποίων είναι:

 

– Μέτρα συντήρησης και καθαρισμός υποδομών και υδατορεμάτων
– Δράσεις Βελτίωσης της επιχειρησιακής ετοιμότητας
– Δράσεις ενημερωτικού χαρακτήρα
– Ενίσχυση της ασφάλειας του οδικού δικτύου

– Ενίσχυση της έγκαιρης προειδοποίησης (earlywarning) και φυσικά μελέτη και κατασκευή συγκεκριμένων έργων.

 

Το επόμενο βήμα είναι η διεκδίκηση της χρηματοδότησης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το κεντρικό κράτος για την εκπόνηση μελετών και την υλοποίηση των σχετικών έργων.

 

Αξιοσημείωτο είναι πως αν και με τα μέτρα αυτά μειώνεται ο κίνδυνος των πλημμυρών, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ότι μπορούν να εγγυηθούν τον μηδενισμό της πιθανότητας εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων.

 

img_8605

 

img_8674

 

ttttggg

 

img_8703

 

 

 

 

 

2 σχόλια

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια