10 Χρόνια Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ναυπλίου

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ναυπλίου (ΣΔΕ) έκλεισε 10 χρόνια εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και ξεκινά μια νέα περίοδο εκπαιδευτικής και κοινωνικής παρουσίας στην Αργολίδα, με το κεντρικό σχολείο στο Ναύπλιο και το παράρτημά του στο Κρανίδι. Το ΣΔΕ Ναυπλίου αποτελεί ένα μοναδικό εκπαιδευτικό πόλο στην εκπαίδευση ενηλίκων καθώς παρέχει εκπαίδευση και πιστοποίηση σε επίπεδο Γυμνασίου σε όσους ενήλικες (άνω των 18 ετών) δεν κατόρθωσαν, για διάφορους λόγους να ολοκληρώσουν τη βασική τους εκπαίδευση. Το ΣΔΕ ανταποκρίνεται με το ιδιαίτερο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα στις επίσης ιδιαίτερες ανάγκες ενός κόσμου που αφενός έχει απομακρυνθεί από τις απαιτήσεις ενός σχολικού δικτύου (μερικοί μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα) και αφετέρου, αναζητά να αξιοποιήσει τις επαγγελματικές και κοινωνικές του εμπειρίες με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ωριμότητα. Για το λόγο αυτό το ΣΔΕ δεν είναι απλά ένα σχολείο εκπαίδευσης ενηλίκων, αλλά ένα πραγματικό παράθυρο στον Κόσμο.

 

Στα δέκα χρόνια λειτουργίας του, έχει αναδείξει τα οφέλη μιας εκπαιδευτικής διαδικασίας καθώς, ανανεώνοντας το ενδιαφέρον κάθε εκπαιδευόμενου για τη μάθηση και τη γνώση, οδηγεί στην ανακάλυψη ενός κρυμμένου εσωτερικού θησαυρού σε κάθε εκπαιδευόμενο ξεχωριστά. Ικανότητες, δεξιότητες, δυνατότητες εσωτερικής αναζήτησης, προσωπικές αντοχές και προσπάθειες αυτογνωσίας, αποτελούν σημαντικά βήματα που σταδιακά ανακαλύπτουν οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ. Μας γεμίζει χαρά η επαγγελματική και εκπαιδευτική επιτυχία τους, γιατί είναι επιτυχία όλων, όταν γίνεται πράξη με συγκεκριμένο αποτέλεσμα η προσπάθειά μας να κάνουμε… ένα βήμα μπροστά στη ζωή. Και το κάνουμε όλοι μαζί! Εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι. Στην προσπάθεια αυτή σημαντικοί χορηγοί είναι οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες και η στήριξη που παρέχουν στην ύπαρξη και το έργο του σχολείου, όπως και τα σημαντικά για το έργο και την κοινωνική τους παρουσία πρόσωπα που στηρίζουν επίσης τη διαδικασία μάθησης. Δεν είναι τυχαία η ανοιχτή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, η νέα συνεργασία που αρχίζει φέτος με το Επιμελητήριο Αργολίδας, ούτε η δυνατότητα που μας δίνεται να δεχτούμε πρόσωπα και φορείς για την παρουσίαση του έργου τους.

 

Για τα δέκα χρόνια της λειτουργίας του είχαμε τη χαρά και την τιμή να υποδεχτούμε τον Μητροπολίτη Αργολίδας κ. Νεκτάριο και τον γνωστό για την κοινωνική του δράση παιδίατρο και εθελοντή Σύμβουλο των Γιατρών του Κόσμου κ. Πέτρο Μουτεβελή. Αφιερωμένη η δεκάχρονη επέτειος του ΣΔΕ στους γιατρούς του πνεύματος και του σώματος, σ’ εκείνους που αγωνίζονται για ένα καλύτερο κόσμο, ανακουφίζοντας τους αδύνατους και έχοντας ανάγκη και φροντίζοντας να προσανατολίσουν τους συνανθρώπους τους σε χώρους γνώσης και διαμόρφωσης ελεύθερης συνείδησης, σκέψης και λόγου.

 

Το πρόγραμμα του ΣΔΕ οργανώνεται σε δυο εννεάμηνα (δυο κύκλοι σπουδών), αποτελείται από βασικούς κύκλους μαθημάτων ειδικά διαμορφωμένους για άτομα που έχουν διακόψει αρκετό διάστημα από το σχολικό δίκτυο, σε απογευματινά μαθήματα (5-8.30 μμ) και παρέχει στο τέλος της διετούς διαδικασίας Απολυτήριο Γυμνασίου. Υπάρχει για όλους μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Μην την αφήσετε να περάσει ανεκμετάλλευτη και ενημερώστε γνωστούς και φίλους που έχουν σίγουρα ανάγκη να τελειώσουν τη βασική τους εκπαίδευση.

 

Γ. Κόνδης

 

Οι εγγραφές συνεχίζονται. Πληροφορίες στα γραφεία του ΣΔΕ (κτίριο 1ου Γυμνασίου Ναυπλίου) 17:00- 21:00 ή στα τηλέφωνα: 27520-99484 / 6936618258.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΔΕ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

deerrrtt4-768x325

dererr-768x327

ertrtyy5y5t-768x467

frfrtry45h5-768x471

t54tr4t4r4y-768x413

tytryty4t-768x435

wefweftrhtyht5-768x562

ferrttryty455445y-768x490