Πολιτισμός

Τα παραμύθια που γεμίζουν τα σοκάκια

 

Ο «ξένος», οι «δρόμοι», ο «άλλος», «το σπίτι», κάποιες σκιές που διηγούνται και μερικά φώτα απόκοσμα να δείχνουν στις λέξεις τα περάσματα για να γεμίσουν τα σοκάκια. Η πλατεία του Αγ. Σπυρίδωνα ξαναγέμισε και τούτη τη νύχτα, όχι πάλι για τις αναμνηστικές εκδηλώσεις για τη δολοφονία του Καποδίστρια, αλλά για τη διήγηση παραμυθιών από την «Παραμυθοπαρέα» του «Θεατροδρομίου Ναυπλίου». Στην όμορφη βραδιά σίγουρα κι ο Καποδίστριας θα ήταν εκεί, γιατί κι ο ίδιος ήταν και παρέμεινε ξένος για μια πραγματικότητα που δεν μπορούσε να αποδεχτεί τα όσα πρέσβευε ο Κυβερνήτης. Κι ο Αγγ. Τερζάκης θα πρέπει να ήταν εκεί με την Πριγκηπέσα Ιζαμπώ του να ακούει καθισμένη τη μια μετά την άλλη τις διηγήσεις και φορές να ρίχνει λοξές ματιές στη απαλά φωτισμένη δρομόσκαλα μήπως φανεί ο ίσκιος του αγαπημένους της. Σε κάποιο παράθυρο μια ευγενική νεαρή μορφή ζούσε κι εκείνη τη μαγεία της πλατείας. Οι μικροί άκουγαν μαγεμένοι τις σκιές που διηγούνταν ιστορίες και οι μεγάλοι αφήνονταν να μαγευτούν από τα λόγια που ανακούφιζαν, ίσως, βαριές σκέψεις που τους μαύριζαν το νου.

 

Η πλατεία του Αγ. Σπυρίδωνα είναι μια σχετικά πρόσφατη ανακάλυψη που έχει φιλοξενήσει πολλές και όμορφες εκδηλώσεις. Γεωγραφικά τοποθετημένη πίσω από το σπίτι, μεταξύ άλλων, του «Παλαμήδη», αποτελεί προνομιακό χώρο για τις εκδηλώσεις. Έτσι, την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016, τελειώνοντας ο μήνας και μπαίνοντας στον Οκτώβριο διοργάνωσε τη βραδιά παραμυθιού που χάρισε μοναδικές στιγμές σε μικρούς και μεγάλους. Μέχρι και ο Πρόεδρος του Συλλόγου, ο Θεοδόσης Σπαντιδέας, δεν κρατήθηκε και είπε το δικό του… παραμύθι! Η βραδιά τελείωσε ευχάριστα με ευχές και το γνωστό «πέρασαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα» αντήχησε στα δρομάκια ευχάριστα, αισιόδοξα, καλή ευχή για μια συνέχεια που ίσως να μην έχει τη χάρη των παραμυθιών και μάλλον καθόλου από τη μαγεία τους. Όμως αντήχησε ευχάριστα, γιατί όσο γίνονται τέτοιες προσπάθειες … μια άλλη μέρα ξημερώνει.

 

(Παραμυθοπαρέα: Ανδρέας Mανούχος, Βασιλική Ζούζια, Mαρία Μπακάλη, Μαρία Σαλιβέρου, Ντίνα Καλογεροπούλου και στη μουσική η Μαρίνα Νάσαινα).

Γ. Κόνδης

Share
Από τα
argolika.gr

Πρόσφατα

Διακοπή ύδρευσης σε περιοχές του Δήμου Άργους-Μυκηνών

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΔΕΥΑ Άργους-Μυκηνών για διακοπή ύδρευσης το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, σε περιοχές…

2 ώρες πριν

Εικόνες από Επιτάφιους της Αργολίδας

Εικόνες από Επιτάφιους της Αργολίδας (Η σελίδα θα ανανεώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας με…

3 ώρες πριν

Ισόπαλος ο Πανναυπλιακός στον πρώτο αγώνα μπαράζ για τη Γ’ Εθνική

Ισόπαλος 0-0 αναδείχθηκε ο πρωταθλητής Αργολίδας Πανναυπλιακός στον αγώνα με τον Αμαρυνθιακό που έγινε στο…

17 ώρες πριν

Στις 12 Μαΐου ο Επιδαύριος Δρόμος που συνδέει τα αρχαία θέατρα της Επιδαύρου

Στις 12 Μαΐου ο Επιδαύριος Δρόμος Ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Αργολίδας, ο Δήμος Επιδαύρου, η…

20 ώρες πριν

Τα πλεονεκτήματα της Λαπαροσκόπησης στην Διάγνωση & Θεραπεία των Κύστεων στις Ωοθήκες

Του Δρ. Σάμερ Νικόλαου Αλ-Αχμάρ, Μαιευτήρα, Γυναικολόγου – Χειρουργού, MD, Msc Ένα μόνιμο πρόβλημα της…

21 ώρες πριν

Νεκρές γάτες και σκυλιά από φόλες κοντά στην παιδική χαρά στο Σκαφιδάκι Άργους

Νεκρές γάτες και σκυλιά από φόλες στο Σκαφιδάκι Άργους Φόλες έριξαν ασυνείδητοι κοντά στην παιδική…

23 ώρες πριν