Δόθηκε λύση και με απόφαση της Υπουργού Τουρισμού καταργήθηκε το καθεστώς, των περιοχών ελέγχου Τουριστικής Ανάπτυξης.
Από το γραφείο του βουλευτή Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Γκιόλα έγινε γνωστό ότι λύση στο μείζον πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τα άρθρα 2 και 4 της με αριθμό 2647 ΥΠΕΘΟ 538886/ΕΙΔ 135/ΕΟΤ (ΦΕΚ Β 797 1986) της Υπουργικής Απόφασης με τίτλο «Μέτρα για ελεγχόμενη τουριστική ανάπτυξη. Περιοχές ελέγχου Τουριστικής Ανάπτυξης», δίνει η υπουργός αναπληρωτής Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, η οποία υπέγραψε και ήδη δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, την κατάργηση της εν λόγω απόφασης.
Σε περιοχές όπως η Κως, η Κέρκυρα, το Ναύπλιο, το Τολό κ.λπ., υπήρχαν περιοχές χαρακτηρισμένες ως κορεσμένες αρχικά και αργότερα ως ελεγχόμενης τουριστικής ανάπτυξης ! Πολλά ξενοδοχεία τα οποία είχαν και τεχνικές αλλά και ποιοτικές προδιαγραφές δεν μπορούσαν να αλλάξουν κατηγορία, στο πλαίσιο της ανακατηγοριοποίησης σε αστέρια και θα καθίσταντο παράνομα, αν και λειτουργούν νόμιμα. Μάλιστα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) είχε κάνει αρκετές παρεμβάσεις για το θέμα αυτό και είχε καταθέσει και υπομνήματα.
Έγραφε η ΠΟΞ σε ένα από τα υπομνήματα:
«Κυρία Υπουργέ,
Σύμφωνα με τα άρθρα 2 και 4 της με αριθμό 2647 ΥΠΕΘΟ 538886/ΕΙΔ 135/ΕΟΤ (ΦΕΚ Β 797 1986) Υπουργικής Απόφασης με τίτλο «Μέτρα για ελεγχόμενη τουριστική ανάπτυξη.
Περιοχές ελέγχου Τουριστικής Ανάπτυξης.» ορίζονται πλην των άλλων τα εξής:
«2. Στις περιοχές Ελέγχου Τουριστικής Ανάπτυξης επιτρέπεται μόνο η δημιουργία νέων κύριων και βοηθητικών καταλυμάτων ΑΑ` και Α` τάξης. …Η επέκταση των ήδη λειτουργουσών μονάδων επιτρέπεται μόνο: α) για τη δημιουργία πρόσθετων κλινών (ή θέσεων) ΑΑ` και Α`τάξης, χωρίς υπέρβαση της τυχόν οριζόμενης μέγιστης συνολικής δυναμικότητας και β) για τη συμπλήρωση των παρεχομένων εξυπηρετήσεων χωρίς προσθήκη νέων κλινών…
- Διευκρινίζεται, ότι, σύμφωνα με τ` ανωτέρω στις Περιοχές Ελέγχου Τουριστικής Ανάπτυξης απαγορεύεται η δημιουργία ή επέκταση κύριων και βοηθητικών καταλυμάτων, πλην των ρητά προβλεπομένων από την απόφαση αυτή (παράγ. 2).
Κατά συνέπεια, απαγορεύεται και: α) η μετατροπή υφισταμένων κτιρίων σε τουριστικά καταλύματα πλην εκείνων των τάξεων ΑΑ` και Α`, β) η αναθεώρηση ή τροποποίηση των εγκεκριμένων από τον ΕΟΤ αρχιτεκτονικών σχεδίων κύριων και βοηθητικών καταλυμάτων εκτός αν αυτή αφορά δωμάτια μονάδων ΑΑ` και Α` τάξης ή και κοινόχρηστους χώρους…»
Όπως ασφαλώς γνωρίζετε, δυνάμει των διατάξεων του Ν.4276/2014 και της κατ΄ εξουσιοδότησης του εκδοθείσας με αριθμό 216/2015 (ΦΕΚ Β’ 10/2015) Υ.Α. τροποποιήθηκαν οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές και τα βαθμολογούμενα κριτήρια για τη κατάταξη των ξενοδοχειακών καταλυμάτων.
Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 6 της ανωτέρω Υπουργικής Απόφασης η ισχύς των Ε.Σ.Λ. ξενοδοχείων που είχαν εκδοθεί πριν τη δημοσίευσή της παύουν αυτοδίκαια να ισχύουν την 31/12/2017, ημερομηνία μέχρι την οποία όλα τα ξενοδοχεία υποχρεούνται να διαθέτουν πιστοποιητικό κατάταξης σύμφωνα με τις διατάξεις της νέας Υ.Α..
Ενόψει των ανωτέρω ρυθμίσεων είναι εξαιρετικά πιθανό πως σημαντικός αριθμός ξενοδοχειακών καταλυμάτων μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάταξης θα αλλάξει κατηγορία αστεριών.
Το κρίσιμο ζήτημα που χρήζει άμεσης απάντησης είναι τί θα συμβεί με τα ξενοδοχεία που βρίσκονται σε περιοχές Ελέγχου Τουριστικής Ανάπτυξης. Βάσει της στην αρχή της παρούσας Υ.Α., όπως αυτή ερμηνεύεται από τις υπηρεσίες σας, τα συγκεκριμένα καταλύματα δεν μπορούν λόγω των περιορισμών που τίθενται να αλλάξουν κατηγορία, εκτός αν πληρούν τις προϋποθέσεις για να καταταγούν σε κατηγορία τουλάχιστον 4 αστέρων.
Όπως αντιλαμβάνεστε, όμως είναι εξαιρετικά δυσχερές, αν όχι αδύνατον, για ένα ξενοδοχειακό κατάλυμα 1 ή 2 αστέρων να μεταπηδήσει απευθείας στην κατηγορία 4 αστέρων.
Βρισκόμαστε, λοιπόν, στο παράδοξο φαινόμενο ένα νομίμως υφιστάμενο ξενοδοχειακό κατάλυμα να πληροί σύμφωνα με τη κείμενη νομοθεσία τις προϋποθέσεις, χωρίς να προβεί στην οιαδήποτε κτιριοδομική παρέμβαση, κατάταξης σε ανώτερη κατηγορία και τούτο να του απαγορεύεται από την στην αρχή της παρούσας Υ.Α..
Νομίζουμε πως αντιλαμβάνεστε και εσείς πως αυτό αντιβαίνει και στην ίδια τη λογική. Το πρόβλημα αυτό αφορά μάλιστα ιδίως μικρής δυναμικότητας μονάδες, μικρές οικογενειακές ως επί το πλείστον επιχειρήσεις, οι οποίες είναι και αυτές που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών. Ενόψει των ανωτέρω πιστεύουμε πως θα πρέπει άμεσα να προβλεφθεί εξαίρεση από την απαγόρευση που προβλέπεται στη με αριθμό 2647 ΥΠΕΘΟ 538886/ΕΙΔ 135/ΕΟΤ (ΦΕΚ Β 797 1986) Υπουργική Απόφαση για την περίπτωση των υφιστάμενων ξενοδοχειακών καταλυμάτων που βάσει των προβλέψεων της με αριθμό 216/2015 Υ.Α. ανακατατάσσονται σε άλλη κατηγορία αστεριών.
Με εκτίμηση,
Ιωάννης Α. Ρέτσος
Πρόεδρος Δ.Σ.
Γρηγόρης Τάσιος Γενικός Γραμματέας.
Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει:
«Η κατάργηση της εν λόγω απόφασης του 1986 κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω του αναχρονιστικού της χαρακτήρα, και καθώς βρισκόταν σε απόλυτη δυσαρμονία με την σημερινή πραγματικότητα στην τουριστική αγορά και εντελώς ξένη με το πνεύμα των μεταγενέστερων ρυθμίσεων και με τις τάσεις που διαμορφώνονται στον κλάδο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.
«Με την νέα απόφαση, δίδεται πλέον διέξοδος σε σημαντικό αριθμό λειτουργουσών και αδειοδοτημένων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, κατηγορίας 1, 2, και 3 αστέρων, που βρίσκονταν εντός των περιοχών αυτών, για να εκσυγχρονιστούν, να αναβαθμιστούν ποιοτικά και να έχουν τη δυνατότητα ένταξης σε αναπτυξιακά και χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Επίσης, ανοίγει ο δρόμος για την επαναλειτουργία ξενοδοχείων που για διάφορους λόγους είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας, για τα οποία έχει διαπιστωθεί σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον κυρίως σε αστικές περιοχές, και των οποίων την επαναλειτουργία εμπόδιζε η συντήρηση του καταργούμενου καθεστώτος».
Η απόφαση βρίσκεται στο ΦΕΚ .Β΄ 2877-09.09.16
«Κατάργηση της υπ’ αριθ. 2647 ΥΠΕΘΟ 538866/ ΕΙΔ.135/ΕΟΤ/14-11-1986 (Β΄/797) απόφασης Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας «Μέτρα για την ελεγχόμενη τουριστική ανάπτυξη και την αναβάθμιση της τουριστικής προσφοράς περιοχών της χώρας. Καθορισμός περιοχών Ελέγχου Τουριστικής Ανάπτυξης».