Η Αργολίδα στους δρόμους της Αθήνας: Οδός Αχλαδοκάμπου, Μύλων, Μέρμπακα κλπ…

28 Likes
148 Shares
0 Comments

του Γιώργου Νικολόπουλου

 

Αν περάσετε από τους Αμπελόκηπους, την Κηφισιά, τη Νέα Φιλαδέλφεια, το Περιστέρι, το Χαλάνδρι, είναι πιθανό να βρείτε την… Αργολίδα. Για να ακριβολογούμε, την «Οδό Αργολίδος». Σε πέντε δήμους του λεκανοπεδίου υπάρχουν ταμπέλες με το όνομα του νομού μας.

 

Σε 11 δρόμους των Αθηνών, Πειραιώς και Προαστείων, από τη Bουλή ως τη Μεταμόρφωση και από το Βύρωνα ως το Κερατσίνι, υπάρχουν κάτοικοι που στην ταχυδρομική τους διεύθυνση, μετά το όνομα τους, βάζουν τη φράση «Οδός Άργους».

 

Αν πάντως θέλετε να ανακαλύψετε τους δρόμους που έχουν πάρει το όνομα τους από την πρώτη ελληνική πρωτεύουσα, θα κουραστείτε περισσότερο. Η «Οδός Ναυπλίου» έχει την τιμητική της σε 18 δήμους.

 

«Πρωταθλητής», ωστόσο, αναδεικνύεται μια ιστορική πόλη. «Οδό Μυκηνών» θα αντικρίσετε σε 20 περιοχές. Ανάλογη είναι και η αίγλη της Επιδαύρου. Δεκαεννέα δρόμοι έχουν το όνομα της. Όσο για την Τίρυνθα; Αυτή είναι λιγότερο «διάσημη»… Έχει γίνει «νονός» μόνο σε πέντε οδούς.

 

mylwn-1024x647

 

Ως εδώ, όλα λίγο – πολύ αναμενόμενα… Το ξέρετε όμως ότι οι ταχυδρόμοι στο Ίλιον, το Περιστέρι αλλά και το Μαρούσι περνούν κάθε πρωί από τις οδούς «Αχλαδοκάμπου»; Μη νομίσετε βέβαια ότι πρόκειται για τίποτα λεωφόρους. Κάτι μικρά δρομάκια είναι…

 

Στον Κολωνό, παράλληλη της «Επιδαύρου» και της «Άργους» είναι η «Οδός Μύλων». Κάτι η ιστορική μάχη, κάτι το ιστορικό…σουβλάκι και μπήκε η ταμπέλα.

 

Στην περιοχή του Χίλτον υπάρχει ένας στενός δρόμος, ούτε 70 μέτρα, κάθετος στη Μιχαλακοπούλου, που φέρει το όνομα «Οδός Μέρμπακα». Κάπου στη Νέα Φιλοθέη αλλά και τη Δάφνη θα συναντήσετε την «Οδό Αραχναίου», ενώ η «Αρτεμισίου» υπάρχει σε έξι σημεία. Βέβαια, δεν υπάρχει διευκρίνιση αν πρόκειται για το πελοποννησιακό όρος ή για το ακρωτήριο της Εύβοιας.

 

Υπήρχε άραγε περίπτωση ένα περίφημο κάστρο, όπως το Παλαμήδι, να μη «βαφτίσει» δέκα δρόμους της πρωτεύουσας; Μικρότερη σε ύψος η Ακροναυπλία, έχει μόλις δύο (Αιγάλεω, Περιστέρι).
Όλοι οι κάτοικοι του Αργους πρέπει να νιώθουν υπερήφανοι καθώς στο Παλαιό Φάληρο υπάρχει η «Οδός Αργείων»… Δε γνωρίζουμε πόσοι Αργείτες κατοικούν εκεί…

 

Από τη νεότερη ιστορία μην ψάχνετε να βρείτε… «διακριθέντες». Μόνο ένας δικός μας έχει τιμηθεί. Στου Γκύζη υπάρχει η «Οδός Βαρδουνιώτη» προς τιμήν του Αργείτη δημοσιογράφου, δικηγόρου και ιστορικού.

 

bardouniotisodos-1024x721

ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΗΜΩΝ ΠΡΟΓΟΝΟΙ

Φαντάζεστε τι θα είχε γίνει, αν δεν υπήρχε η ελληνική ιστορία και μυθολογία; Για κάποιους δρόμους, ακόμα θα ψάχναμε να βρούμε ονομασία. Ευτυχώς που υπάρχει το σόι των Ατρειδών («δικά μας» παιδιά και αυτά) και έχει γεμίσει με αυτούς η πρωτεύουσα. Σε δύο δρόμους υπάρχει η επιγραφή «Ατρειδών».

 

Ο πάτερ φαμίλιας, ο Ατρέας, έχει «εγκατασταθεί» εκτός από το Άργος, στη Νέα Φιλαδέλφεια και τα Πετράλωνα. Ο Αγαμέμνονας ήξερε καλά τι έκανε, όταν γινόταν αρχηγός των Ελλήνων στον Τρωικό πόλεμο. Είχε κατά νου την υστεροφημία, ότι δηλαδή κάποια εποχή θα μόστραρε σε 20 δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά. Αντίθετα, η σύζυγός του Κλυταιμνήστρα πλήρωσε ακριβά την ανοησία της να τον δολοφονήσει. Αν η κακούργα δεν έκανε τέτοια πράγματα, δε θα έβαζαν το όνομα της μόνο σε δύο.

Όσο για τα παιδιά; Η Ιφιγένεια είναι η… σταρ (12 οδοί). Ας όψεται η θυσία… Με διαφορά στήθους ακολουθεί η Ηλέκτρα (11), ενώ ο Ορέστης, παρά τις φιλότιμες (;) προσπάθειές του, κερδίζει μόνο 4 “έδρες”.

 

Η ανδρεία που επέδειξε στην Τροία ο Διομήδης ήταν αρκετή, για να του χαρίσει οκτώ οδούς. Οι Δαναΐδες, αν και 50, δεν κατάφεραν να χωρέσουν σε περισσότερους από τρεις δρόμους: στην Ακαδημία Πλάτωνος, τη Φιλοθέη και το Χαλάνδρι.

 

«Τελεσίλλης» λέγεται μικρός δρόμος του Παγκρατίου, που μας παραπέμπει στην Αργεία ποιήτρια, που πολέμησε κατά των Σπαρτιατών. Ο Τήμενος θα πρέπει να αναπαύεται ήσυχος, αφού έγινε δρόμος και στη Ριζούπολη και ο Περσέας στα Πετράλωνα.

 

axladokampou-829x1024

 

merbaka-1024x678

 

 

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

error: Περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.