Οι Τολιανοί θυμούνται την καταγωγή τους: Διοργανώνεται κρητικό διήμερο…

 

Έντονο άρωμα Κρήτης έχει το Τολό. Οι περισσότεροι κάτοικοί του είναι κρητικής καταγωγής, με τους πρώτους Κρήτες να καταφθάνουν και να εγκαθίστανται εκεί, εδώ και… αιώνες!

 

Στο Τολό το Σαββατοκύριακο 22-23 Οκτωβρίου θα γίνουν μια σειρά από εκδηλώσεις, με πολύ κρητικό χρώμα, αφιερωμένες στους σημερινούς κατοίκους κρητικής καταγωγής, ιδιαίτερα στους προγόνους τους, που έφυγαν από την Κρήτη, για να εγκατασταθούν σ’ αυτό τον γεμάτο ελληνική ομορφιά τόπο.

 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Πολιτιστικών Σωματείων, σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπλίου και την υπό ίδρυση Ένωση Κρητών Αργολίδος, συνδιοργανώνουν αυτές τις εκδηλώσεις με επιμνημόσυνη δέηση, με ιστορικές αναφορές στην εγκατάσταση των πρώτων Κρητών στην περιοχή, την πορεία τους μέσα στον χρόνο, ενώ δεν θα λείψει και η κρητική βραδιά με παραδοσιακή κρητική μουσικοχορευτική διασκέδαση.

 

Το Τολό έχει σήμερα 2.500 κατοίκους με τους Κρήτες να υπερισχύουν στο συνολικό πληθυσμό. Όπως λένε τα ιστορικά στοιχεία το 1834 με Βασιλικό Διάταγμα αρ. 1651, της 13ης Οκτωβρίου, περί Οικισμού Κρητών, το Τολό ανακηρύσσεται επίσημα πλέον ως οικισμός με την ονομασία Δήμος Μινώας και περιλαμβάνει και τους οικισμούς Ίρια, Αυγό και Σωληνάρι. Σύνολο πληθυσμού: Περίπου 1.000 κάτοικοι. Μάλιστα στους κατοίκους εκείνης της εποχής δόθηκαν, ανά οικογένεια, 300 δραχμές, ένα βόδι, γεωργικά εργαλεία και από 30-50 εκτάρια γης.

 

Πρόκειται για μια εξαιρετική, ωραία περιοχή, που τα Σαββατοκύριακα επισκέπτονται πολλοί Αθηναίοι, αφού εκεί ανθεί τις τελευταίες δεκαετίες ο τουρισμός, με το πρώτο ξενοδοχείο να λειτουργεί το 1954. Σήμερα το Τολό διαθέτει 7.500 κλίνες, με ξενοδοχειακές μονάδες όλων των κατηγοριών και με ονομασίες, που θυμίζουν Κρήτη, όπως «Μίνως», «Αρετούσα»…

 

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια