Οι θέσεις της Ελένης Παναγιωτοπούλου για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό

 

Γράφει η Ελένη Παναγιωτοπούλου, Περιφερειακή Σύμβουλος Αργολίδας, Αν. Γραμματέας Αυτοδιοίκησης της ΝΔ

 

Σχεδόν καθημερινά πλέον προκύπτουν  ειδήσεις αναφορικά  με το προσφυγικό- μεταναστευτικό ζήτημα .Ενα ζήτημα που είχε πρωταγωνιστικο ρόλο στην ατζέντα των εκδηλώσεων του κόμματος της ΝΔ στην Θεσσαλονίκη, την προηγούμενη εβδομάδα.

 

Με πρωτοβουλία του Απ. Τζιτζικώστα, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας , της περιφέρειας δηλαδή που φιλοξενεί αυτήν την στιγμή τους μισούς πρόσφυγες στη χώρα (πάνω απο 30 χιλ.)  διοργανώθηκε, με θεμα το προσφυγικό, συνεδρίαση των εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), όπου ανήκει και η ΝΔ, στην  Επιτροπή των Περιφερειών της ΕΕ.

 

Ως  μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης  Περιφερειών Ελλάδος  και ως εκπρόσωπος του στο Κονγκρέσσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών της ΕΕ  και μέλος του ΕΛΚ, συμμετείχα στις εργασίες της συνεδρίασης αυτής, την οποία χαιρέτησε ο Πρόεδρος  της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του αρμοδίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου και της   αντιπροέδρου του Ευρωπαικου ΛαΪκού Κόμματος  ΚingaGal. Συζητήθηκαν με κριτικό πνεύμα όλα τα δεδομένα, τα λάθη, οι ατέλειες και τα μέτρα που πρεπει να παρθούν στο μείζον ζήτημα της μετανάστευσης  και τα συμπεράσματα καταγράφηκαν στο ψήφισμα που βγήκε στο τελος και στο οποίο υιοθετήθηκαν οι ελληνικές θέσεις.

 

Στο ψήφισμα αυτό  οι εκπρόσωποι του ΕΛΚ τάχθηκαν υπέρ της συμμετοχής των τοπικών και περιφερειακών αρχών  στον σχεδιασμό  και στην εφαρμογή των πολιτικών  μετανάστευσης και της απευθείας  χρηματοδότησης αυτών απο τα ευρωπαϊκά ταμεία, υπέρ του διαχωρισμού προσφύγων και μεταναστών και υπερ της ισόρροπης κατανομής των προσφύγων σε όλα τα κράτη μέλη ,καταδικάζοντας πρακτικές ύψωσης φραχτών. Τοποθετήθηκαν υπέρ της  άμεσης μεταρρύθμισης στις διαδικασίες χορήγησης ασύλου, ώστε να μην λιμνάζουν πρόσφυγες στα hot spots και της ευρωπαικής συνορο- και ακτο- φυλακής.

 

Η σύνοδος του ΕΛΚ στη Θεσσαλονίκη ήταν μια πολύ θετική πρωτοβουλία που ανέδειξε  τις διαστάσεις του προβλήματος αλλα και την σύμπνοια  των εκπροσώπων του  προς την σωστή κατεύθυνση  σχετικά  με την αντιμετώπισή του.

 

Προσωπικά θεωρώ οτι το μεταναστευτικό ήρθε για να μείνει. Είναι ένα διεθνές πρόβλημα, πολύ μεγάλο σε διαστάσεις και θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό. Παράλληλα,  πρεπει φυσικά να προβεί η διεθνής κοινότητα σε ενέργειες προκειμένου να σταματήσουν οι πόλεμοι στις χώρες προέλευσης.Είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός οτι αυτή η ανάγκη αναγνωρίστηκε και στο ψήφισμα του ΕΛΚ, γιατί αποτελούσε και ορθά, σημείο κριτικής προς την ΕΕ.  Ο λαός μας, έχοντας μακρά παράδοση απο πολέμους και προσφυγιά , εχει επιδείξει αλληλεγγύη σε υπερθετικό βαθμό, δεν επιθυμεί όμως να  μετατραπούμε σε ανεξέλεγκτη αποθήκη ψυχών, οπως  πιθανώς επιθυμεί ή ανέχεται λογω ανικανότητας η κυβερνηση και όπως  περιέγραφα προφητικά στο άρθρο μου  με τίτλο:Κυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ+ΑΝΕΛ =….  στις αρχές του χρόνου.

 

Άρα είναι απαραίτητο ενα master plan στη χώρα για  την αντιμετώπιση του προβλήματος. Βασισμενο στις four freedoms  της ΕΕ : ελευθερία στην κίνηση αγαθών, υπηρεσιών , κεφαλαίων και ανθρώπων.Ενα σχέδιο που όφειλε η κυβέρνηση να έχει ήδη εκπονήσει  αλλά δεν το έχει κάνει όπως συνεχώς τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το οποιο θα εγγυάται την ασφάλεια και την δημόσια υγεία των Ελλήνων Πολιτών , παρέχοντας ταυτόχρονα την απαραίτητη αλληλεγγύη στους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας . Που θα προβλέπει διαδικασίες ενσωμάτωσής τους στην ελληνική κοινωνία, αλλά ταυτόχρονα θα διαχωρίζει πρόσφυγες  απο μετανάστες και θα απομονώνει απρεπείς  συμπεριφορές απο μέρους τους και εκμετάλλευση ψυχών απο μέρους μας

 

Οχι άλλα χρήματα σε άγνωστες/ύποπτες ΜΚΟ, όχι άλλοι ” χύμα” χώροι προσφύγων σαν το Ελληνικό, προστασία της δημόσιας ασφάλειας  ,εμβολιασμοί  και προστασία της δημόσιας  υγείας από κρατικούς η αυτοδιοικητικούς  λειτουργούς. Αποτελεσματική  μεταναστευτική πολιτική στα πλαίσια  της ευρωπαϊκής οικογένειας. Σχέδιο και συντονισμένη δράση και οχι γεωπολιτικά παιχνίδια σε βάρος της χώρας με ανταλλάγματα επιεικείς αξιολογήσεις μιας ανίκανης κυβέρνησης…

 

Διαβάστε το β’ μέρος των θέσεων της Ελένης Παναγιωτοπούλου εδώ.

 

 

 

 

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια