Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ψηφίστηκε η συμμετοχή του δήμου Ναυπλιέων στην προγραμματική σύμβαση για τη μελέτη των τουρκικών λουτρών (ΧΑΜΑΜ) απέναντι από την είσοδο του Αγ. Σπυρίδωνα.
Ας δούμε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση.
Η πρωτοβουλία για την ανάθεση μελέτης για το ΧΑΜΑΜ ανήκει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Για την υλοποίηση της μελέτης είναι απαραίτητο να υπογραφεί πρώτα μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ φορέων. Στους φορείς αυτούς συμμετέχει ο δήμος Ναυπλιέων στον οποίο ανήκει το κτήριο, το Υπουργείο Πολιτισμού γιατί είναι διατηρητέο μνημείο, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, που βάζει τα λεφτά και η Αναπτυξιακή, που θα αναθέσει τις μελέτες.
Πριν αποφασίσει το περιφερειακό συμβούλιο (πριν από ένα μήνα περίπου), η ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ πρότεινε το θέμα να συζητηθεί από το δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να προτείνουμε στην περιφέρεια τη χρήση που θα θέλαμε για το κτήριο. Η πρότασή μας δεν έγινε αποδεκτή.
Και σήμερα τι αποφασίσαμε; Να συμμετέχουμε σε μια προγραμματική σύμβαση για τη μελέτη του κτηρίου χωρίς να ξέρουμε τη χρήση του.
Ενστάσεις και οι προτάσεις:
Πώς μελετάμε ένα κτήριο χωρίς να έχουμε αποφασίσει τη χρήση του;
Αν θέλουμε να επαναλειτουργήσει ως ΧΑΜΑΜ, μία προοπτική που έχει ενδιαφέρον, θα πρέπει να προσθέσουμε στο υπάρχον κτήριο ένα ακόμα δωμάτιο, το οποίο έχει κατεδαφιστεί.
Αν θέλουμε να λειτουργήσει ως εκθεσιακός χώρος, θα πρέπει η αρχιτεκτονική μελέτη να περιλαμβάνει επιμέρους μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη (αφού προηγουμένως έχουμε καταλήξει στο είδος της έκθεσης).
Αν θέλουμε να γίνει αίθουσα προβολής με θέμα τον Καποδίστρια ή την ιστορία ύδρευσης της πόλης και των δεξαμενών ή τη λειτουργία των ΧΑΜΑΜ, η αρχιτεκτονική μελέτη απαιτεί άλλη προσέγγιση.
Η αρχιτεκτονική μελέτη του κτηρίου καθορίζεται αποφασιστικά από τη χρήση του. Αλλιώς τι μελετάμε;
Απορία είχαμε και για το ποσό της μελέτης: 50.000 € για τη μελέτη ενός κτηρίου 50 τετραγωνικών μέτρων; Με την προγραμματική θα γίνει στατική μελέτη, αρχιτεκτονική, ηλεκτρολογική μελέτη με εκτίμηση προϋπολογισμού χωρίς τεύχη δημοπράτησης!
Ενστάσεις είχαμε και για το χρόνο υλοποίησης της προγραμματικής: 24μήνες για μελέτη 50 τετραγωνικών μέτρων; Το δημοτικό συμβούλιο δέχτηκε αυτή την παρατήρηση και θα προτείνει στην περιφέρεια μικρότερο χρόνο υλοποίησης.
Τέλος, επισημαίνουμε ότι εάν τελειώσει η μελέτη χωρίς να προβλέπεται χρήση, δε θα είναι δυνατή η ένταξη σε κανένα πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Έγινε μια καλή αρχή. Λεφτά στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν. Γιατί να μην έχουμε κάτι ολοκληρωμένο;